eRZet

2015_07_24-DSC_9886_DxO

2016_01_17 Pietna spomienka na umrtie Ľ Štúra 01622. decembra 1855 napísal v Modre Ján Kalinčiak Jánovi Štúrovi, najmladšiemu bratovi Ľudovíta Štúra: „Braček môj Janko. Smutnú novinu nakrátko. Ľudovít išiel dnes ráno na poľovačku; spadol; puške na chrbte sa v páde natiahol kohútik a vystrelil mu oddola hore do stavca stehnového (…) a zlámalo mu tam kosti a vysotilo kosť stehnovú pri drieku. Na amputáciu nie je teda čo pomyslieť. Jeho život stojí v božích rukách pre brand, môžuci sa vždy chytiť. Dúfať možno, že vyjde, ale veľmi mnoho nádeje nie je. Či prežije sviatky, stojí v božích rukách. Odpusť. Moja duša strápenejšia ako Tvoja. Ak možno, len pošli hneď sestru. Tvoj Jano Kalinčiak.“

Ľudovít Štúr 12. januára 1856 večer o 9 hod. zomrel.

(viac…)

Mesto Trenčín s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky poriada v Mestskej veži v Trenčíne výstavu svietnikov umeleckého zámočníka Petra Dobiáša.
Peter Dobiáš získal aj certifikát o rekorde v počte rôznych druhov kovových svietnikov. Výstava začala 24. novembra 2015. Pôvodne mala trvať do 6.januára 2016, avšak bola predĺžená až do 31. januára 2016.
2016_01_05 Výstava svietnikov 023
Výstavu som navštívil aj ja. Svietniky ma zaujali svojimi tvarmi, rôznorodosťou a množstvom variant. Pri tejto príležitosti som položil som pár otázok pánovi Dobiášovi. Peter Dobiáš je územčistý, 58 ročný, Slováčisko z Opatovej nad Váhom. Je to zhovorčivý pánko a aj preto bol veľmi ochotný odpovedať mi na moje otázky pre i-dca :

(viac…)

Včera som sa túlal s fotoaparátom na chrbte a statívom na pleci večernou Dubnicou nad Váhom. Dávno som túžil odfotiť kostol sv. Jána Bosca na snežnej prikrývke. Nakoniec sa mi to podarilo, hoci nad biednou prikrývkou. Riskovať som nemohol pretože neviem či ešte nejaký sneh bude. Pri tej príležitosti som sa pozrel aj na vianočnú výzdobu centrálnej časti Dubnice nad Váhom.

 

Dňa 12. decembra 2015 sa uskutočnilo vo Veľkej sále Mestského domu kultúry v Dubnici nad Váhom Vianočné vystúpenie FS Vršatec. V dvojhodinovom vystúpení, spojenom s krstom dvojcédečka, sa predstavil Vršatec, tak ako vždy na vysokej umeleckej úrovni.
2015_12_12 Vianočné vystúpenie FS Vršatec 264 (1)

Súčasťou koncertu bolo aj rozlúčenie s tromi členkami súboru a blahoželanie legende súboru Jaroslavovi „Jarečkovi“ Bulišovi. Pán Buliš sa 13. decembra 2015 dožil 80 rokov a v dobrej nálade, vtipom jemu vlastným a elánom si pred publikom aj zaspieval. Koncertu sa zúčastnil Mgr. art. Štefan Zima predseda Folklórnej únie na Slovensku a primátor Dubnice nad Váhom Ing. Jozef Gašparík, ktorí zároveň krstili CD a blahoželali oslávencovi, tak ako celý súbor Vršatec.

« z 8 »

Tento fakt potešil najmä obyvateľov bytovky č. 79, pred ktorou sa takto nielen získalo veľa nových parkovacích miest, ale sa skultúrnila celá plocha. Pribudol nový chodník a miesto pre zberné nádoby komunálneho odpadu Technických služieb mesta Dubnica nad Váhom. Zopár fotiek z bytovky na chvíľku slnkom zaliate parkovisko: