blogovisko

príspevky autorov: ROOT, eRZet, Opossum, Citizen a NEDAJME SA OPIŤ SUCHÝM ROŽKOM umiestnené do BLOGOVISKA

Platenie výkonov, zisk poisťovní:

Doktor Janco nám vysvetlil, čo znamená, ak poisťovňa neprepláca zdravotný výkon, alebo ho prepláca len čiastočne. Musí si ho hradiť pacient sám, ak s tým samozrejme súhlasí. Ak nie, výkon mu nebude lekárom poskytnutý. Čiže toto nie je „úplatok“, ako tvrdia médiá, ale „poplatok“. Potiaľ je všetko jasné. Až do bodu, keď príde na to, kto si má vlastne preplácanie výkonov od poisťovne požadovať. Lekár alebo pacient?

Platenie výkonov:


Zisk poisťovní:


Podobne to vidí aj MUDr. Jozef Klucho vo svojich článkoch:

Ktorý podnikateľ okrem súkromného lekára musí robiť zadarmo?
a
Lekárka Šuplatová Mária asi odmieta robiť zadarmo.

(viac…)

Keďže systém zdravotníctva je mi známy najmä z návštev ambulancií, pozrime sa na to, ako samotný problém vnímajú ambulantní lekári. Teda konkrétne zástupca Slovenskej lekárskej únie špecialistov, MUDr. Andrej Janco.

Dňa 25.3.2015 vystúpil v internetovom rádiu Slobodný vysielač v relácii Informačná vojna. Šlo podľa jeho slov o „vzdelávaciu reláciu“, o osvetu, v ktorej vysvetlil neznalým pacientom, ako to v skutočnosti je. Prečo je zdravotníctvo, teda aspoň ambulantná starostlivosť v takom stave, v akom je. A v akom stave? A kto za to všetko môže?

Vypočujte si reláciu Informačná vojna s p. Jancom (pusti zvuk)

A pozrime na reláciu bližšie:

Kauza MUDr. Lipták:

tej sa nebudem venovať podrobne, iba pár poznámok na okraj. Bolo od začiatku jasné, že len hlupák by verejne vyslovil názor, ktorý po zostrihaní odznel v médiách z úst MUDr. Liptáka – že ľudia majú jednoducho smolu, keď im nie je poskytnutá náležitá zdravotná starostlivosť z dôvodu, že na to nemajú peniaze. Ak doktor Lipták v takejto situácii prijíma od svojich pacientov finančné dary a používa ich na prevádzkovanie ambulancie, zdá sa  byť všetko v poriadku. V poriadku potiaľ, pokiaľ tieto dary aj vykazuje vo svojom účtovníctve ako dary, čiže ako príjem ambulancie. Neviem, na čo mala slúžiť policajná razia v jeho ambulancii. Ak hľadali nejaké kompromitujúce dôkazy, tak neviem, aké by to mali byť. Že by si doktor Lipták viedol v počítači evidenciu úplatkov? Na zistenie, či mal finančné dary riadne evidované v účtovníctve, na to stačila daňová kontrola. Ale či tieto dary, ako ich on nazýva, má skutočne v účtovných knihách zahrnuté, som sa doteraz z médií nedozvedel. Takže áno, kauza bola vyrobená na objednávku a média mali ukázať ambulantných lekárov vo veľmi zlom svetle. Ale je to naozaj tak, ako tvrdí MUDr. Janco, že na Slovensku sú najvzdelanejší a najhoršie platení lekári a ide im len o dobro pacienta, nie v prvom rade o svoje živobytie?

(viac…)

V 1.časti ste mohli vidieť štatistiku Eurostatu z r.2013. Vyzerá to ale tak, že úmrtia, ktorým sa dalo predísť, sú súčasťou zdravotníctva v každom štáte, niečo ako „povolené straty“ na vojenskom cvičení s ostrou muníciou. Keďže nemáme presnú definíciu „úmrtia, ktorému sa dalo predísť“, musíme tento termín brať doslova – úmrtie, ktorému sa dalo predísť správnou a včasnou zdravotnou starostlivosťou. Prečo zlyháva zdravotníctvo v takom až desivom počte prípadov (veď v Nemecku to bolo v r.2013 cca 90 000 úmrtí, vo Veľkej Británii 63 000, vo Francúzsku 43 000 atď. – spolu v celej EU takmer 600 000 úmrtí) aj vo vyspelých západných krajinách, neviem. Prečo sa to deje na Slovensku, to je otázka. Ministri zdravotníctva sa permanentne sťažujú na nedostatočný rozpočet, tak isto štátne nemocnice; lekári a zdravotné sestry zas na slabé finančné ohodnotenie ich práce, na limity zo strany zdravotných poisťovní a nedostatočné bodové ohodnotenie výkonov, nadmernú administratívu; orgány, ktoré majú do toho ešte čo hovoriť, ako napr. VÚC, na nedostatočné kompetencie a zviazané ruky; poisťovne sú väčšinou ticho a kričia iba v prípade, ak sa siaha na ich zisk, ktorý si vysúdili na arbitráži. A na konci tohto „potravinového reťazca“ je pacient, ktorý je vyciciavaný povinnými zdravotnými odvodmi (ktoré majú pokryť výkony zdravotných poskytovateľov preplácané poisťovňami) a daňami (ktoré majú pokryť náklady na prevádzku štátnych zdravotných zariadení). Ročne sa do zdravotníctva naleje približne 4,5 až 5 miliárd €. A údajne sa rozkradne štvrtina až tretina. Zdravotníctvo je na Slovensku v hlbokej kríze. Ale je táto kríza čisto ekonomického charakteru? Príčiny sú oveľa hlbšie, dá sa povedať „ľudské“. A tou príčinou je žalostná morálka všetkých zúčastnených.

(viac…)

Na úvod si prečítajte tento článok.

Poprípade pozorne prezrite tabuľku.

Štatistika je celkom užitočná veda, ale kto sa v nej trocha vyzná, vie, ako sa s ňou dá ľahko manipulovať, niečo výrazne „prilepšiť“, niečo zas výrazne „pohoršiť“. Neviem, ako vznikla táto tabuľka, pretože ak má obsahovať relevantné dáta, musela čerpať z veľmi konkrétnych zdrojov, lekárskych správ a hlásení, čo v reálnom živote predstavuje  množstvo konkrétnych ľudských osudov, tragédií a osudov pozostalých. Za každým takýmto úmrtím je ľudský príbeh, žiaľ a nespokojnosť príbuzných. Ak má byť táto štatistika naozaj relevantná, každý takýto prípad si zasluhuje pozornosť verejnosti a každý takýto prípad by mal logicky končiť na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a následne na súde. Ale počet sťažností podaných ročne na tento úrad nezodpovedá tejto štatistike, nehovoriac o súdnych žalobách či trestných oznámeniach. Je celkom možné, že v mnohých prípadoch pozostalí ani nie sú informovaní, že ich príbuzný zomrel smrťou, ktorej sa dalo predísť. Iní zosnulí zas nemajú príbuzných. Nemám ani informácie, ako s takýmito údajmi nakladajú na západ od našich hraníc, či to politikom a ministrom robí vrásky na čele, alebo nie. V každom prípade je táto štatistika na zamyslenie, a kompetentní by jej mali venovať veľkú pozornosť. Pravdou ale je, že to tak nie je. A poviem aj svoj názor: Bude ešte horšie. Že neveríte? Čítajte teda ďalšie časti.

Po dlhých dňoch „hnusného“ počasia dnes nastala konečne  zmena k lepšiemu. Využil som to, rovnako ako veľa Dubničanov a vyrazil som do mesta a parku trochu sa vyvenčiť. Ako takmer vždy, mal som so sebou fotoaparát …

« z 5 »

Dorobil som všetky fotky (364 kusov JPG – 4,7GB) čo som mal nafotené. Bohužiaľ na štvrtý deň som musel opustiť partiu  ľudí čo dokončievala prístupový most na Uhrovský hrad a tak (zatiaľ) nevidíte výsledok. Dúfam že sa „hore“ čo najskôr dostanem a napravím to 🙂

Pozrieť si môžete druhú, aj prvú časť fotoreportu, každú  v samostatnom albume.

« z 9 »

Pokračovanie – druhá časť fotoreportu z tesárskeho workshopu a dokončenia stavby prístupového mostu na Uhrovský hrad.

« z 8 »

Kto si chce prečítať o čo šlo, nech sa páči .. Ja iba dodám: prvá séria fotiek, ktorú som spravil od štvrtku do nedele je na svete. Bohužiaľ  stretnutie pokračovalo (vlastne ešte pokračuje) až do utorka a ja som musel odísť… Tak dúfam že čoskoro aspoň finálnu prácu odfotím 🙂
Kto nezažil, neuverí, Treba si na vlastnej koži odžiť atmosféru a človeka to často pozitívne poznamená na celý život 😉

« z 8 »

Kto chce, môže si pozrieť aj moje staršie fotky z  návštev Uhrovského hradu.

 

Dubnické námestie. Koľko už emócií (facebookových) vyvolalo. Bohužiaľ, tie kladné sa neprezentujú. V drvivej väčšine len tie záporné, ktoré sú viac ako často postavené iba na subjektívnom pohľade. Jedno však nik nemôže uprieť námestiu v Dubnici nad Váhom – plní stopercentne svoj účel. Mamy a babky s kočíkmi, hrajúce sa deti, mladí, starí, všetci už s príchodom prvých teplejších jarných lúčov sa stretávajú na námestí.  Dokonca aj v daždi som videl sedieť ľudí pred kaviarňou pod slnečníkom a užívať si vzájomný rozhovor pri kávičke v príjemnom osviežení vzduchu dažďom.

A práve možnosť osvieženia v najhorúcejších dňoch, spolu s troškou srandy a tak trošku aj chlapského hecu je skrytá za nápadom spraviť na námestí „vodnú bránu“. Nejde o nič zvláštne, ani drahé. Iba niekoľko trysiek, pár metrov plastovej hadičky a trošku vody. Po uvedení do chodu ale tento zázrak spravil čo mal. Jemné osvieženie a príjemnejší vzduch v okolí rozprašovača zaujal starších aj deti, Donútil veľa prechádzajúcich sa aspoň na chvíľku zastaviť. Všetci zhodnotili tento nápad ako super a asi najkrajšie na celej veci je fakt, že vyvolával na tvári úsmev. Mnohí neodolali a aspoň na pár okamihov sa nechali uniesť na vlne šantenia.

Aj preto padlo priamo na mieste od troch chlapov, ktorí za týmto príjemným spestrením horúcich dní stáli od nápadu až po zrealizovanie – primátora mesta Ing. Gašparíka, riaditeľa TSM Dubnica nad Váhom Ing. Štěrbu a riaditeľa DUMAT-u Mgr. Ublaniča – rozhodnutie, že bránu rozšíria čo najskôr ešte o jednu sekciu. Tak aby pokryla a spríjemnila väčšiu plochu na námestí Matice slovenskej. Dúfam len, v mene Dubničanov, že nejakého mentálneho siláka, alebo neprajníka nenapadne zbytočne poškodiť takúto drobnosť, ktorá však v najhorúcejších dňoch môže potešiť stovky návštevníkov, či prechádzajúcich.

« z 3 »

Prvý ročník Medzinárodného filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach (International Film Festival Trenčianske Teplice – IFFTT) sa pojal ako multifunkčný art festival, samozrejme s hlavným dôrazom na filmové umenie. Tak sme si mohli pozrieť v rôznych častiach Trenčianskych Teplíc (divadelné predstavenia, hudobné vystúpenia, maľovanie, tlačovky, vernisáže, tvorivé dielne pre deti vo Festivalovom stane, Kúpeľnom námestí, KH PAX, Kúpeľnom parku, Hoteli Panoráma, Hotel Most Slávy, Železničná stanica…). Filmy sa už tradične premietali v Trenčíne v ARTKINE METRO a taktiež v rôznych častiach Trenčianskych Teplíc. Mňa zaujal film v japonský film v ARTKINE METRO 7 statočných dôchodcov o mafiánovi užívajúcom si svoj dôchodok do času až sa jeho synovi nezačal vyhrážať mladý nastupujúci gang. To ho prebralo z pokojnej jesene života.

Nezabudlo sa ani na oceňovanie úspešných umelcov. Už nebudú pripínať tabuľky s ocenením Hercova misia, ale Umelcova misia. Prvé tabuľky s týmto titulom tento rok pripli Chiara Mastroianni a Zdena Studenková.

« z 7 »

Počas prestávok rôznych programov človeku vyhladne, preto bola pre návštevníkom festivalu k dispozícií Chill-out zóna, kde si mohol vychutnať osviežujúce nápoje, zmrzlinku, drinky, či chutné pokrmy od lokálnych dodávateľov, alebo sa povoziť po Trenčianskych Tepliciach na kolobežke.

Tak som sa bol odviesť električkou aj ja. Tieto jazdy z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc sa už stali široko – ďaleko známe a keď sú okorenené sprievodom historických vozidiel, je to jednoducho paráda čo láka. Rovnako ako včera, električka už svojou kapacitou nestíhala. Plná bola aj sprievodná Karosa a evidentne si to všetci – najmä my decká (chlapi od 3 do 90) užívali.

Chcel by som poďakovať dodatočne aj tete pri guláši, bol naozaj dobrý 🙂 Najväčšie poďakovanie ale patrí ľuďom z TREŽ za ich snahu udržať pri živote jednu z rarít nášho regiónu. Dúfam že vydržia, že ich tá obrovská a potrebná dávka entuziazmu v nikdy nekončiacej práci neopustí.

Zopár mojich obrázkov, ako som prežil sobotné poobedie v Tr. Teplej a Tepliciach ja:

« z 5 »

Fotoreport z akcie „Medzinárodný Deň rodiny“ usporiadanej v parku J. B. Magina v nedeľu 15.5.2016 od Roberta Zvonára. Pripojil nám k nemu ako bonus aj tri videá:

Deti 4. ročníka Tanečnej skupiny Tweety CVČ Dubnica nad Váhom – Confident
Deti 3 ročníka Tanečnej skupiny Tweety CVČ Dubnica nad Váhom – Futbal to je hra
Staršie mažoretky CVČ Dubnica nad Váhom – video

« z 5 »

V kine Hviezda v Trenčíne sa uskutočnil 14. mája 2016 koncert folklórnych súborov Nadšenci a Vršatec pod názvom „Vedno“. Môžete si pozrieť VIDEO z tohto koncertu, a priloženú fotogalériu:

« z 6 »

Z výstavy Region Tour Expo, Torty a Svet pečenia, Chuť Slovenska a Ľudové umelecké remeslá na vystavisku Expo Centrum v Trenčíne:

« z 4 »

Sme obeťami totálnej cenzúry a demagógie horšej ako za socializmu. Sú veci ktoré „môžeme vedieť“ a sú veci ktoré majú byť pred nami skryté. Ako príklad uvediem správy v denníku Pravda. Dnes ráno som si otvoril ich webnoviny a udrela mi na titulke do očí správa:

Nadpis:
Moskovská konferncia: revolúcia ako zdroj terorizmu
Text správy:
Korene terorizmu treba hľadať v prozápadných „farebných“ revolúciách. K takémuto záveru dospela Moskovská bezpečnostná konferencia .. (fakty na priloženom printscreene, klikni pre zobrazenie v plnej veľkosti)
korene-terorizmu_01
(viac…)

2016_04_23 I Folklórny festival MS na Devíne 135Pri príležitosti 180. výročia výstupu štúrovcov, pod vedením Ľudovíta Štúra, na staroslovenský hrad Devín zorganizovala Matica slovenská celonárodné slávnosti na Devíne.

Na úvod slávnosti na Devíne celebroval arcibiskup mons. Stanislav ZVOLENSKÝ rímsko-katolícku omšu. Koncelebrovali biskup Mons. František Rábek, Mons. Anton Tyrol a opát Martin Štrbák. Počas omše zazneli viaceré skladby v podaní spevákov z Katedrálneho zboru Dómu sv. Martina v Bratislave.

Po omši začal kultúrny program Folklórny festival Matice slovenskej. Na začiatok zaznela Slovenská hymna. Hoci dobre mienený scenár, keď na javisku čakali folkloristi a v pozadí, na lúke, sťaby trávnice, zaznievali piesne v podaní terchovského Tria z chotára, uviedli divákov do rozpakov. Návštevníci teda nevedeli ako a kde program začína. Potom už išlo všetko ako po masle. Program moderoval podpredseda MS a hlavný organizátor slávnosti Jozef Šimonovič. Súbor striedal súbor, folkloristi folkloristov:

(viac…)

Po Jazde za vysvedčenie 6. februára 2016 sa električka Trenčianskej elektrickej železnice, n. o. vydala znova na svoju púť ako Veľkonočná električka 27. marca 2016 z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc. O dobrú náladu sa postarala pätica folkloristov s harmonikou, gajdami, ozembuchom, svojimi hlasivkami a dobrou náladou. Nakoľko oba vagóny boli preplnené doprovod robil aj autobus. V cieli bol pre cestujúcich pripravený horúci čaj a punč.

Teraz najbližšie sa električka sviatočne rozbehne 7. mája 2016 ako Sväto-floriánska električka. Už sa môžete tešiť na električku v sprievode požiarnických vozidiel.

eRZet

« z 3 »

Mesto Ilava – oddelenie kultúry v spolupráci s Považským osvetovým strediskom v Považskej Bystrici usporiadalo, v dome kultúry a vonku pri DK, podujatie pod názvom Veľkonočné tradície.

Po celý deň mohli návštevníci obdivovať šikovné ruky majstrov ľudového remesla. Mohli sme sa pokochať zdobenými kraslicami, ale aj zakúpiť rôzne druhy kraslíc z rôznych vajíčok, ba aj pštrosie (napr.: maľovaným, vyškrabávaním, drôtovaním, brúsením, voskovou technikou, brúsením keramických vajíčok, patchworkom a iným), veľkonočné aranžmán, medovníčky, výrobky z dreva, šúpolia, paličkovanú čipku. Návštevníci pozorne sledovali šikovné ručičky pri výrobe paličkových čipiek.

Ochutnať ste mohli dobroty pripravené členkami Klubu dôchodcov v Ilave. Pripravené boli Tvorivé dielne pre deti ZŠ. Tradične usporiadatelia, pre Vás, privítali SOŠ Pruské – cukrári, aranžéri.

O kultúrne vyžitie sa postarali Detské folklórne súbory Laštek a Vretienko z Ilavy a Latovček z Dolnej Súče, Spevácka skupina Udičanka z Udiče, Folklórna skupina Strážovanka zo Zliechova. Zaujali všetci no hlavne deti, ich zaujatie predviesť sa so slovenským folklórom.

Robert Zvonár

« z 7 »

Že sa blíži veľká noc a s tým spojená šibačka je jasné z výzdoby v našej mestskej časti Prejta – Vystrkov. Skrátka miestne dievčence, dievky a ženy nič nenechávajú na náhodu 😉

« z 3 »