Citizen


Slovenské zdravotníctvo

Dostávame sa do oblasti zdravotnej starostlivosti, ktorá si nezadá s pomermi trestaneckých táborov alebo nútených prác. O čom bude reč? O zníženej schopnosti zárobkovej činnosti, bežne povedané o invalidite.

Najskôr, čo hovorí zákon: 2003-461 Zákon o sociálnom poistení,

§70 Podmienky nároku na invalidný dôchodok

(viac…)

17.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve

 

   V 2.časti som sa zmienil o kontrole Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá začala v roku 2016 a mala za úlohu zmapovať hospodárenie v rôznych zdravotníckych zariadeniach na Slovensku. V prvej etape bolo kontrolovaných 9 štátnych nemocníc, pričom osem bolo v strate. Ďalšia etapa kontroly ukázala, že súkromné nemocnice (okrem jednej z kontrolnej vzorky) hospodária oveľa zodpovednejšie, ako štátne. Súkromné nemocnice dosiahli úspory najmä pri nákupe prístrojov a pri nákladovosti zdravotníckych výkonov. Súkromné nemocnice vynaložili na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti v priemere 98 eur, štátne 122, transformované 111 a samosprávne 114 eur. Nemocnica svätého Michala v Bratislave mala na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti dokonca náklady až 192 eur.

(viac…)

18.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Úžasné je, ako reagujú štátne inštitúcie a úradníci, zodpovední za túto stratu a poslanci, ktorí by mali ku kauze zaujať stanovisko. Pozrime sa preto chronologicky na vývoj situácie vo VšZP:

   Už v roku 2016 VšZP náhle znížila ceny za tzv. špecializovaný zdravotnícky materiál, ktoré preplácala nemocniciam. Ak nemocnice mali už do zásoby nakúpený takýto materiál za vyššie ceny, poisťovňa im preplatila iba znížené ceny. Zaiste, poisťovňa zatlačila na nemocnice, aby sa snažili znižovať náklady a hľadali lacnejších dodávateľov zdravotníckeho materiálu, ale robiť to bez predchádzajúcej diskusie a upozornenia, je slovenským folklórom a vizitkou tých, ktorí si riešia vlastné problémy a neberú ohľad ani na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ani na pacienta. Takýto finančný schodok sa obvykle prenesie na pacienta. Vieme totiž, že v nemocniciach si pacient musí platiť rôzny zdravotnícky materiál a zabezpečenie, na ktorý by mal mať podľa Ústavy SR bezplatný nárok. Samozrejme s takýmto riešením nesúhlasili ani dodávatelia zdravotníckeho materiálu, podľa ktorých VšZP mala takýto krok riešiť zmenou kategorizačného zoznamu liekov, do ktorého spadá aj maximálna výška úhrady za špecializovaný zdravotnícky materiál. Dodávateľom tak vznikol zo strany nemocníc dlh  vo výške 160 miliónov eur. (viac…)

19.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

   Úspornými opatreniami mala VšZP v roku 2017 ušetriť 115 miliónov eur. Ozdravný plán odsúhlasil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Aké je to jednoduché, rozhadzovať z cudzích peňazí. Takto dokáže hospodáriť hociktorý cigán. Natrčiť ruku a potom míňať. Škrtenie na pacientoch, poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a distribútoroch liekov a zdravotníckych pomôcok bude pokračovať dovtedy, kým poisťovňa nedosiahne vyrovnaný rozpočet. Aby bolo opäť z čoho kradnúť. A poisťovňa, už neviem koľký krát uisťuje, že „pacient na zdravotnej starostlivosti ukrátený nebude“. Asi by bolo úprimnejšie a pravdivejšie občanov uistiť, že ich poisťovňa znova ošklbe a nechá ich trpieť a umierať  bez pomoci.


(viac…)

20.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   V júni 2017 boli už známe prvé výsledky ozdravného plánu. Opäť Miroslav Kočan dodal, že sa im podaril stlmiť rast nákladov bez toho, aby sa opatrenia dotkli pacientov. Tak sa pozrime, na čom VšZP ušetrila:

* náklady na lieky na výnimku – 1,8 milióna eur
* centrálny nákup liekov – 6,4 milióna eur
* špeciálny zdravotnícky materiál – 4,1 milióna eur
* zdravotnícke pomôcky – 1,08 milióna eur
* odzmluvnenie zdravotníckych zariadení a eliminácia súbehu praxí – 2,4 milióna eur
* zníženie cien CT a MR vyšetrení o 10 až 20 percent – 3,7 milióna eur
* revízna činnosť prostredníctvom priamych aj nepriamych kontrol u lekárov a v informačnom systéme – 23,08 milióna eur (viac…)

Štrajk lekárov 2011

Neboli nájdené žiadne články.

Bolesť

Neboli nájdené žiadne články.

Môj život s myopatiou

Môj život s myopatiou (16.časť)


Úradník opäť víťazí II.

   Aby nebolo toho dosť, život mi priniesol ďalšie prekvapenia, a ako inak, zo strany úradov. Tento raz zaúradoval Úrad práce a sociálnych vecí. V období od apríla do septembra roku 2013 som sa staral o chorú matku, ktorú postihol akútny stav artritídy. Prakticky len ležala s veľkými bolesťami, schopná prejsť iba ak na záchod. Bol som vtedy na odporučenie MUDr. Perichtovej „na PN“, a keďže som dostával ochranný príspevok z Úradu práce pri dlhodobej práceneschopnosti, prišla aj kontrola dodržiavania liečebného režimu. Kontrola bola vykonaná naozaj v netypický čas, v jednu augustovú sobotu o 9:15. V doručenom oznámení som bol upovedomený o tom, že som sa v tom čase nenachádzal v mieste trvalého bydliska a vyzvaný, aby som sa k uvedenej skutočnosti podal písomné vysvetlenie. (viac…)

Môj život s myopatiou (17.časť)


Úradník opäť víťazí III.

   Moje odvolanie voči rozsudku Krajského súdu v Trenčíne ohľadne priznania invalidného dôchodku ležalo na Najvyššom súde takmer 16 mesiacov. Až v decembri 2013 mi prišlo z Najvyššieho súdu Uznesenie, v ktorom zrušil Rozsudok Krajského súdu v Trenčíne a vrátil mu vec na ďalšie konanie. V závere sa píše:

V ďalšom konaní bude úlohou krajského súdu vykonať doplňujúce znalecké posúdenie zdravotného stavu navrhovateľa so zameraním na rozsah jeho zdravotného poškodenia a zistením jeho následkov na mieru zachovania jeho pracovnej schopnosti. Súčasne dáva do pozornosti ustanovenie § 153 ods. 8 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého posudkový lekár sociálneho poistenia ústredia môže posúdiť dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav poistenca v prítomnosti prísediaceho lekára so špecializáciou v príslušnom špecializovanom odbore. Až po vykonanom doplňujúcom dokazovaní bude možné o zákonnosti preskúmavaného rozhodnutia znovu rozhodnúť. (viac…)

Môj život s myopatiou (18.časť)


Úradník opäť víťazí IV.

   Konanie teda Sociálna poisťovňa odročila do doby, kedy budú realizované plánované vyšetrenia. Vyšetrenia, ku ktorým Sociálnu poisťovňu vyzval Krajský súd v Trenčíne (mal byť prítomný prísediaci lekár neurológ) a ku ktorým sa Sociálna poisťovňa zaviazala, ešte vo väčšom rozsahu (moja hospitalizácia na vyššom neurologickom pracovisku). Ale to čo vyzeralo na začiatku sľubne, sa obrátilo na kolotoč výhovoriek a prekážok zo strany Sociálnej poisťovne. Na poslednom konaní Sociálnej poisťovne v Trenčíne 14.5.2014 ma úradník Tačovský presvedčil, aby som si hospitalizáciu na vyššom neurologickom pracovisku vybavil sám, a to tak, že mi žiadanku vypíše môj ošetrujúci neurológ. Nepozdávalo sa mi to; môj názor bol, aj na základe rozsudku Krajského súdu v Trenčíne, že dokazovanie má vykonať Sociálna poisťovňa, a teda aj vykonať všetky potrebné kroky. A navyše, v tej dobe, keďže MUDr. Perichtová ma svojvoľne vyradila z dispenzarizácie, k žiadnemu neurológovi som nechodil. Takže bolo treba si neurológa nájsť. Felčiara Ježíka som vylúčil z okruhu môjho záujmu, ostávala len neurologička Kalauschová v Ilave. Po telefonickom kontakte, v ktorom pani doktorka nebola dva krát ústretová, mi poskytla termín vyšetrenia. Pokiaľ sa dobre pamätám, vyšetrenie malo byť niekedy v júni alebo júli 2014, záznamy o tom nemám, pretože… (viac…)

Loading...

Ako ďalej?

Ako ďalej ?        (16.časť)

 

 Každý lekár, o to viac lekárník vie, že každý liek má popri liečivých účinkov aj vedľajšie, nepriaznivé účinky na ľudský organizmus. Čím silnejší liek, tým vážnejšie a horšie nepriaznivé vedľajšie vplyvy. Každý príbalový leták ich obsahuje veľké množstvo, od banálnych až po veľmi závažné a ohrozujúce život. Pozrime sa teraz na syntetické prípravky, ktoré patria medzi jednu z metód plánovaného rodičovstva a ich cieľom je zabrániť nechcenému počatiu. Okrem spomínaného benefitu prinášajú ženám a mladým dievčatám aj pravidelný menštruačný cyklus a pleť bez akné. Ide o hormonálnu antikoncepciu, ktorá je v súčasnosti vo veľkej obľube, ako u lekárov, tak aj u žien, ktoré podľahli masovej reklame. Že vôbec nejde o neškodné zázračné pilulky, sa môžete presvedčiť, ak si prečítate knihu Život bez hormonální antikoncepce od Adély Novákovej. Kniha obsahuje veľké množstvo osobných príbehov mladých žien, ktoré hormonálnu antikoncepciu užívali roky, často krát už od 15.-16. roku života, a ktorým tieto syntetické hormóny priniesli zhoršenie fyzického aj psychického stavu; v niektorých prípadoch došlo vplyvom tejto „liečby“ až k mozgovej príhode a ochrnutiu alebo pľúcnej embólii. Všetky tieto ženy sa rozhodli hormonálnu antikoncepciu zanechať a prejsť na metódu prirodzeného ženského cyklu, metódu plodných a neplodných dní. (viac…)

Ako ďalej ?        (17.časť)

 

… Když jsem pak v 16 letech chodila se svým tehdejším přítelem a začala uvažovat nad hormonální antikoncepcí, šla jsem za strejdou (svým nevlastním taťkou). V té době jsem ani nevěděla, že mám nějaké jiné možnosti, než je HA. Brala jsem jako samozřejmost, že sexuální život = hormonální antikoncepce. (viac…)

Loading...

Čriepky

Neboli nájdené žiadne články.