blogovisko

príspevky autorov: ROOT, eRZet, Opossum, Citizen a NEDAJME SA OPIŤ SUCHÝM ROŽKOM umiestnené do BLOGOVISKA

30.časť Reforma v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

Po uskutočnení stabilizačných opatrení zo začiatku funkčného obdobia druhej Dzurindovej vlády (viď napr. zavedenie paušálnych poplatkov) prišli na rad systémové a sieťové opatrenia, ktoré boli jadrom reformy zdravotníctva. Šesticu reformných zdravotníckych zákonov schválili poslanci parlamentu napriek nesúhlasu prezidenta SR Ivana Gašparoviča napokon definitívne v októbri 2004 s účinnosťou od 1. januára 2005. (viac…)

29.časť Reforma v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

Prvá a druhá Dzurindova vláda

Prvými krokmi, ktoré spustili lavínovité zadlžovanie zdravotníctva, boli zvýšenia miezd v rezorte v rokoch 1996, 1997 a 2001, ktoré neboli kompenzované nárastom príjmov prostredníctvom poistného systému. Karpiš (2006) hovorí, že hlavnou snahou vládnych krokov v zdravotníctve pred rokom 2002 bolo oddlženie systému. Pre jeho zlé nastavenie, ktoré nemotivovalo k efektívnemu správaniu a zároveň garantovalo neobmedzenú spotrebu, sa to však podľa neho ani napriek použitiu jednorazových príjmov z privatizácie či zvyšovaniu príjmov prostredníctvom rastu zdravotných odvodov nedarilo. V rokoch 2000-2002 sa na oddlženie zdravotníctva použilo 9,64 mld. Sk, z toho 6,04 mld. Sk pochádzalo z neopakovateľných zdrojov z privatizácie Slovenských telekomunikácií. Oddlžovalo sa jednak priamo použitím privatizačných príjmov, jednak poskytovaním návratnej finančnej výpomoci. (viac…)

28.časť Reforma v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

* Obdobie (“Zajacovej”) reformy – roky 2003–2005

Okrem objektívnych časových a kapacitných príčin bola zásadným brzdiacim elementom relatívne silná rezistencia voči reforme vnútri sektora.

Zajac a Pažitný (2002) konštatovali, že vonkajší dlh systému voči dodávateľom dosahoval takmer 30 mld. korún, pričom vnútorný (t.j. napr. morálne opotrebenie techniky, zariadení a budov) presahoval 50 mld. korún. V rezorte dominovala okrem neustáleho zadlžovania i nízka efektívnosť využívania zdrojov, ďalej tzv. mäkké rozpočtové obmedzenia, slabá výkonnosť systému, ktorá sa odzrkadľovala i na relatívne horších výsledkoch slovenského zdravotníctva v oblasti zdravotného stavu obyvateľstva pri európskom porovnaní. Slovenské zdravotníctvo bolo verejnosťou vnímané ako jedna z najproblémovejších oblastí a ako odvetvie s najvyššou mierou korupcie v spoločnosti. Pažitný a Zajac (2001) odhadovali výšku úplatkov v zdravotníctve, tzv. neformálne platby, na úrovni 12 mld. korún. Preto ani niet divu, že občania Slovenska boli spomedzi okolitých krajín najmenej spokojní s fungovaním zdravotníctva vo svojej vlastnej krajine. (viac…)

27.časť Reforma v slovenskom zdravotníctve

 

   Už v roku 2001 som intuitívne tušil, že so slovenským zdravotníctvom nie je niečo v poriadku. A bolo to len dva roky pred spustením veľkej reformy iniciovanej ministrom Zajacom. Reforma bola nutná, pretože v zdravotníctve sa strácali nepredstaviteľné finančné prostriedky. Nasledujúce citácie sú z článku Reformné procesy v zdravotníctve – obdobie rokov 200-2012 od Dušana Zachara z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO, a priblížia čitateľovi pomerne podrobne, čo sa za toto obdobie v slovenskom zdravotníctve udialo. Na konci každého obdobia sa pokúsim pridať aj môj pohľad na problematiku. (viac…)

26.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Nepríjemná kauza sa ale nevyhla ani samotnej Slovenskej lekárskej komore (SLK). Tá v roku 2005 založila akciovú spoločnosť Lekár a.s., ktorá mala slúžiť najmä na pokrytie nákladov spojených s povinným vzdelávaním lekárov. Spoločnosť fungovala efektívne až do nedávna, keď pod tlakom prezidenta SLK Mariana Kollára odstúpil z funkcie riaditeľa akciovej spoločnosti Viktor Dobiš. Nový riaditeľ Jozef Ňaňo sa vo funkcii dlho neohrial, sám dal výpoveď. Na odporúčanie Mariana Kollára na jeho miesto od 1.2.2017 zasadol bez výberového konania Martin Lászlo. Predsedníčkou predstavenstva spoločnosti Lekár sa stala MUDr. Perichtová. V júni 2017 sa ale zistilo, že na účte spoločnosti nie sú žiadne financie. Martin Lászlo tých pár mesiacov nezaháľal, a 126 417 eur previedol na zahraničné účty. Z toho vrátil 9 930 eur, takže finančná škoda bola 116 486 eur. Po Lázslovom odchode sa novou predsedníčkou spoločnosti stala Zuzana Dolínková, žena spriaznená s Marianom Kollárom. Marian Kollár sa k celej kauze vyjadril v tom zmysle, že Lászla osobne nepoznal, ale odporučil mu ho Martin Pechovský, ktorý v tej dobe oslovil SLK s iniciatívou vývoja ambulantného softvéru. (viac…)

25.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Celý uplynulý rok sa poslanci dohadovali o zavedení poplatkov v zdravotníctve. Najprv to mali byť podľa Druckera poplatky za doplnkové ordinačné hodiny s maximálnou sadzbou v rozmedzí od 30 do 50 eur. V októbri 2017 na návrh poslanca Tibora Bastrnáka (Most-Híd) poslanci rokovali o poplatku za prednostné ošetrenie vo výške 10 eur u lekárov špecialistov. Poslanci návrh nepodporili. V novembri 2017 pokračovali rokovania parlamentného výboru pre zdravotníctvo o poplatku, teraz opäť toho, ktorý navrhoval predtým minister Drucker. Koalícia pripravila nové pozmeňovacie návrhy, no opoziční poslanci nemali čas sa na ne pripraviť. Ako obvykle, ak treba presadiť nepopulárne opatrenia, robí sa to narýchlo, aby nesúhlasné hlasy nestačili ani zareagovať. Atmosféra hustne, kosť je už ohlodaná a tak treba už neviem koľký krát na úkor občanov zaplátať diery v rozpočte. A zdravotníctvo je naozaj super čierna diera, v ktorej sa stratí akákoľvek energia a akékoľvek prostriedky. Nepustí von takmer nič. Nakoniec poslanci schválili doplnkové ordinačné hodiny, za ktoré by mal pacient platiť maximálny poplatok 30 eur. (viac…)

24.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   V januári 2018 začalo vyjednávanie medzi VšZP a Slovenskou komorou ortopedických technikov o cenách ortopedických pomôcok vyrobených na mieru. Viceprezidentka komory Andrea Černá tvrdí, že poisťovňa pripravuje zníženie cien týchto ortopedických pomôcok a vzniknutý rozdiel prenesie na pacientov. Poisťovňa sa bráni, že toto tvrdenie je nepravdivé. Podľa hovorkyne VšZP Zuzany Eliášovej „VšZP nikdy nebude navrhovať takéto bláznivé zvyšovanie doplatkov. Vnímame to iba ako snahu prekryť škandál s podvodmi na ortopedických pomôckach, na ktoré upozornila práve VšZP“. VšZP tvrdí, že ortopedickí technici klamú, Andrea Černá tvrdí, že klame poisťovňa , pretože podľa nej VšZP ponúkla nevýhodné zmluvy dvadsiatim siedmim poskytovateľom ortopedických pomôcok, zatiaľ čo dvom poskytovateľom podpísala zmluvy s pôvodnými cenami až do septembra 2018, čo považuje Andrea Černá za porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. (viac…)

23.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Minister Drucker vie ako na to. V najhorších časoch, keď najväčšia zdravotná poisťovňa pred dvoma rokmi šla do straty 280 miliónov eur, tak dráždi hladných psov, ktorým sa z ohlodanej kosti ujde čoraz menej. Okresáva výdavky, kde sa len dá a popudzuje všetkých proti všetkým. Pacientov, lekárov, lekárnikov, poisťovne, zdravotné sestry, ortopedických technikov. Každý si môže vybrať svojho nepriateľa…Spokojný je azda iba riaditeľ VšZP Miroslav Kočan. VšZP bola na konci roku 2017 zisková, odmeny boli „zaslúžené“. A Drucker ide ešte ďalej, keď plánuje dofinancovať VšZP z daní občanov sumou 45 miliónov eur. S tým ale nesúhlasia súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union, ktoré už uspeli na Súdnom dvore v Luxemburgu, ktorý sa zaoberal neoprávnenou pomocou Všeobecnej zdravotnej poisťovni a Spoločnej zdravotnej poisťovni zo strany štátu vo výške 170 miliónov eur. (viac…)

Môj život s myopatiou (18.časť)


Úradník opäť víťazí IV.

   Konanie teda Sociálna poisťovňa odročila do doby, kedy budú realizované plánované vyšetrenia. Vyšetrenia, ku ktorým Sociálnu poisťovňu vyzval Krajský súd v Trenčíne (mal byť prítomný prísediaci lekár neurológ) a ku ktorým sa Sociálna poisťovňa zaviazala, ešte vo väčšom rozsahu (moja hospitalizácia na vyššom neurologickom pracovisku). Ale to čo vyzeralo na začiatku sľubne, sa obrátilo na kolotoč výhovoriek a prekážok zo strany Sociálnej poisťovne. Na poslednom konaní Sociálnej poisťovne v Trenčíne 14.5.2014 ma úradník Tačovský presvedčil, aby som si hospitalizáciu na vyššom neurologickom pracovisku vybavil sám, a to tak, že mi žiadanku vypíše môj ošetrujúci neurológ. Nepozdávalo sa mi to; môj názor bol, aj na základe rozsudku Krajského súdu v Trenčíne, že dokazovanie má vykonať Sociálna poisťovňa, a teda aj vykonať všetky potrebné kroky. A navyše, v tej dobe, keďže MUDr. Perichtová ma svojvoľne vyradila z dispenzarizácie, k žiadnemu neurológovi som nechodil. Takže bolo treba si neurológa nájsť. Felčiara Ježíka som vylúčil z okruhu môjho záujmu, ostávala len neurologička Kalauschová v Ilave. Po telefonickom kontakte, v ktorom pani doktorka nebola dva krát ústretová, mi poskytla termín vyšetrenia. Pokiaľ sa dobre pamätám, vyšetrenie malo byť niekedy v júni alebo júli 2014, záznamy o tom nemám, pretože… (viac…)

22.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Zatiaľ čo vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni si štedro nadeľovali odmeny, ostatní účastníci v zdravotníctve sa začali o zostávajúce financie a výhody ruvať ako besné psy. Nemocničným aj ambulantným lekárom začína zvoniť na horšie časy. Už o 23 miliónov eur prišli vďaka úspornému plánu, keď im VšZP prišla na fiktívne výkony. Na lekárov ale začal tlačiť aj minister zdravotníctva Drucker, keď v októbri 2017 navrhoval, aby praktickí lekári ordinovali minimálne 30 hodín týždenne. Lekárom sa to, ako inak, nepáčilo. Proti návrhu sa spojili Slovenská lekárska komora na čele s Mariánom Kollárom (ktorý tak srdnato vybojoval v roku 2011 štátnym lekárom zvýšenie platov) s Asociáciou súkromných lekárov a Slovenskou spoločnosťou všeobecného praktického lekárstva. Podľa poslancov zdravotného parlamentného výboru by mali ordinovať týždenne minimálne 35 hodín, špecialisti dokonca 40 hodín. Lekári sa bránia proti takému „neľudskému otročeniu“. Ako sa vyjadril jeden z nich, Peter Pekarovič, „nezaslúžia si skapať v ambulanciách“. Pretože majú okrem ambulancie aj ďalšie povinnosti, museli by vraj pracovať 9-10 hodín denne. No vitajte páni lekári v kapitalizme. Síce dosť neskoro, ale predsa začínate na vlastnej koži pociťovať, čo je pracovať v trhovom hospodárstve. Ostatní „smrteľníci“ na Slovensku takto pracujú už tretie desaťročie a tiež nedostávajú za odpracované hodiny adekvátnu mzdu, na rozdiel od lekárov, ktorí majú rast miezd zaručený v zákone takým tempom, ako rastie priemerná mzda. Majú snáď takéto privilégiá okrem lekárov pracovníci v iných odvetviach? (viac…)

21.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Aby toho nebolo málo, v októbri 2017 si vedenie VšZP udelilo odmeny vo výške 25 tisíc eur. Odmeny sa ušli aj bývalému predstavenstvu, ktoré priviedlo poisťovňu do krachu.

pre súčasné predstavenstvo (za obdobie 17. 5. 2016 – 31. 12. 2016)

* Miroslav Kočan, predseda – 9 113,11 eura
* Milan Horváth, podpredseda – 7 974,25 eura
* Michal Ďuriš, člen – 6 834,27 eura
* Tibor Papp, člen – 559,70 eura (do funkcie nastúpil 13. 12. 2016)

pre bývalé predstavenstvo (za obdobie 1. 1. 2016 – 16. 5. 2016)

* Miroslav Vaďura, predseda – 4 777,40 eura
* Antónia Borovková, členka – 3 583,05 eura
* Vieroslava Králičková, členka – 3 583,05 eura (viac…)

20.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   V júni 2017 boli už známe prvé výsledky ozdravného plánu. Opäť Miroslav Kočan dodal, že sa im podaril stlmiť rast nákladov bez toho, aby sa opatrenia dotkli pacientov. Tak sa pozrime, na čom VšZP ušetrila:

* náklady na lieky na výnimku – 1,8 milióna eur
* centrálny nákup liekov – 6,4 milióna eur
* špeciálny zdravotnícky materiál – 4,1 milióna eur
* zdravotnícke pomôcky – 1,08 milióna eur
* odzmluvnenie zdravotníckych zariadení a eliminácia súbehu praxí – 2,4 milióna eur
* zníženie cien CT a MR vyšetrení o 10 až 20 percent – 3,7 milióna eur
* revízna činnosť prostredníctvom priamych aj nepriamych kontrol u lekárov a v informačnom systéme – 23,08 milióna eur (viac…)

Môj život s myopatiou (17.časť)


Úradník opäť víťazí III.

   Moje odvolanie voči rozsudku Krajského súdu v Trenčíne ohľadne priznania invalidného dôchodku ležalo na Najvyššom súde takmer 16 mesiacov. Až v decembri 2013 mi prišlo z Najvyššieho súdu Uznesenie, v ktorom zrušil Rozsudok Krajského súdu v Trenčíne a vrátil mu vec na ďalšie konanie. V závere sa píše:

V ďalšom konaní bude úlohou krajského súdu vykonať doplňujúce znalecké posúdenie zdravotného stavu navrhovateľa so zameraním na rozsah jeho zdravotného poškodenia a zistením jeho následkov na mieru zachovania jeho pracovnej schopnosti. Súčasne dáva do pozornosti ustanovenie § 153 ods. 8 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého posudkový lekár sociálneho poistenia ústredia môže posúdiť dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav poistenca v prítomnosti prísediaceho lekára so špecializáciou v príslušnom špecializovanom odbore. Až po vykonanom doplňujúcom dokazovaní bude možné o zákonnosti preskúmavaného rozhodnutia znovu rozhodnúť. (viac…)

19.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

   Úspornými opatreniami mala VšZP v roku 2017 ušetriť 115 miliónov eur. Ozdravný plán odsúhlasil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Aké je to jednoduché, rozhadzovať z cudzích peňazí. Takto dokáže hospodáriť hociktorý cigán. Natrčiť ruku a potom míňať. Škrtenie na pacientoch, poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a distribútoroch liekov a zdravotníckych pomôcok bude pokračovať dovtedy, kým poisťovňa nedosiahne vyrovnaný rozpočet. Aby bolo opäť z čoho kradnúť. A poisťovňa, už neviem koľký krát uisťuje, že „pacient na zdravotnej starostlivosti ukrátený nebude“. Asi by bolo úprimnejšie a pravdivejšie občanov uistiť, že ich poisťovňa znova ošklbe a nechá ich trpieť a umierať  bez pomoci.


(viac…)

18.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Úžasné je, ako reagujú štátne inštitúcie a úradníci, zodpovední za túto stratu a poslanci, ktorí by mali ku kauze zaujať stanovisko. Pozrime sa preto chronologicky na vývoj situácie vo VšZP:

   Už v roku 2016 VšZP náhle znížila ceny za tzv. špecializovaný zdravotnícky materiál, ktoré preplácala nemocniciam. Ak nemocnice mali už do zásoby nakúpený takýto materiál za vyššie ceny, poisťovňa im preplatila iba znížené ceny. Zaiste, poisťovňa zatlačila na nemocnice, aby sa snažili znižovať náklady a hľadali lacnejších dodávateľov zdravotníckeho materiálu, ale robiť to bez predchádzajúcej diskusie a upozornenia, je slovenským folklórom a vizitkou tých, ktorí si riešia vlastné problémy a neberú ohľad ani na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ani na pacienta. Takýto finančný schodok sa obvykle prenesie na pacienta. Vieme totiž, že v nemocniciach si pacient musí platiť rôzny zdravotnícky materiál a zabezpečenie, na ktorý by mal mať podľa Ústavy SR bezplatný nárok. Samozrejme s takýmto riešením nesúhlasili ani dodávatelia zdravotníckeho materiálu, podľa ktorých VšZP mala takýto krok riešiť zmenou kategorizačného zoznamu liekov, do ktorého spadá aj maximálna výška úhrady za špecializovaný zdravotnícky materiál. Dodávateľom tak vznikol zo strany nemocníc dlh  vo výške 160 miliónov eur. (viac…)

17.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve

 

   V 2.časti som sa zmienil o kontrole Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá začala v roku 2016 a mala za úlohu zmapovať hospodárenie v rôznych zdravotníckych zariadeniach na Slovensku. V prvej etape bolo kontrolovaných 9 štátnych nemocníc, pričom osem bolo v strate. Ďalšia etapa kontroly ukázala, že súkromné nemocnice (okrem jednej z kontrolnej vzorky) hospodária oveľa zodpovednejšie, ako štátne. Súkromné nemocnice dosiahli úspory najmä pri nákupe prístrojov a pri nákladovosti zdravotníckych výkonov. Súkromné nemocnice vynaložili na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti v priemere 98 eur, štátne 122, transformované 111 a samosprávne 114 eur. Nemocnica svätého Michala v Bratislave mala na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti dokonca náklady až 192 eur.

(viac…)

Ako ďalej ?        (10.časť)

 

   Moderné technológie v súčasnej medicíne nemusia, ani by nemali byť, prekážkou pokroku a úspešnej liečby. Platilo by to však v prípade, keby sa vonkajšie (aj vnútorné) podmienky, do ktorých sú technológie vsadené, nemenili takým závratným tempom, že ani samotné technológie nám nie sú v takom prípade nič platné. O čom hovorím? Vonkajšie podmienky, ktoré vplývajú na zdravie ľudí, sa v posledných tridsiatich až päťdesiatich rokoch zmenili príliš rýchlo, a bohužiaľ sa  zmenili nepriaznivým smerom. Patrí sem najmä všadeprítomné používanie chémie, či už pri samotnej produkcii potravín (používanie umelých hnojív, pesticídov a herbicídov, geneticky modifikované plodiny), alebo následne pri spracovaní potravín a pri príprave a uskladnení potravín (konzervačné látky, farbivá, dochucovadlá, látky „zlepšujúce“ najrôznejšie vlastnosti potravinových výrobkov). Chémia je prítomná v potravinách, v liekoch, v kozmetike, v drogérii, o priemyselných technológiách ani nehovoriac (výroba plastov, stavebných materiálov a pod.). Je to veľmi široká problematika a budeme sa jej venovať podrobnejšie inde. Ľudský organizmus je síce prispôsobivý a dokáže nepredstaviteľné veci, ale potrebuje na to primeraný čas, čo môže z evolučného hľadiska znamenať tisícky rokov. V každom prípade, jeho prispôsobivosť má svoje hranice. (viac…)

Ako ďalej ?        (9.časť)

 

   V minulých častiach sme načreli iba zľahka do problémov, ktoré sprevádzajú západnú medicínu. Pozrime sa na ďalšie nedostatky a perspektívy, ktoré nás v budúcnosti s veľkou pravdepodobnosťou budú očakávať. (viac…)

Môj život s myopatiou (16.časť)


Úradník opäť víťazí II.

   Aby nebolo toho dosť, život mi priniesol ďalšie prekvapenia, a ako inak, zo strany úradov. Tento raz zaúradoval Úrad práce a sociálnych vecí. V období od apríla do septembra roku 2013 som sa staral o chorú matku, ktorú postihol akútny stav artritídy. Prakticky len ležala s veľkými bolesťami, schopná prejsť iba ak na záchod. Bol som vtedy na odporučenie MUDr. Perichtovej „na PN“, a keďže som dostával ochranný príspevok z Úradu práce pri dlhodobej práceneschopnosti, prišla aj kontrola dodržiavania liečebného režimu. Kontrola bola vykonaná naozaj v netypický čas, v jednu augustovú sobotu o 9:15. V doručenom oznámení som bol upovedomený o tom, že som sa v tom čase nenachádzal v mieste trvalého bydliska a vyzvaný, aby som sa k uvedenej skutočnosti podal písomné vysvetlenie. (viac…)

Ako ďalej ?        (8.časť)

 

   Aj západná medicína pozná pojem psychosomatika, to znamená jav, ktorý zohľadňuje nedeliteľnosť tela a duše, a ich vzájomné ovplyvňovanie, hoci rozdelenie na „telo“ a „dušu“ je didakticky užitočné, ale narobilo aj veľa problémov a nedorozumení. Západná medicína už vie a uznáva skutočnosť, že napríklad dlhodobý stres môže zapríčiniť vznik žalúdočných vredov alebo kardiovaskulárne ochorenia, ale liečba sa stále uberá fyzikálno-chemickými prostriedkami (lieky na nastolenie acidobázickej rovnováhy v prvom prípade; lieky na rozšírenie ciev, riedenie krvi a zníženie krvného tlaku v druhom prípade). Zaiste, skutočná psychosomatická liečba je oveľa zdĺhavejšia a vyžaduje si zo strany pacienta väčšie úsilie – zmenu životosprávy a predchádzanie alebo zvládanie stresu, čo je v dnešnej dobe takmer nemožné – a zo strany lekárov oveľa masívnejšiu a účinnejšiu osvetu, inými slovami prevenciu, nie iba predpísanie liekov a ledabolo prehodenú poznámku smerom k pacientovi, nech prestane fajčiť, rozčuľovať sa a viac sa hýbe (niektorí lekári ostanú iba pri tých liekoch). Ako si ale neskôr ukážeme, ani už tak notoricky známe poznatky o kardiovaskulárnych ochoreniach nemusia byť zárukou úspešnej liečby, nech sa budeme snažiť, koľko chceme, pokiaľ budeme liečiť iba jednotlivé telesné orgány, (v lepšom prípade celého jedinca), a nie celé prostredie, či už fyzické alebo sociálne, v ktorom sa nachádza. (viac…)