Témy

Všetky články z tohto webu, témy NÁZORY, REPORTYV MESTE A OKOLÍ
a články všetkých autorov v BLOGOVISKU.

Fotoreport z akcie „Medzinárodný Deň rodiny“ usporiadanej v parku J. B. Magina v nedeľu 15.5.2016 od Roberta Zvonára. Pripojil nám k nemu ako bonus aj tri videá:

Deti 4. ročníka Tanečnej skupiny Tweety CVČ Dubnica nad Váhom – Confident
Deti 3 ročníka Tanečnej skupiny Tweety CVČ Dubnica nad Váhom – Futbal to je hra
Staršie mažoretky CVČ Dubnica nad Váhom – video

« z 5 »

V kine Hviezda v Trenčíne sa uskutočnil 14. mája 2016 koncert folklórnych súborov Nadšenci a Vršatec pod názvom „Vedno“. Môžete si pozrieť VIDEO z tohto koncertu, a priloženú fotogalériu:

« z 6 »

Z výstavy Region Tour Expo, Torty a Svet pečenia, Chuť Slovenska a Ľudové umelecké remeslá na vystavisku Expo Centrum v Trenčíne:

« z 4 »

Slovo od Kataríny:

Ďakujeme za pekné foto-zábery – podľa mňa plne vystihli príjemnú atmosféru, ktorá na “Otváraní studničiek” vládla.
My, usporiadatelia – všetci absolútni amatéri v oblasti uskutočňovania “masových” akcii, sme išli do “diela” s entuziazmom a veľkou vôľou urobiť svojim ľuďom radosť a dotiahnúť ich do priestoru, kde si spolu, sused so susedom pohovoria, požartujú, doprajú si niečo dobré do úst a žalúdkov, zaspievajú a tak si potom budú na tieto chvíle môcť spomenúť…. K tomu pridal p. Guričan divinové mäsko, dal k dispozícii priam romantické miesto, chalani nielen členovia VMČ vykosili trávu pre posedenie, pripravili ohnisko, narúbali drevo, postavili šiatre, navarili guláš….
A ako na záberoch vidno- aktívne prispeli pri čistení zemiakov, cibule ,cesnaku ženičky ( tiež nie členky VMČ). A ďalšie “ochotníčky” boli v plnej permanencii pri predaji slovenských hamburgerov, koláčikov a slaného , ktoré nám napiekli ochotné Prejťanky.
Super náladu dotvorili harmonikár, ktorý po programe pri otváraní studničky, vyhrával podľa požiadaviek prítomných “spevákov”….
Čiže námahu, ktorú sme vynaložili pri organizovaní a potom pri upratovaní, vôbec nebanujeme a tešíme sa, že spolu pripravíme ďalšie dobré akcie.
A treba tiež pripomenúť to, ako sa ľudia pripojili k myšlienke na zber odpadu, ktorý nazbierali cestou na Kopanicu. Deti pri príchode na Kopanicu obdržali sladkú odmenu za odovzdané vrecko s odpadom a nás blažil pocit, že takýmto spôsobom sme prispeli k enviromentálnej výchove ….
Tak držme si palce.
ĎAKUJEME VŠETKÝM, KTORÍ PRILOŽILI RUKU K ZDARU AKCIE
Katarína

« z 13 »

Fotoreport z oslavy Dňa matiek usporiadanej ZŠ Pavla Demitru na Dutafe.

« z 7 »

Jeden by si myslel že ak už bude ležať na cintoríne, dočká sa pokoja. Ale ani toto pietne miesto nezaručuje to že ho budete mať a na miesto Vášho posledného odpočinku prídu živí iba s patričnou úctou a pietou….

Stačí mať na náhrobnom kameni vytesané meno niekoho ešte na tomto svete ktorému sa chce niekto pomstiť a dôvod na porušenie trestného zákona – v tomto prípade sa totiž nejedná o prečin, ale o trestný čin – je tu.
2016_05_09-DSC_7955Dôvodom na zhanobenie miesta posledného odpočinku by však nemal byť žiaden spor, ani rodinný, majetkový, či osobná nevraživosť. Bohu žiaľ na cintoríne v Dubnici nad Váhom toto pravidlo neplatilo. Niekto nezvládajúci svoje emócie sa vyvŕšil údermi kladiva (?) do nápisu na  náhrobnom kameni. Mlátiť do mena živého a kusu mramoru zrejme nestačilo uspokojiť chorú myseľ a na dôvažok musela dotyčná osoba celý hrob ešte popolievať farbou.

Ľudia sme rôzni a nech už bol dôvod akýkoľvek, miesto posledného odpočinku a ani ostatní príbuzní si takýto vandalizmus nezaslúžili ..

Dnes sa v Dubnici nad Váhom spojili štyri malé slávnosti do jednej.

Najskôr hostí privítala a pohostila v parku pri príležitosti otvorenia letnej sezóny Ifigénia, aby vzápätí s viceprimátorom p. Mikoláškom slávnostne „odomkli“ kaštieľ.
Všetci hostia sa následne v priestoroch kaštieľa zúčastnili a mali si možnosť prezrieť novo nainštalovanú výstavu o valašskej kolonizácií. Príjemným spestrením bolo aj predstavenie naozaj podareného a invenčne veľmi zaujímavého modelu kaštieľa z rúk detí špeciálnej školy.
Záver stretnutia hostí a návštevníkov už prebehol na Grotte, pri vernisáži výstavy fotografií I. Valucha.

V priloženej fotogalérií si môžte pozrieť prierez sobotného poobedia v 54 fotografiách.

« z 4 »

« z 5 »
« z 7 »
« z 7 »
« z 4 »
« z 7 »

Sme obeťami totálnej cenzúry a demagógie horšej ako za socializmu. Sú veci ktoré „môžeme vedieť“ a sú veci ktoré majú byť pred nami skryté. Ako príklad uvediem správy v denníku Pravda. Dnes ráno som si otvoril ich webnoviny a udrela mi na titulke do očí správa:

Nadpis:
Moskovská konferncia: revolúcia ako zdroj terorizmu
Text správy:
Korene terorizmu treba hľadať v prozápadných „farebných“ revolúciách. K takémuto záveru dospela Moskovská bezpečnostná konferencia .. (fakty na priloženom printscreene, klikni pre zobrazenie v plnej veľkosti)
korene-terorizmu_01
(viac…)

2016_04_23 I Folklórny festival MS na Devíne 135Pri príležitosti 180. výročia výstupu štúrovcov, pod vedením Ľudovíta Štúra, na staroslovenský hrad Devín zorganizovala Matica slovenská celonárodné slávnosti na Devíne.

Na úvod slávnosti na Devíne celebroval arcibiskup mons. Stanislav ZVOLENSKÝ rímsko-katolícku omšu. Koncelebrovali biskup Mons. František Rábek, Mons. Anton Tyrol a opát Martin Štrbák. Počas omše zazneli viaceré skladby v podaní spevákov z Katedrálneho zboru Dómu sv. Martina v Bratislave.

Po omši začal kultúrny program Folklórny festival Matice slovenskej. Na začiatok zaznela Slovenská hymna. Hoci dobre mienený scenár, keď na javisku čakali folkloristi a v pozadí, na lúke, sťaby trávnice, zaznievali piesne v podaní terchovského Tria z chotára, uviedli divákov do rozpakov. Návštevníci teda nevedeli ako a kde program začína. Potom už išlo všetko ako po masle. Program moderoval podpredseda MS a hlavný organizátor slávnosti Jozef Šimonovič. Súbor striedal súbor, folkloristi folkloristov:

(viac…)

neskôr aj slovo pridám, zatiaľ len 150 obrázkov ..
a môžete si pozrieť aj ako sa Ďuro v Prejte staval.

« z 10 »

V sobotu 23.4.2016 sa konalo niekoľko brigád (z mnohých) z príležitosti Dňa Zeme a v rámci Dubnickej enviro-jari. Svoje okolie čistili záhradkári ZO Pod Strážou a ZO Pod Zádvorkou. Pridali sa k nim aj Dubnický dobrovoľní hasiči a členovia ZO rybárskeho zväzu čistením koryta potoku Dubnička. 60 fotografií ktoré Vám prinášame sú len malou časťou tohto jedného obrazu Dubnickej enviro-jari …

« z 4 »

Už tradične Oddelenie kultúry a knižnice v Dubnici nad Váhom pripravilo Pálenie Ďura. Druhý krát „Nad teheľnu“, nad DuTaF centrom. Na začiatok DFS Prvosienka predviedla tance na oslavu jari, nasledovala dvomi piesňami SSk Dubnička. Moderátorka vyhlásila súťaž v množstve upletených venčekov. Potom sa deti a ich rodičia začali baviť pletením púpavových venčekov Minulý rok ich bolo upletených 20 a tento rok 41. Ďalej boli súťaže v trúbení na baranom rohu, výrobe píšťaliek, pískaní. Dievčence hádzali venčeky na halúzky stromov, aby sa dozvedeli kedy si vydajú. Pracovníčky CVČ sa hrali s deťmi rôzne hry.

Nastúpil kultúrny program, kde svojím umením k oslave, prispeli súbory Vrbovské vŕby hrajúce sellácku gotiku a Žiarislav a bytosti.
Žiarislav a bytosti svoju inšpiráciu námetovo i celkovo čerpá z pôvodných hudobných i kultúrnych koreňov, avšak s výnimkou niekoľkých ľudových výpožičiek ide o novú tvorbu. Pri horiacej vatre sa vynímala Ohňová šou.

O občerstvenie sa postaralo mesto a DHZ ktorý sa snažil udržiavať pitný režim a hasiť smäd účastníkov.

Videá z akcie na YouTube:

Pletenie púpavového venčeka
Ohňová šou
Vrbovské vŕby

Žiarislav a bytosti

text: Robert Zvonár foto: root

« z 13 »
« z 5 »

zápasové info na FUTBALNET -e

« z 4 »