Citizen


Slovenské zdravotníctvo

Lekári na Západe:
MUDr. Janco sa pýta, čo urobí pacient, ak sa zrušia malé ambulancie a pacient nebude mať peniaze na veľkokapitálové zariadenie. No ja sa musím opäť zasmiať, aj keď cez slzy. To, čo aj doteraz. Nebude ošetrený.

Konečne sa doktor Janco dostáva k jadru toho, o čo mu ide v prvom rade. Porovnáva fungovanie a platy ambulantných lekárov na Západe a u nás. A ja len dodám. Máme voľný pracovný trh, otvorené hranice. Nech sa páči, páni lekári, choďte už konečne všetci za lepším zárobkom, pretože ja takéto zdravotnícke služby nepotrebujem. Choďte, tak ako státisíce mladých ľudí iných profesií, pretrhajte rodinné väzby alebo sa odsťahujte nadobro. Mne určite chýbať nebudete.

Ohodnotenie na západe:

 

Čakanie:

 

Náklady na ambulanciu:
Tu sa MUDr. Janco opäť dostáva do obrátok. Ako z rukáva na poslucháča sype jednotlivé položky, bez ohľadu na to, či ide o mesačné alebo menej časté náklady. Na konci mu vyjde naozaj kúzelnícky kúsok. Náklady na prevádzku jeho ambulancie sú 8090 € vrátane takého platu, ako má nemocničný lekár; minimálne náklady na udržanie ambulancie sú preňho 6000 €. Príjem ale mal od poisťovní v priemere 2500 € / mesiac. V januári vraj mal výplatu -150 €. Podľa týchto výsledkov by mal už skrachovať. Ale doktor Janco sa drží. Podporila ho manželka, tiež lekárka. Tá bola na tom asi lepšie. A tomu celému máme aj veriť. Nuž, vitajte pán doktor v trhovom hospodárstve. Čo sú platby, platy, náklady, mzdy, obrat, tržba, zisk, odvody a pod. a aký je medzi nimi rozdiel, to vie každý živnostník. To pán doktor nemusel vysvetľovať. Ale tie čísla na záver skutočne berú dych J A že som sa doteraz nestretol so žiadnym lekárom, ktorý by musel pre insolventnosť zavrieť ambulanciu a rekvalifikovať sa na inú prácu? Ale živnostníkov, ktorí museli zrušiť živnosť, hlavne po zvýšení povinných odvodov, sú desaťtisíce.

Náklady:

 

Príjmy:

 

Záver:
Z celej relácie mám jediný pocit. MUDr. Janco sa, ako mnoho lekárov, pasoval do úlohy chudáčika, ktorý musí „pracovať zadarmo“, ktorý je urážaný a šikanovaný pacientmi. Mne ale z toho vychádza, že mu ide v prvom rade o zachovanie status quo, ak vynecháme snahu o lepšie zmluvy medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Podľa jeho slov totiž visí nad ambulantnými lekármi hrozba, že ich konkurenčne pohltia alebo zlikvidujú veľkokapitálové zdravotnícke zariadenia. A to si doktor Janco nepraje. Najlepšie by bolo všetko zachovať tak, ako doteraz, iba že za doterajšiu prácu viac peňazí. Malý počet lekárov, tým pádom malá konkurencia. Ono totiž každá konkurencia je existenčná hrozba.

Netreba pripomínať, že neutešený stav súčasného zdravotníctva na Slovensku je výsledkom nastúpenej cesty liberalizácie trhu, v duchu „urvi koľko sa dá a koľko môžeš“. Nie je mojou snahou písať podrobný rozbor ekonomických a politických súvislostí. Kto ešte nie je o týchto súvislostiach dobre oboznámený, môže si prečítať mnohé publikácie, ktoré sa zaoberajú celosvetovou politikou, globalizáciou, nadnárodnými spoločnosťami, korporáciami, fungovaním EU, diktátom farmaceutických firiem a ich nadvládou nad lekárskou praxou a nad vykonávaním skutočného poslania zvaného lekár. Do pozornosti môžem dať napríklad prácu od Reginy Nowack Korupcia v medicíne, knihy od Bena Goldacreho Zvrátená veda a Skorumpovaná medicína

 http://www.martinus.sk/knihy/autor/Ben-Goldacre/,

alebo už všeobecne známu knihu Nežiaduci účinok : Smrť od Johna Virapena

http://www.martinus.sk/knihy/autor/John-Virapen/

Zložité na pohľad vo svojej konkrétnosti, aj keď v princípe jednoduché príčiny, ktoré hýbu zdravotníctvom (a tými sú nezničiteľný egoizmus a výlučná podriadenosť peniazom a zisku – nie službe pacientovi) majú za následok stav zdravotníctva, v akom sa momentálne nachádza na Slovensku (a nielen u nás).

(viac…)

„Pán doktor, ten simulant z trinástky zomrel.“
„Tak ten to už fakt prehnal!“

Tak ako v každej ľudskej činnosti, aj v zdravotníctve platí prírodný zákon o štatistickom výskyte, a totiž dobre známa Gaussova krivka rozdelenia. Polopatisticky povedané, v každej profesii je len malý zlomok kvalitných pracovníkov, potom veľká väčšina priemerných a opäť malé množstvo nekvalitných.
Kvalitných je málo už len z toho dôvodu, že nie každý má na lekárske povolanie nadanie, nie každý končí štúdium s vynikajúcimi výsledkami a vynikajúce výsledky ešte neznamenajú automaticky, že z absolventa lekárskej fakulty musí byť vynikajúci lekár. Tu si treba uvedomiť, čo sa pod pojmom „kvalita“ myslí alebo očakáva od lekára.
V prvom rade je to samotná profesionálna úroveň. Tá nepozostáva len z absolvovania lekárskej fakulty, z naučených sprostredkovaných sekundárnych vedomostí, ale aj príslušnej praxe, to znamená overení si týchto vedomostí v lekárskej praxi, čo je získavanie primárnych vedomostí na základe vlastnej skúsenosti. Rast a kvalita získaných vedomostí je ďalej podmienená snahou sa naďalej samo-vzdelávať.

Ako v praxi vyzerá celoživotné vzdelávanie lekárov
(kreditný systém) na Slovensku

Je jasné, že nároky na obvodného lekára a na neurochirurga sú veľmi rozdielne. A je takisto zrejmé, že akýkoľvek lekár, ostávajúci 20 či 30 rokov v jednej ambulancii, bez konfrontácie s inými lekármi, bez vonkajšieho tlaku ďalej sa vyvíjať a vzdelávať, začne stagnovať, konzervovať sa vo vlastnom dosiahnutom stave, a začne tak či tak už po veľmi krátkom čase bez tohto konkurenčného tlaku ako lekár degenerovať. Degenerovať profesionálne a bohužiaľ často krát aj ľudsky, morálne.

Druhou kvalitatívnou požiadavkou je empatia. Lekár bez empatie, bez schopnosti vcítiť sa do pacienta, nemôže byť nikdy dobrým lekárom. Ba môže pacientovi ľahko vedome, či nevedome ublížiť. Pod pojmom empatia sa nemyslí spoločné nariekanie s pacientom a preberanie jeho rodinných a súkromných záležitostí (iba ak v prípade psychologickej alebo psychiatrickej praxe). Pod pojmom empatia sa rozumie snaha pacienta vecne vypočuť, pretože pacient prichádza k lekárovi v drvivej väčšine keď už nemá iné východisko, nie z nudy ani z hypochondrických pohnútok. Empatia takisto znamená nebagatelizovať pacientove problémy a prípadnú bolesť.

(viac…)

„Tak dedko,“ vraví lekár, „pulz už máte v norme, ste zdravý ako repa.“
„Pán doktor, keby ste ma chytili za pravú ruku, na ľavej mám protézu!“

2004-576 Zákon o zdravotnej starostlivosti, §21, odstavec 3,
Zápis v zdravotnej dokumentácii musí byť pravdivý a čitateľný.

Tu sa pozastavím nad omylmi, ktoré sa môžu vyskytnúť vo vašom vlastnom zdravotnom zázname, či už úmyselne alebo neúmyselne. Prečo? Pretože zdravotný záznam slúži pre všetkých lekárov špecialistov, ktorí sa vašim zdravotným stavom zaoberajú. Pomáha im zorientovať sa, ak riešia váš zdravotný problém, vychádzajúc z vyšetrení a výsledkov práce iných lekárov. Spolupráca je tu nevyhnutná a stojí na dobre odvedenej práci všetkých ostatných, nielen lekárov, ale aj zdravotného personálu. Ak viete, čo znamená pH (kyselosť) krvi alebo moču, tak sami môžte posúdiť:

pH krvi je v norme, ak má hodnotu okolo 7,4. Telo si dá záležať, aby pH krvi starostlivo strážilo a odchýlky od tejto hodnoty boli len minimálne (od 7,34 do 7,45). Naproti tomu pH moču môže kolísať omnoho viac, pokojne môžete mať v jeden deň hodnotu 5,5  a zajtra už 7,0. Závisí to od stravy, fyzickej záťaže, stresu. Keď som chodil na vyšetrenia urologičke MUDr. Tretiníkovej, bolo obvyklou praxou pred vyšetrením odovzdať moč. Sestra vám zmerala jeho pH a následne zapísala do zdravotného záznamu.

(viac…)

Keď sme sa už dostali od primitívneho lakmusového papierika k takej technológii, akou je EKG, povedzme si niečo o diagnostických technológiách v zdravotníctve.

Ak si myslíte, že moderné diagnostické technológie sú neomylné, chce to trochu pozornejší pohľad. Každá technológia je len natoľko úspešná a užitočná, nakoľko ju vie lekár používať a využívať. A to chce prax. Musím ako technicky vzdelaný človek priznať, že práve moderné technológie, keď sa úplne spoliehame na to, čo počítač vypľuje, sú dobrým pomocníkom, ale bez vlastného úsudku a kontroly získaných výsledkov nesú v sebe jedno veľké riziko. A to riziko samotnej interpretácie výsledkov. Viem, že pokiaľ neexistovali kalkulačky, tak práca s logaritmickým pravítkom bola síce zdĺhavejšia, ale človek vedel presne, čo to vlastne počíta. S kalkulačkou je to o niečo horšie, a s počítačom, keď už ani nevykonávate samotné matematické operácie ako na kalkulačke „ručne“, je to ešte horšie. Dostanete výsledok, a neviete intuitívne posúdiť, či je správny alebo nie, alebo aspoň približne správny a s akou veľkou odchýlkou. Nadaný lekár si s týmto vie poradiť. Poznám lekárov, ktorí z rentgenovej snímky vedia vyčítať toľko, že sa vám ani nezdá. Pričom rentgen považujem v lekárskej praxi práve za to logaritmické pravítko, ktoré potrebuje veľa praxe. Trochu iné je to s počítačovými technológiami, ktoré nám poskytujú už hotový výsledok aj s popisom.

Nespoliehajme sa na to, že všetci lekári vedia z diagnostického prístroja vyťažiť všetko, čoho je schopný, že všetci vedia natoľko správne interpretovať počítačové výsledky, ako by sa žiadalo. Totiž aj taký počítač je len „človek“, presnejšie povedané, program, ktorý je v ňom implementovaný, vytvoril tiež len človek, a to človek omylný. Môžem to dokázať na konkrétnom prípade:

(viac…)

Štrajk lekárov 2011

Nasadil by som na nich obrovské množstvo agentov provokatérov a tipujem že min. 50% by ich skončilo v Base za korupciu.

***

Podľa neho je toto konanie minimálne neetické a nerozumie tomu, prečo lekári neprišli do práce. „Nechápem, prečo sa robia ďalšie prieky, obštrukcie, memorandum je podpísané, majú garancie, možno ešte väčšie, ako chceli, považujem to za ďalšie obštrukcie zo strany LOZ (Lekárske odborové združenie),“ konštatoval Poráč./riaditel ustavu/ takze nie nejaky novinar,riaditel snad aj nieco vie o rieseni pracovnopravnych vztahov alebo sa mylim?
a maju pravo to dat preskumat pravnikom a to teraz budeme cakat dalsi mesiac,pokial kazda jedna zmluva bude preskumana-aky ste naivny,keby zamestnanec mal okamzite nastupit a on by sa vyhovoril ze caka na pravnika a jeho posudenie zmluvy,tak moze ist do kelu-nebol problem bezprostredne po uzatvoreni dohody vyhotovit vzor zmluvy a dat to tam kde sa davali instrukcie strajkujucim,vsetko bezalo rychlo a koordinovane,len podpis zmluv sa takto neda riesit.

*** (viac…)

Odporúčanie LOZ:
Viackrát si budeš overovať, či nerobíš chyby, ktoré by pacienta mohli stáť život, ostatných netrpezlivých čakajúcich pacientov odporučíš na oddýchnutejších kolegov, ktorí výpovede nepodali a nepracujú pod takým stresom a prípadne na pána riaditeľa.

Táto výzva LOZ hovorí sama za seba!
Je určená lekárom, ktorým bola nariadená pracovná povinnosť.
To odporúčanie LOZ čítam takto:
Keď už ti prikázali pracovať, tak pracuj pomaly, nemáš sa kam ponáhľať!
Ty, čo trváš na výpovedi, si stresovaný a unavený jak h***do, šetri sa!
Lekári, čo stiahli výpovede nemajú dôvod na stres, ani únavu, sú čerství ako rybičky, preto im posuň čo najviac netrpezlivých pacientov. Nech makajú!
Zjednodušene povedané – sabotuj, čo môžeš!:eek:
A potom sa Kollár rozčuľuje ako média neobjektívne vykresľujú jeho „stádo“. Ľudia keď také čítajú, niet sa čo čudovať, že im nevedia prísť na meno.

*** (viac…)

No práve – lekári sú (aspoň tak to vyzerá) ako ovce – ako zašteká Kollár, tak pochodujú. To, že nazval českých lekárov okupantami a práve vtedy, keď ratovali tých poctivých lekárov, ktorí už od únavy padali na huby, pretože robili za tie „poblúdené“ ovce – tak to je silná káva. 
Ak by to nedajbože bolo v opačnom poradí (naši by šli ratovať české zdravotníctvo) – tiež by to nazýval okupácia? Trt makový – hneď by kričal, ako im nezištne pomáhame.
Hovorte si čo chcete – podľa mňa (svojim postojom, výrokmi atď.) je Kollár jednoznačne kriminálnym živlom, ktorý by sa mal v plnom rozsahu zodpovedať pred súdnym tribunálom.

*** (viac…)

Pozri sa, nech by ktokolvek naplanoval svoj odchod takto organizovane, narobi spolocnosti obrovske problemy. Tato situacia este nie nehovori o tom, ako su jedine lekari najvac nenahraditelni zo vsetkych. 
Nech by 50% ludi, ktori robia hoci vo fabrikach pri pase dali vypovede – co by sa stalo? No mozno prve tri dni nic, ale neskor tiez katastrofa. Odisli by od nas vsetci investori, zbalili by tie fabriky prec a potom by som bol zvedavy, odkial by sa nasli peniaze pre lekarov. 
Myslite ze ludi pri pase by bolo kym nahradit? Ano, je u nas kopec nezamestnanych, ale vacsina z nich su negramotni Romovia z osad. Tych by ne uvolnene miesta urcite nezobrali, to by radsej zavreli fabriku. Nahradit sa da 100 zamestnancov, ale nie tisicky zo dna na den. 
Lekari iba vyuzili to, ze su (paradoxne) prave ze dobre financne zabezpeceni a vedeli, ze bez prijmu vydrzia aj niekolko mesiacov. Preto si dovolili spravit to, co spravili. Ludia od vyrobneho pasu ziju z ruky do ust a este maju vianocne darceky na splatky, iba z tohto dovodu si nemozu dovolit spravit to, co lekari. 
A keby to aj spravili, celu situaciu (pre seba aj pre spolocnost) by iba zhorsili. 
Ja by som samozrejme riesil vec trocha inak ako vlada, zacal by som predovsetkym maivny nabor lekarov v zahranici. Jednoducho raz vlada bude musiet akceptovat fakt, ze v 21. stor pracovna sile bezne migruje, neda sa ignorovat taky ocividny fakt. Ked nasi migruju na zapad, musi sem prist niekto z vychodu.
Este som zabudol pripisat – aby som vas neuviedol do omylu, nie som komunista, laviciar aby som do neba vyzdvihoval dolezitost pracujucej triedy, ale naopak zamestnavatel. Teda ja zamestnavam ludi, no napriek tomu pisem, ze aj tito ludia su za „za splnenia urcitych podmienok“ nenahraditelni, hoci z dlhodobeho hladiska sa nahradit daju (napriklad imigraciou). Teda plati to o kazdej jednej profesii, toto co sa nam snazili teraz lekari dokazat o nicom nehovori.

*** (viac…)

Lekár je človek, ktorý podáva lieky, o ktorých vie veľmi málo, na liečbu chorôb, o ktorých vie ešte menej, pacientom, o ktorých nevie vôbec nič.“ (Voltaire)

Citát som to vložila na zamyslenie i pre ostatných náhodne čítajúcich. 
S jeho výrokom súhlasím do značnej miery i dnes, na základe svojich skúseností, skúseností svojho otca. Alyaa sa oháňala, ako jej dcéra využíva služby súkromného zariadenia a vyslovila veľkú spokojnosť, aspoň čo sa platby a starostlivosti týka. Tie som využívala i ja. Praktických leká
rov som mala okrem jednej osoby dobrých.
Napriek tomu ma alternatíva, ktorá ma stojí tento celý rok značné peniaze, diagnostikovala a odstránila základný problém po troch mesiacoch brutálnej očisty, ktorá pokračuje dodnes.
Nikdy by mi nenapadlo, že mňa sa môže dotýkať práve ten problém.
Na zahraničných stránkach sa píše, že už aj v Amerike sa ide robiť väčší priestor pre výskum tohto odboru medicíny a na základe výsledkov prehodnocovať interná medicína, fyziológia, psychiatria a iné.
Dobré príspevky mal k tejto téme na Porade nick „lofr“. Skúsenosť je však stále neprenosná. Človek neuverí, pokiaľ nezažije.
Mám pocit, že bol dosť nepochopený.
Tak i na základe svojich skúseností viem, čo mi lekári roky zbytočne predpisovali.
Som šťastná, že liečba iba stravou a akupunktúrou bez liekov zaberá, a netrávim si zbytočne organizmus liekmi. Okrem toho sa mi podarilo takto znížiť stav liekov zo štyroch na jeden. Pokladám to za svoje osobné víťazstvo.

*** (viac…)

Bolesť

Fenomén bolesti         (6.časť)

 

Opioidné analgetiká

 

INTERAKCIE OPIOIDOV

  1. Morfín možno bezpečne predpisovať s ostatnými liekmi, s výnimkou inhibítorov MAO, kde sa môže vyvinúť hypertenzná kríza alebo mentálna excitácia.
  2. Nelogická je kombinácia so slabými a silnými morfínovými agonistami. Bromptonská mixtúra a etylmorfínové tabletky, ktoré sa u nás ešte stále používajú v nemocniciach i ambulanciách praktických lekárov, sú v súčasnosti považované za obsolentné. Obsahujú fixné dávky fenotiazínu, kokaínu, alkoholu či dokonca kodeínu. Pri zvyšovaní dávky potom fenotiazín vyvoláva nadmernú sedáciu, kokaín hlavne u starších vyvoláva halucinácie. Kodeín je v kombinácii s morfínom úplne neopodstatnený a len zvyšuje obstipáciu. Alkohol niektorí pacienti vôbec netolerujú a u pacientov s malignómami ústnej dutiny má dokonca škodlivé lokálne účinky.

(viac…)

Fenomén bolesti         (7.časť)

 

Adjuvantné lieky

 ADJUVANTNÉ LIEKY

Tvoria početnú skupinu liekov, ktoré zvyšujú účinnosť primárnych analgetík, liečia sprevádzajúce symptómy, ktoré zvyšujú bolesť, prejavujú svoju vlastnú nezávislú analgetickú aktivitu u špecifických typov bolesti, ale tiež zmenšujú nežiaduce účinky analgetík. Používajú sa na každom stupni analgetického rebríka. (viac…)

Fenomén bolesti         (8.časť)

 

Nádorová bolesť

 

   NÁDOROVÁ BOLESŤ A MOŽNOSTI JEJ TÍŠENIA

PRÍČINA BOLESTI

65-85 % pacientov s pokročilým nádorovým ochorením má bolesť priamo vyvolanú nádorom a jeho metastázami. 15-25 % bolestí je následkom operácie, chemoterapie či rádioterapie. 3-10 % bolestí je bez vzťahu k rakovine a jej liečbe. 80 % pacientov má viac ako jednu bolesť, 34 % pacientov má viac ako štyri druhy bolesti rozličnej lokalizácie. Primárne tumory prsníka a prostaty, ktoré bežne metastazujú do kostí, majú až 60-80 % incidenciu bolesti. Kým pri solídnych tumoroch má bolesť menej ako 15 % pacientov, v terminálnom štádiu pri diseminácii tumoru uvádza bolesť vyžadujúcu liečbu viac ako 80 % pacientov. (viac…)

Fenomén bolesti         (9.časť)

 

Morfín

 

PRINCÍPY POUŽITIA MORFÍNU PRI NÁDOROVEJ BOLESTI

  1. Preferuje sa perorálna aplikačná cesta morfínu. Ideálne je mať k dispozícii obe formy: rýchlo sa uvoľňujúcu (na titráciu dávky) a riadene uvoľňovanú (na udržiavaciu liečbu).
  2. Najjednoduchším postupom pri titrácii dávky je používať dávky rýchlo sa uvoľňujúceho morfínu (Sevredol 10, 20 mg alebo magistraliter pripraveného vodného roztoku morfínu) v 4-hodinovom dávkovacom režime. Pri objavení sa náhlej tzv. „prelomovej“ bolesti použiť ako prídatné tie isté dávky (napr. aj každú hodinu). Celkovú dennú dávku je potrebné denne vyhodnocovať so zohľadnením počtu prídatných dávok.

(viac…)

Fenomén bolesti         (10.časť)

 

Invazívne postupy

INVAZÍVNE POSTUPY V LIEČBE BOLESTI  

Invazívne postupy liečby bolesti sa využívajú pri nedostatočnom účinku medikamentóznej liečby, alebo v niektorých špecifických indikáciách. Ide o postupy anestetické (reverzibilné, okrem neurolytických blokov) a neurochirurgické – ablačné (ireverzibilné). Tieto postupy sú finančne nákladnejšie, spojené s vyšším výskytom nežiadúcich účinkov (infekcia, neurologické poškodenie), môže ich robiť len špecialista (anesteziológ, neurochirurg) a vyžadujú starostlivé monitorovanie vedľajších účinkov. (viac…)

Môj život s myopatiou

Môj život s myopatiou (6.časť)

 

Na základe devastujúcich desaťročných bolestí a lekárskeho nálezu som sa rozhodol nestrácať čas, a vyplnil žiadosť o pridelenie invalidného dôchodku. Nemal som najmenšie tušenie, aká mašinéria ma, po predchádzajúcej, zvanej „zdravotníctvo“, tentoraz zomelie. Tá bola bezvýhradne štátnou inštitúciou a ukázala mi v plnej miere, aký som bol celý čas naivný.

   Po desiatich stratených rokoch, nezáujme lekárov, ich laxnom prístupe a diletantskej práci som si myslel, že konečne niekto vypočuje môj hlas. Niekto, kto uzná, koľko som si vytrpel, a nastolí adekvátne riešenie. Môj omyl nemohol byť fatálnejší.

(viac…)

Môj život s myopatiou (7.časť)

 

Tak prečo to stále bolí?

Vráťme sa na chvíľu k operovanej nohe. K pánovi chirurgovi-operatérovi som sa snažil dostať niekoľko krát v priebehu novembra 2011. Ambulanciu nemá v mieste môjho bydliska, takže som musel navštíviť neďaleké menšie mestečko Nemšová. Lenže práve v tom čase prebiehal štrajk lekárov, zameraný na zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier zamestnaných v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Tri krát som našiel na dverách ambulancie iba oznámenie, že čerpá dovolenku, ale nenapísal, od kedy do kedy. Takže bolo treba skúšať, či dajme tomu o týždeň nebude náhodou ordinovať. Neordinoval. Opäť dovolenka. A ešte raz. Nuž, každý lekár riešil štrajk po svojom. K MUDr. Daňovi som sa dostal asi niekedy vo februári 2012, správu o tom v zdravotnom zázname nemám, pretože pán chirurg ma odmietol vyšetriť, s vysvetlením, že môžem ísť aj k inému chirurgovi v mieste bydliska, alebo navštíviť ho v okresnej nemocnici, v ktorej pracoval. A mal pre mňa ešte jednu možnosť – zaplatiť si ošetrenie na mieste priamou platbou. Po úspešnom štrajku lekárom opäť o niečo stúpli sebavedomie a arogancia. (viac…)

Môj život s myopatiou (8.časť)

 

Hlboko do vrecka

   Na odporučenie MUDr. Daňa som sa znova objednal na funkčné vyšetrenie ciev dolných končatín k MUDr. Horákovi. Doktor Horák vykonával ultrasonografické vyšetrenie na dvoch pracoviskách. Jedno pracovisko má v mieste bydliska, v dedinke Lednické Rovne, druhé pracovisko, v ktorom ordinuje jeden krát do týždňa, je v poliklinike blízkeho okresného mesta Ilava. V mieste prvom sú kratšie čakacie lehoty – niekoľko týždňov, v mieste druhom sú čakacie lehoty niekoľko mesiacov. Preto som sa telefonicky objednal do Lednických Rovní. V určený deň som sa dostavil k lekárovi, ale čakalo ma prekvapenie. Keď som sa dostal na rad, sestra mi oznámila, že pán doktor nemá zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, a treba zaplatiť v hotovosti 15,-€. Od roku 2008 som bol prakticky bez práce, úspory sa míňali, môj zdravotný stav sa nezlepšoval, práve naopak, a vyhliadky na získanie zamestnania boli v takejto situácii mizivé. Tak vravím sestre, že peniaze nemám. Sestra:„To nevadí, prídete, keď budete mať peniaze“. (viac…)

Môj život s myopatiou (9.časť)

 

Pooperačné bolesti (pokračovanie)

   Autor ďalej upozorňuje na najčastejšie chyby, ktoré sa môžu vyskytnúť pri strippingu a popisuje techniky, ktorými sa dá znížiť poškodenie n.saphenus na minimum: sú to invaginačnýstripping navrhnutý v roku 1963 Van der Strichtom a perforačný invaginačnýstripping navrhnutý v roku 1993 Oeschom.

Ďalej poukazuje na výskyt recidív varixov (znovu vytváranie kŕčových žíl po operácii) práve výskytom chýb pri operácii:

…Tieto chyby patria medzi najčastejšie príčiny včasných recidív varixov, ktoré sú v podstate zvyčajne technickými nedostatkami prvotnej operácie pre esenciálne varixy DK. (viac…)

Môj život s myopatiou (10.časť)

 

Pooperačné bolesti (pokračovanie)

Celú problematiku podrobne opisuje MUDr. Veverková:

   Záměrem chirurgické léčby městků dolních končetin je odstranění všech inkompetentních žil. Komplikace při operaci varixů dolních končetin jsou velmi zřídkavé. Velmi nepříjemnou, i když ne závažnou komplikací je pro pacienta poranění nervus saphenus při kompletním strippingu vena saphena magna. (pozn: Za závažnú komplikáciu sa považuje taká, ktorá by ohrozila život pacienta, alebo v budúcnosti znamenala obmedzenie funkčnosti končatiny alebo zapríčinila by závažnejšie komplikácie, akými sú tromboflebitída, flebotrombóza a pľúcna embólia. Pooperačné bolesti sú síce veľmi nepríjemné, ale nespôsobujú zníženie funkčnosti DK, aj keď dalo by sa diskutovať o tom, či každodenné neurologické bolesti znižujú funkčnosť orgánu, a akým spôsobom. Viac o tom v inej časti. ). O vhodnosti či nevhodnosti strippingu v.saphena magna a parva se stále diskutuje. V každém případě představuje velmi účinnou a celosvětově široce používanou metodu léčby. (viac…)

Ako ďalej?

Ako ďalej ?        (6.časť)

Napriek tomu a napriek malému technologickému pokroku, už vtedy dokázali geniálne osobnosti vtedajšej doby viac intuitívne, ako analyticky, stanoviť medicínske poznatky platné dodnes. Ľudia v tej dobe zaiste mali vyvinutú oveľa väčšiu schopnosť pozorovať a porovnávať rôznorodé detaily reality a vyselektovať z nich podstatnú informáciu, aj keď vedecký experiment, tak ako ho poznáme dnes, ešte neexistoval.  Zaužívaným mýtom a poverám zodpovedali aj liečebné postupy. Veľmi obľúbenou terapiou v stredovekej Európe bolo púšťanie žilou.
(viac…)

Ako ďalej ?        (7.časť)

 

   Veľa vieme o histórii západnej medicíny, ale ako sa vyvíjala napríklad taká klasická čínska medicína? Zaiste by bolo zaujímavé sa pohrúžiť do jej dejín, ale všimnime si radšej to, v čom sa oba smery, západný a východný, odlišujú.

   Zatiaľ čo západná medicína rozkúskovala človeka najprv na orgány a tkanivá, potom na bunky a neskôr na molekuly a atómy, východná medicína (napr. tradičná čínska alebo indická ajurvéda) vníma človeka ako súčasť väčšieho celku (prírody, ľudstva a vesmíru) a všíma si jeho postavenie v tomto kontexte, čo sa dá aplikovať postupne na nižšie úrovne, keď skúma napríklad funkcie jednotlivých orgánov, ich hierarchiu v ľudskom organizme, vzájomnú závislosť, súčinnosť a ovplyvňovanie, tak ako medzi orgánmi navzájom, tak aj opäť aj ovplyvňovanie celej sústavy orgánov vonkajšími činiteľmi. (viac…)

Ako ďalej ?        (8.časť)

 

   Aj západná medicína pozná pojem psychosomatika, to znamená jav, ktorý zohľadňuje nedeliteľnosť tela a duše, a ich vzájomné ovplyvňovanie, hoci rozdelenie na „telo“ a „dušu“ je didakticky užitočné, ale narobilo aj veľa problémov a nedorozumení. Západná medicína už vie a uznáva skutočnosť, že napríklad dlhodobý stres môže zapríčiniť vznik žalúdočných vredov alebo kardiovaskulárne ochorenia, ale liečba sa stále uberá fyzikálno-chemickými prostriedkami (lieky na nastolenie acidobázickej rovnováhy v prvom prípade; lieky na rozšírenie ciev, riedenie krvi a zníženie krvného tlaku v druhom prípade). Zaiste, skutočná psychosomatická liečba je oveľa zdĺhavejšia a vyžaduje si zo strany pacienta väčšie úsilie – zmenu životosprávy a predchádzanie alebo zvládanie stresu, čo je v dnešnej dobe takmer nemožné – a zo strany lekárov oveľa masívnejšiu a účinnejšiu osvetu, inými slovami prevenciu, nie iba predpísanie liekov a ledabolo prehodenú poznámku smerom k pacientovi, nech prestane fajčiť, rozčuľovať sa a viac sa hýbe (niektorí lekári ostanú iba pri tých liekoch). Ako si ale neskôr ukážeme, ani už tak notoricky známe poznatky o kardiovaskulárnych ochoreniach nemusia byť zárukou úspešnej liečby, nech sa budeme snažiť, koľko chceme, pokiaľ budeme liečiť iba jednotlivé telesné orgány, (v lepšom prípade celého jedinca), a nie celé prostredie, či už fyzické alebo sociálne, v ktorom sa nachádza. (viac…)

Ako ďalej ?        (9.časť)

 

   V minulých častiach sme načreli iba zľahka do problémov, ktoré sprevádzajú západnú medicínu. Pozrime sa na ďalšie nedostatky a perspektívy, ktoré nás v budúcnosti s veľkou pravdepodobnosťou budú očakávať. (viac…)

Ako ďalej ?        (10.časť)

 

   Moderné technológie v súčasnej medicíne nemusia, ani by nemali byť, prekážkou pokroku a úspešnej liečby. Platilo by to však v prípade, keby sa vonkajšie (aj vnútorné) podmienky, do ktorých sú technológie vsadené, nemenili takým závratným tempom, že ani samotné technológie nám nie sú v takom prípade nič platné. O čom hovorím? Vonkajšie podmienky, ktoré vplývajú na zdravie ľudí, sa v posledných tridsiatich až päťdesiatich rokoch zmenili príliš rýchlo, a bohužiaľ sa  zmenili nepriaznivým smerom. Patrí sem najmä všadeprítomné používanie chémie, či už pri samotnej produkcii potravín (používanie umelých hnojív, pesticídov a herbicídov, geneticky modifikované plodiny), alebo následne pri spracovaní potravín a pri príprave a uskladnení potravín (konzervačné látky, farbivá, dochucovadlá, látky „zlepšujúce“ najrôznejšie vlastnosti potravinových výrobkov). Chémia je prítomná v potravinách, v liekoch, v kozmetike, v drogérii, o priemyselných technológiách ani nehovoriac (výroba plastov, stavebných materiálov a pod.). Je to veľmi široká problematika a budeme sa jej venovať podrobnejšie inde. Ľudský organizmus je síce prispôsobivý a dokáže nepredstaviteľné veci, ale potrebuje na to primeraný čas, čo môže z evolučného hľadiska znamenať tisícky rokov. V každom prípade, jeho prispôsobivosť má svoje hranice. (viac…)

Čriepky

Neboli nájdené žiadne články.