Keď je lekár v koncoch. – časť 11.

Určite nie som sám, komu sa stalo toto: po niekoľko mesačnej alebo aj dlhšie trvajúcej liečbe, keď lekár vyskúšal na vás podľa neho všetky dostupné prostriedky a bez výsledku, uzavrie terapiu slovami: „No čo chcete, to je už vekom“ alebo „To je počasím“ alebo „Čo by ste chceli, to je v norme“. Zaujímavé. Na otázku, prečo vás teda liečil dajme tomu rok a bezúspešne (stratili ste čas vysedávaním v čakárni, platili často krát za nie práve lacné lieky, čakali na zlepšenie – a ono neprišlo), ak je váš zdravotný stav v norme, prečo vám to nepovedal hneď pi prvej návšteve? Ušetril by čas a prostriedky sebe aj vám. Ak je to vekom alebo počasím, detto.

Z vlastnej skúsenosti: vo veku 42 rokov som navštevoval ortopedickú ambulanciu u MUDr. Bubeníka, s boľavým kolenom. Klasická liečba Condrosulfom. Tri mesiace, potom 3 mesiace prestávka, a znova tri mesiace terapia Condrosulfom. Keď bolesti neustúpili, MUDr. Bubeník sa vyjadril: „To je už vekom, máte opotrebené koleno“. Z toho vyplýva, že vekom automaticky chorieme na množstvo diagnóz, ktoré ak sa nepodarí vyliečiť, sú práve podmienené vekom (myslí sa „vysokým vekom“, ku ktorému asi takéto diagnózy automaticky náležia – alebo sa mýlim?) a ak sa ich podarí vyliečiť, tak je to zaručený úspech lekára. Z toho ale vyplýva jedna nie zanedbateľná vec. Ako môže pracovať človek do veku 63 rokov, ak už v štyridsiatke má zdravotné problémy starcov? Na to vám lekár, ani naši zákonodarci, nedajú odpoveď.

Mimochodom, Condrosulf je preferovaný liek, alebo presnejšie povedané výživový doplnok (preto si ho musí pacient hradiť v plnej výške, lebo nespadá do kategórie lieku) pri liečbe opotrebovanej chrupavky kĺbov. Ale na trhu je viac podobných prípravkov, na podobnej alebo účinnejšej báze. Ide však o to, že Condrosulf je registrovaný medikament, a preto sa mu venuje aj náležitá reklama, aby investície doňho vložené sa vrátili. Ďalšie generické preparáty sú lacnejšie, a je možné že aj účinnejšie, pretože ako som sa dozvedel z internetu, a potvrdila mi to aj magistra farmácie v lekárni, Condrosulf pozostáva z veľkých molekúl, ktoré sú organizmom ťažko vstrebateľné a preto je aj účinnosť Condrosulfu malá. Aby sa efekt prejavil, je potrebné užiť dlhodobo väčšie dávky, aby sa vôbec nejaké molekuly účinnej látky do tela dostali. Toto vám ale nikto z lekárov nepovie a je len na pacientovi, ako sa sám vo veľkej ponuke podobných liekov zorientuje. Dokonca ani lekárnik na moju otázku, aby mi poradil najvhodnejší výživový doplnok na kĺby, mi nedal uspokojivú odpoveď. Až nasledovalo moje hľadanie na internete a potvrdenie spomínanej lekárničky.

Podobne som dopadol aj u MUDr. Tretiníkovej, ktorá liečila moje časté močenie. Keď nezabrali najprv lieky na prírodnej báze, nasadila syntetické medikamenty. Keď ani tam nebolo takmer žiadne zlepšenie (naozaj len asi 10 percentné), uzavrela terapiu po dvoch rokoch slovami: „Čo by ste chceli, to je celkom normálne.“ Hm, mohla mi to povedať hneď na začiatku…Inak to vyzerá tak, že sa jej to počas celého roka skúšanej terapie normálne nezdalo. Až v ten moment, keď vyčerpala všetky svoje možnosti a schopnosti, zmenila zrazu názor.

Takže som o pár rokov starší, o pár stoviek korún ľahší a koleno bolí ďalej a močím rovnako často, to znamená aj tri krát za hodinu – vraj je to v norme 🙂 Keď dosiahnem vek 60 rokov, tak si budem môcť spokojne povedať: „Čo chceš starec, je to vekom.“ Vtedy už nemusím ísť ani k lekárovi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *