blogovisko

príspevky autorov: ROOT, eRZet, Opossum, Citizen a NEDAJME SA OPIŤ SUCHÝM ROŽKOM umiestnené do BLOGOVISKA

Klub dôchodcov Prejta (čo je miestna časť Dubnice nad Váhom), v spolupráci s Výborom mestskej časti Prejta a pod odborným dohľadom p. Janky Okuliarovej – Čugovej pripravil pre občanov Prejtej pekné nedeľné popoludnie.

Ženičky – šikovníčky pripravili pre svojich spoluobčanov, pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami, prezentáciu svojich výrobkov s veľkonočnou tematikou. Mohli sme sa pokochať zdobenými kraslicami z rôznych vajíčok od prepeličích po pštrosie (napr.: maľovaným, vyškrabávaním, drôtovaním, brúsením, voskovou technikou, brúsením keramických vajíčok, patchworkom a iným). Videli sme vyzdobené parníčky, a čo šikovnejší mohli pridať ruku dielu, žiaľ boli to zväčša deti. Pozreli sme si pletenie korbáčov a zdobenie halúzok narezávaním. Návštevníci pozorne sledovali šikovné ručičky pri výrobe paličkových čipiek. Nezabudlo sa ani na občerstvenie. Na dobrú chuť sme okoštovali slané či sladké koláče, na zdravie vínko, či teplý čajík. Malé deti tam mali zábavný kútik na maľovanie, alebo hranie sa s hračkami.

Tak dovidenia o rok.

Robert Zvonár

« z 4 »

Dňa 27. februára 2016 sa na Námestí Mierovom v Trenčíne konal predvolebný míting Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Na námestí sa zišlo okolo 150 občanov.
Moderátori Natália Gálisová a Michal Šipoš – bojovník proti hazardu, ktorý vo svojom rodnom meste Starej Ľubovni, zorganizoval viacero úspešných petícií. Spolu s ďalšími ľuďmi založil občianske združenie Zastavme hazard, ktorého cieľom je zastaviť rozmach herní a hracích automatov na celom Slovensku – chodili medzi návštevníkmi a pýtali sa ich na ich názory na vládu Roberta Fica a informovali o možnostiach zmeny smerovania Slovenskej republiky. Sympatizanti si mohli odniesť knihu Gorila, odznaky, tričká, pexeso a iné upomienkové predmety Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

Na úvod prehovoril Ján Buday, tribún prevratu roku 1989, apelujúc na ľudí aby išli voliť, nakoľko v roku 1989 mohli situáciu na Slovensku zmeniť ľudia, ani teraz nám zmenu nik nevybuduje, zasa to budeme iba my, občania. Ďalej k mikrofónu pristúpila Veronika Remišová – jednotka na kandidátke (študovala na prestížnych univerzitách Sorbonne v Paríži a v Cambridge), ktorá odhalila kauzy ministra Pavlisa a naposledy predraženú zmluvu na kompu na Dunaji. Po nej vystúpili MUDr. Alan Suchánek, ktorý odhalil podvod na pacientoch pri nákupe CT prístroja do nemocnice v Piešťanoch, Erika Jurinová podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky, Gábor Grendeľ – exnovinár z Twistu, TA3 a TV Markíza, Ján Marosz – spoluzakladateľ Občianskeho združenia Proti korupcii. Na mítingu sa zúčastnila aj jedna pani spochybňujúca získanie majetku predsedu hnutia a verbálne napádala aj MUDr. Alana Suchánka.

Mítingu sa zúčastnili ďalší kandidáti na poslancov do Národnej rady Slovenskej republiky: Anna Verešová, Milan Kuriak, Róbert Halák, Marián Kališ, Matúš Bystriansky, Eva Ivanovová, Jaroslav Hupka, Romaň Vaňo a Jozef Viskupič vyzývajúc občanov zúčastniť sa volieb a voliť s rozumom.

Záverom si účastníci urobili spoločnú fotku v tričkách, zasvietili na cestu svetielkami z mobilu a rozlúčili sa Slovenskou hymnou.

Tento článok je reportáž z predvolebného mítingu Obyčajných ľudí a nezávislých osobnosti. Nemusí sa stotožňovať s názormi pisateľa a poskytovateľ priestoru na tejto internetovej stránke sa určite nestotožňuje s názormi osôb vystupujúcich na predvolebnom mítingu.

« z 3 »

 

 

xDivadelný súbor Giovanni z Dolnej Súče som spoznal v Pruskom, na Gavlovičovom Pruskom 2015. Vtedy ma zaujali, ale nielen mňa, ale aj iných návštevníkov vyššie uvedeného festivalu hrou Krysa na hrade. Nenechal som si ujsť príležitosť pozrieť si predstavenie DS Giovanni v rekonštruovaných kasárňach Trenčianskeho hradu. V rámci Divadelných večerov na Trenčianskom hrade sa predstavili svojou novou, autorskou, retro komédiou Diamantová párty. Opätovne nesklamali. Oslovil som preto a požiadal o rozhovor vedúcu súboru Katku Michalíkovú.

2016_02_21-Diamantová-párty-096eRZet: Mohli by ste sa predstaviť čitateľom i-dca a odkedy vediete súbor?
Katka Michalíková: Divadelný súbor Giovanni sme založili spolu so sestrou Mirkou v roku 2004. Odvtedy každý rok uvedieme jednu divadelnú hru. Začali sme hrou Jeana Anouilha – Bál zlodejov. Potom nasledovali hry od Bukovčana, Erbena, Šamberka, Hollého. Keďže bol stále väčší problém zohnať hru zodpovedajúcu počtu hercov a zloženiu súboru, začali sme si písať hry sami. Počet členov sa každý rok mení. Vek hercov sa v súčasnosti pohybuje od 21 – 30 rokov, väčšina sú pracujúci, zopár je vysokoškolákov.

(viac…)

V Dubnici nad Váhom, v lese pri „Ú-čku“ spoločnosť Impact Films pod vedením režiséra Ash Sumpter natáčala scény do krátkeho filmu The Tress will remember (Stromy si budú pamätať). Pôjde o film z prostredia holokaustu a natáčala sa scéna kde židovský chlapec hľadá svoju mamu v lese, v masovom hrobe. V scéne s masovým hrobom hlavnú časť komparzu tvorili členovia dubnickej hereckej spoločnosti. Predkladám Vám pár fotografií z tejto filmovačky. (Upozorňujem, že fotografie sú z prípravy scén, takže niektoré postavy sú zatiaľ v inej pozícii ako budú vo filme, nakoľko počas filmovania by nebolo vhodné počuť závierku fotoaparátu).

« z 3 »

bez komentára 🙂

Konečne uderil poriadny mráz a zamrzli aj rybníky v Prejtej – Vystrkove. A to je vždy potom na ploche eldorádo všetkých miestnych nadšencov korčuľovania a hokeja. Dnešný deň nebol výnimkou, aj keď teplota v doline kde slnko po obede nedočiahne bola hlboko pod bodom mrazu. Hrial pohyb, čaj z termosky a aj nejaká tá kvapka prevencie 😀 Podarilo sa mi spraviť zopár obrázkov skôr než mi zašlo za nechty, hádam sa budú aspoň trošku páčiť.

« z 3 »

17. januára 2016 o 16:00 hod v Kultúrnom dome v Modre uskutočnil Slávnostný hudobno-slovný program venovaný Ľudovítovi Štúrovi: Napred sa ísť musí.

Zo Štúrových rečí a statí diela Jozefa Miloslava Hurbana: Život Ľudovíta Štúra, literárnovedné publikácie Jaroslava Vlčka: Zo slovenskej literatúry a z kultúrno-spoločenského cestopisu Andrewa Archibalda Patona: Researches on the Danube and Adiarte čítali Vladimír Jedľovský a Katarína Šafaříková.

Slovenské ľudové piesne v úpravách klasikov a autorské skladby interpretovali Boris Lenko, Jozef Lupták a Ronald Šebesta. Spievala Eva Šušková.

Program:

  • Eugeň Suchoň – Páslo dievča pávy, pieseň zo svadobného obrazu, Krútňava
  • Antonín Dvořák – Dobrú noc, má milá, Žalo dievča, žalo trávu, dve časti z piesňového cyklu V národním tónu.
  • Johaness Brahms – Klage, na motívy slovenskej ľudovej piesne.
  • Béla Bartók – Pri neveste , Svatba, dve časti hudobného cyklu dedinské scény,
  • Ján Cikker – Kopala studienku, časť z cyklu Päť ľudových piesní.
  • Dezider Kardoš – Ej ľuľu mi, ľuľu, Zeľeňejú še chotári, časti z cyklu Východoslovenské spevy
  • Alexander Moyzes – Na tanci. (text: Ľudmila Podjavorínska), časť z cyklu Detské pesničky
  • Štefan Fajnor – Piesne Slovena, (text: Pavol Országh Hviezdoslav)
  • August Horislav Krčméry – Hojže Bože, (text: Andrej Sládkovič)

Z príležitosti 160. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra bolo zrekonštruované Slovenské národné múzeum – Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre. 24. novembra 2015 slávnostne otvorilo novú stálu expozíciu Ľudovít Štúr a moderné Slovensko a obnovenú Pamätnú izbu Ľudovíta Štúra. Nová expozícia sa sústreďuje na osobnosť, život a trvalý prínos Ľudovíta Štúra pre slovenskú spoločnosť. Približuje dobu a prostredie, v ktorom sa Štúr v polovici 19. storočia pohyboval. Novinkou je použitie moderných interaktívnych technológií, ktoré toto historické obdobie prepoja so súčasnosťou.

No Images found.

2016_01_17 Pietna spomienka na umrtie Ľ Štúra 01622. decembra 1855 napísal v Modre Ján Kalinčiak Jánovi Štúrovi, najmladšiemu bratovi Ľudovíta Štúra: „Braček môj Janko. Smutnú novinu nakrátko. Ľudovít išiel dnes ráno na poľovačku; spadol; puške na chrbte sa v páde natiahol kohútik a vystrelil mu oddola hore do stavca stehnového (…) a zlámalo mu tam kosti a vysotilo kosť stehnovú pri drieku. Na amputáciu nie je teda čo pomyslieť. Jeho život stojí v božích rukách pre brand, môžuci sa vždy chytiť. Dúfať možno, že vyjde, ale veľmi mnoho nádeje nie je. Či prežije sviatky, stojí v božích rukách. Odpusť. Moja duša strápenejšia ako Tvoja. Ak možno, len pošli hneď sestru. Tvoj Jano Kalinčiak.“

Ľudovít Štúr 12. januára 1856 večer o 9 hod. zomrel.

(viac…)

Práve som dorobil všetky fotky čo som v DOORS-e nacvakal. Je to v 256 stupňoch šedi, samozrejme origínál fotografie sú vo farbe. Nech sa páči, kto chce, môže pokukať …

« z 6 »

Sú ľudia, ktorých stretnete tisíc krát a nepamätáte si že ste ich stretli. A sú ľudia ktorých stretnete hoc len raz a pamätáte si ten moment a tých ľudí navždy. Robia nám život tak nejak veselším, krajším  a zaujímavejším.

Mesto Trenčín s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky poriada v Mestskej veži v Trenčíne výstavu svietnikov umeleckého zámočníka Petra Dobiáša.
Peter Dobiáš získal aj certifikát o rekorde v počte rôznych druhov kovových svietnikov. Výstava začala 24. novembra 2015. Pôvodne mala trvať do 6.januára 2016, avšak bola predĺžená až do 31. januára 2016.
2016_01_05 Výstava svietnikov 023
Výstavu som navštívil aj ja. Svietniky ma zaujali svojimi tvarmi, rôznorodosťou a množstvom variant. Pri tejto príležitosti som položil som pár otázok pánovi Dobiášovi. Peter Dobiáš je územčistý, 58 ročný, Slováčisko z Opatovej nad Váhom. Je to zhovorčivý pánko a aj preto bol veľmi ochotný odpovedať mi na moje otázky pre i-dca :

(viac…)

Včera som sa túlal s fotoaparátom na chrbte a statívom na pleci večernou Dubnicou nad Váhom. Dávno som túžil odfotiť kostol sv. Jána Bosca na snežnej prikrývke. Nakoniec sa mi to podarilo, hoci nad biednou prikrývkou. Riskovať som nemohol pretože neviem či ešte nejaký sneh bude. Pri tej príležitosti som sa pozrel aj na vianočnú výzdobu centrálnej časti Dubnice nad Váhom.

 

V pondelok večer som už nevydržal a volal Palovi. Chcem konečne vypadnúť niekam do lesa a Paloš sa mi núkal ešte pred sviatkami že hocikedy po 27. pôjde rád aj on. V utorok ráno som sa dočkal odpovede na zmeškaný hovor utrápeným hlasom – „nejdem nikam, som maród“…
2015_12_29-DSC_1817_bw0
Chatu na Kopanici obchádzam oblúkom po lesnej ceste, ktorej sa držím až po lúku s krmelcom a posedom, kde opúšťam jej blato a stáčam sa doľava, priamo hore kopcom po slabo rozoznateľnom chodníku, pozostatku starej zvážnice. Nič okolo nenasvedčovalo tomu že je čas medzi Vianocami a Silvestrom. Vlhký vzduch, vlhká blatistá zem pod nohami a na zemi dokonca huby. Krehké čírovky vystrkujú svoje hlávky v trsoch pomedzi mokré napadané lístie a priamo na chodníku niekoľko pôvabníc láka hodiť ich na panvicu s kmínom a vajíčkom. Tempo do kopca musím prispôsobiť kondícií, ktorá ma núti (po niekoľkých mesiacoch sedenia za počítačom, keď som sa snažil robiť na niekoľkých projektoch naraz popri už klasickom editovaní fotografií) často sa zastaviť a obzerať okolie.

Za Cigánkou mi padol do oka nový artefakt. Priamo pred posedom pribudlo sofistikované kŕmidlo pre zver. Vysoké asi jeden a pol metra s tvarom násypníku v ráme, z ktorého sa dole cez zúžené hrdlo sype kukurica. Tá s porozkladaným suchým chlebom má nalákať priamo pred posed (do rany z 30 metrov) divú zver. V momente môjho príchodu sa však na mieste teší z ľahko dostupnej potravy iba multikulti kŕdeľ spevavcov s prevahou sýkoriek. Hlasne dávajú o sebe vedieť a neprekáža im ani moja prítomnosť. Neustále sa spúšťajú z konárov dole ku kŕmidlu na zem, aby po nájdení vhodného sústa opäť vylietli na niektorý spodný konár v okolí. Niekoľko stôp v okolí ale jasne ukazuje na to, že hlasný prejav a zvýšená koncentrácia drobných operencov nenecháva chladných ani líšky v okolí a kŕdeľ by sa mal mať na pozore.

V stúpaniach na Záhumennú rátam výstrely znejúce v okolitých kopcoch. Jeden, dva … zdupľovaná rana niekde od Oparovca. Po chvíľke znova „bum“ – tentoraz tipujem miesto výstrelu niekde pod Harmanovou a ešte som ani nevystúpal za Beňovu skalu a opäť rana. Slabá, ale počuteľná, nesie sa až voľakde od Slopského vrchu. Nezačala vojna ani manévre záložákov. To poľovníci majú poslednú možnosť picnúť nejakú tú divinu (nie len k Silvestrovskému stolu) a snažia sa čo to dá. Všetko čo má chlp sa musí mať riadne na pozore. Priznám, že tento čas nie je najvhodnejší na potulky lesmi, ale vždy na záver roku a v prvých dňoch nového sa idem potúlať. Symbolicky tak uzavriem starý rok a potom opäť začnem nový 😀 Je to už taká moja malá tradícia.

(viac…)

2015_03_08_DSC0698MDŽ, teda 8. marec pripadol tohto roku (2015) na nedeľu. V meste šedivé predjarie, málo oteplené zubatým slnkom ma lákalo ísť sa trochu nadýchnuť čerstvého vzduchu. Len tak naľahko, iba s vodou a s foťoaparátom v batohu. Celý deň bez jedla,  kvôli odbúravaniu „salla“ 🙂  Vedel som že za Záhumennou – pre neznalých, to sú vzdialenejšie konce Prejtského chotára – nájdem ešte aj čistý sneh. A veru užil som si ho, miestami aj po kolená sa dalo zaboriť, keď zľadovatená krusta na povrchu pod nohami povolila. Na samom vrchu Holazní to stálo za to. Síce fest čerstvo, ale výhľad na parádu…
Nápad vyvetrať sa som nemal sám, Po chvíľke samoty sa z lesa vynoril párik mladých turistov. Evidentne boli spokojný s výhľadom (a kľudom) tiež. Spravil som im niekoľko fotiek. Aj som ich vylepil tuším na fejzbuuuk, neviem ale či sa dostali až k tomu páru, nezaregistroval som myslím žiadnu spätnú väzbu. Aj preto skúsim takto ešte raz, cez blogovisko opäť vystaviť fotky. Možno sa spoznajú, možno niekto spozná ich a dá im vedieť, že fotky stále na nich čakajú. Stačí sa ozvať, napríklad aj cez kontakt.

Dňa 12. decembra 2015 sa uskutočnilo vo Veľkej sále Mestského domu kultúry v Dubnici nad Váhom Vianočné vystúpenie FS Vršatec. V dvojhodinovom vystúpení, spojenom s krstom dvojcédečka, sa predstavil Vršatec, tak ako vždy na vysokej umeleckej úrovni.
2015_12_12 Vianočné vystúpenie FS Vršatec 264 (1)

Súčasťou koncertu bolo aj rozlúčenie s tromi členkami súboru a blahoželanie legende súboru Jaroslavovi „Jarečkovi“ Bulišovi. Pán Buliš sa 13. decembra 2015 dožil 80 rokov a v dobrej nálade, vtipom jemu vlastným a elánom si pred publikom aj zaspieval. Koncertu sa zúčastnil Mgr. art. Štefan Zima predseda Folklórnej únie na Slovensku a primátor Dubnice nad Váhom Ing. Jozef Gašparík, ktorí zároveň krstili CD a blahoželali oslávencovi, tak ako celý súbor Vršatec.

« z 8 »

Tento fakt potešil najmä obyvateľov bytovky č. 79, pred ktorou sa takto nielen získalo veľa nových parkovacích miest, ale sa skultúrnila celá plocha. Pribudol nový chodník a miesto pre zberné nádoby komunálneho odpadu Technických služieb mesta Dubnica nad Váhom. Zopár fotiek z bytovky na chvíľku slnkom zaliate parkovisko:

flash foto report s predštartovnou atmosférou otvorenia OZC Astra 😀

Na prechádzke po Opatovej nad Váhom som naďabil na takéto štýlové okienko:2015.11.22-opatová-na-váhom-002

Bol som sa s Robertom (eRZet) vyblázniť trošku v parku. Keďže sa nemôžme už blázniť žiadno inak, vzali sme si fotoaparáty. Čo a mi podarilo odfotiť vám ukážem: