20.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve

20.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   V júni 2017 boli už známe prvé výsledky ozdravného plánu. Opäť Miroslav Kočan dodal, že sa im podaril stlmiť rast nákladov bez toho, aby sa opatrenia dotkli pacientov. Tak sa pozrime, na čom VšZP ušetrila:

* náklady na lieky na výnimku – 1,8 milióna eur
* centrálny nákup liekov – 6,4 milióna eur
* špeciálny zdravotnícky materiál – 4,1 milióna eur
* zdravotnícke pomôcky – 1,08 milióna eur
* odzmluvnenie zdravotníckych zariadení a eliminácia súbehu praxí – 2,4 milióna eur
* zníženie cien CT a MR vyšetrení o 10 až 20 percent – 3,7 milióna eur
* revízna činnosť prostredníctvom priamych aj nepriamych kontrol u lekárov a v informačnom systéme – 23,08 milióna eur

   Do očí udrie úspora v poslednom bode; 23 miliónov eur za fiktívne výkony, ktoré si od poisťovne nechali lekári uhrádzať. To boli nachytaní zaiste tí bezkonkurenčne „najlepší a najobetavejší“ lekári v Európe, ako ich obhajoval v relácii na Slobodnom vysielači predseda Slovenskej lekárskej únie špecialistov, MUDr. Andrej Janco. Konečne si poisťovňa posvietila na ďalšie pijavice cicajúce peniaze poistencov. Akurát to mala robiť už dávno predtým a sama od seba, nie až v prípade, keď sa dostala do červených čísel. Natíska sa otázka: nebol to náhodou zo strany lekárov trestný čin podvodu? Znova môžeme len smutne konštatovať: zo spoločného sa tak ľahko kradne…Zaujímavý názor na neoprávnené obohatenie lekárov vyslovil viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Moro: „Pri odhalených nedostatkoch pri lekároch ide o ojedinelé prípady.“ Pane bože, niekoľko lekárov malo odvahu a drzosť uplatňovať si neoprávnené výkony v hodnote 23 miliónov eur? Ešte raz si predstavte tú sumu – 23 miliónov eur na fiktívnych výkonoch. Koľko je to percent z každoročne vyplatených financií Všeobecnou zdravotnou poisťovňou poskytovateľom zdravotnej starostlivosti? A koľko miliónov eur zachránila VšZP takto v minulosti? Mário Moro je očividne ďalší tlčhuba na scéne zdravotníctva, ktorý nechce a nemôže pripustiť, že väčšina lekárov sa naučila v chabo kontrolovanom systéme ryžovať zo spoločných peňazí, do vlastného vrecka. VšZP začala vyvíjať tak isto tlak aj na zníženie predpisovania ortopedických pomôcok na mieru. Nie je divu, pretože aj ohľadne predpisovania a uhrádzania ortopedických pomôcok sa prevalila kauza, o ktorej si povieme neskôr.

Na jar v roku 2017 sa rozbehlo opäť, už ani neviem koľký krát, jednanie o príplatkoch lekárov za ošetrovanie mimo ambulantných hodín. Pokiaľ viem, takýto poplatok tu už bol, ja sám so taký zaplatil MUDr. Perichtovej. Vyšetrenie bolo realizované po 14.hodine a stálo ma v r.2012 dvadsať päť eur. Sám som nestíhal sledovať priebeh tejto frašky, pretože názory a návrhy sa menili zo dňa na deň, od 30 do 50 euro za vyšetrenie až po zrušenie takéhoto poplatku. Zaujímavý bol stále a do omrzenia opakovaný argument, že pacienti sa dožadujú možnosti ošetrenia aj po ordinačných hodinách a veľmi radi si zaň priplatia. Čisté klamstvo. 99% občanova na takéto výdavky nemá peniaze. Ďalším argumentom, ktorý mal upokojiť nemajetných pacientov bolo, že túto možnosť využije len málo lekárov. Dva protirečivé argumenty. Tak načo teda takéto príplatky? Na ľahšie ryžovanie peňazí od pacienta, len sa to nesmie nahlas povedať. Pretože aj ten nesolventný pacient, ak má v súčasnej neutešenej situácii čakať na vyšetrenie niekoľko mesiacov, a ešte stále lekárom verí, že mu môžu pomôcť, si nakoniec takéto vyšetrenie zaplatí, len aby sa naň dostal skôr. Zdieraniu a korupcii sa darí práve v zlých časoch, keď je niečoho nedostatok. A zdravotníctvo je v „nedostatku“ už veľmi dlho.

   Riaditeľ VšZP Miroslav Kočan naďalej hrá propagandistickú hru a vypúšťa do éteru dokola omieľané polopravdy a lži. Napríklad, že 80% lekárov je poistencami VšZP, pretože „naozaj vedia, aké sú skutočné podmienky v rámci jednotlivých poisťovní“. A ja zas viem, že to, čo v rozhovore Kočan tvrdí, je lož: „Stále si myslím, že VšZP má najnižšie čakacie doby a potvrdzujú mi to aj poskytovatelia.“ Nie, VšZP má najdlhšie čakacie lehoty na vyšetrenia aj na operácie. Úžasne vyznieva novinka, že od októbra 2017 poistenci VšZP nebudú platiť 17 centov za elektronický recept. Takáto ponuka sa naozaj neodmieta, hurá všetci do najskorumpovanejšej zdravotnej poisťovne na Slovensku!

Pokračovanie v ďalšej časti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *