ROOT

2015_03_08_DSC0698

Konečne som včera v noci dorobil obrázky z protestu proti chaotickým opatreniam „COVID-19“ bez hlavy a päty. Konal sa 17.10.2020 na Námestí slobody v Bratislave. Fotografií je naozaj veľa – až 220 (pod článkom), ale snažil som sa o čo najvernejší obraz, ktorý sa dá vidieť. Nebudem nikomu nič vnucovať, zhrniem bodovo len svoj názor a to čo som videl + plus pár reakcií na „fakty“, ktoré kolujú po internete a v médiách. Bez snahy o  zaujaté, či akoukoľvek ideológiou a demagógiou skreslené fakty. Všetci čo majú otvorenú myseľ si spravia, či opravia svoj názor sami.

FOTOGRAFIE POD ČLÁNKOM!

1 – Počet zúčastnených odhadujem na minimálne 2.000 ľudí. Nejde len o najpočetnejšiu skupinu, ktorá sa zhromaždila pred bránou úradu vlády, ale aj o veľké či menšie skupiny ľudí, ktorí stáli po celom námestí, len sa z celkom pochopiteľných dôvodov čiastočne separovali . Dvetisíc považujem za mnou akceptovateľné minimum, uvádzané počty pod túto hodnotu už považujem za demagógiu (už aj preto že som na niektorých fotkách v plnom rozlíšení počítal hlavičky, aby som mal lepšiu predstavu o veľkosti davu). Za úplne normálnu hodnotu odhadu považujem 2.500 a za hornú hranicu asi 3.000 ľudí. Množstvá zúčastnených nad 3.000 už považujem za skreslené.

2 – Bohužiaľ bol protest bez akejkoľvek organizácie na mieste, so všetkými negatívami. Za najväčšie považujem nejasné formulácie myšlienok a požiadaviek, absenciu akéhokoľvek výstupu, ultimáta a požiadaviek. Jedinou myšlienkou, ktorá veľmi často zaznievala v dave bola tá, že nabudúce v Trnave pred Matovičovcami… (viac…)

V hlavičke web stránky mesta Dubnica nad Váhom je napísané: INFORMAČNÝ SERVER MESTA… Pokiaľ si niekto prečíta tento môj najnovší blog a pozrie si aj predchádzajúce, musí so mnou súhlasiť, že by tam malo byť správne napísané: DEZINFORMAČNÝ SERVER MESTA DUBNICA NAD VÁHOM.

Všimneme si najnovšieho príspevku na tejto stránke – nazvem ju pracovne FLASH správou – o budovaní polopodzemných kontajnerov na komunálny odpad v našom meste. Zároveň si všimneme aj tlačovú správu, zaoberajúcu sa tou istou témou. Len tak na okraj a mimochodom, obe správy vytvorila a prepojila jedna a tá istá osoba – hovorkyňa mesta Dubnica nad Váhom, Mgr. Veronika Rezáková.

Poďme ale pekne po poriadku. Ako prvé ma upútala fotografia polopodzemných kontajnerov na komunálny odpad v spomenutej FLASH SPRÁVE:

Nezaujatý a neinformovaný pozorovateľ by túto fotografiu prijal ako informáciu o aké kontajnery ide (v očakávaní seriózneho a profesionálneho informovania zo strany mesta). Chyba lávky. Na obrázku je „vypožičaný“ obrázok z inej web stránky, s úplne inakším kontajnerom (pre trollov a hejterov – teraz nenarážam na funkčnosť, ale na vzhľad). Bohužiaľ autorka článkov si nedala ani tú námahu, aby v novej FLASH SPRÁVE relevantne informovala. Stačilo pritom použiť obrázok „správneho“ kontajnera (napríklad z web stránky, či elektronických propagačných materiálov, alebo dokumentácie dodávateľa) už keď sa nikomu nechcelo prejsť z úradu na sídlisko CI. a odfotiť tie, ktoré mesto fyzicky osádza. Na konci článku si ich môžete pozrieť na mojich fotkách…

Tento problém ale považujem za najmenší a čiastočne založený iba na mojej predstave o kvalite a spôsobe informovania Dubničanov. Ďalšie „perličky“ už ale nevychádzajú iba z môjho subjektívneho pohľadu na vec, ale z FAKTOV a sú podstatne závažnejšieho charakteru!

Prvou perlou, hrubou dezinformáciou či zlyhaním (každý si to môže pomenovať ako chce)  je lokalizácia plánovaného umiestnenia polopodzemných kontajnerov v Dubnici nad Váhom. Nemožno uprieť snahu o nárast informačnej kvality v podobe priloženej mapky v čerstvej FLASH SPRÁVE. Snaha ale skončila fiaskom. Naozajstný prúser a hrubá nedbalosť tkvie v tom, že sú pomenované všetky lokality budúceho rozmiestnenia správne, až na jednu:


Aj v priloženom obrázku registra ulíc v našom meste so sto percentnou istotou nenájdete žiadnu ulicu POD HÁJOM, ako to tvrdí k FLASH SPRÁVE priložená mapka. Taká ulica v Dubnici nad Váhom neexistuje! MY V DUBNICI NAD VÁHOM MÁME SÍDLISKO POD HÁJOM!!!

Je to riadny faux pas od NOVÉHO VEDENIA MESTA (ako sa sami nazvali, ja ich nazývam politbyrom a aj s priemernou inteligenciou sa dá chápať prečo) a hrubá urážka každého Dubničana!!! Je tragédiou aby z oficiálnych najvyšších miest mesta vyšla takáto DEZ-informácia!!!

Ešte závažnejšou dezinformáciou a hrubou chybou je rozpor v informáciách, ktoré prináša nová FLASH SPRÁVA a odkazovaná TLAČOVÁ SPRÁVA. Konkrétne ide o informáciu, koľko bude stáť celý proces vybudovania ôsmych stanovísk s polopodzemnými kontajnermi. V TLAČOVEJ SPRÁVE sa uvádza vyčlenených 300.000 eur:


ale vo FLASH SPRÁVE už ide o sumu 400.000 eur:

KAM SA STRATILO 100 TISÍC EUR ZO SPOLOČNEJ MESTSKEJ KASY?!

Iste, dôvodov v tak obrovskom rozdiely môže byť naozaj veľa. Od tých (nateraz oprávnene) zakladajúcich živnú pôdu pre dramatické konšpirácie až po pragmatické vysvetlenie. Jedno je ale isté. Nech je dôvod aký chce, zo strany mesta Dubnica nad Váhom, teda NOVÉHO VEDENIA MESTA ide opäť o hrubú a trestuhodnú nedbanlivosť, NETRANSPARENTNÉ INFORMOVANIE a neschopnosť prinášať informácie svojim občanom bez zmätkov a neprávd!!! Najmä v tak citlivej otázke ako sú peniaze. Počkáme na oficiálne vysvetlenie (požiadam o to mesto oficiálne), aby sme si náhodou nemysleli, že ide iba o poriadne zväčšenie „vaty“ z KŠEFTU. 😉

FAKTICKÁ POZNÁMKA AUTORA: O tom že web mesta pôsobí DEZinformačne, aj napriek personálne podstatne rozšírenému oddeleniu, nie je pochýb. To je ale menší problém ako ten, že s pribúdajúcimi dezinformáciami sa stráca TRANSPARENTNOSŤ mestského úradu. Už pred časom došlo k zásadnej zmene vo vedení mesta, ktoré „prišlo“ o jedného z dvoch viceprimátorov a do dnešného dňa občania Dubnice nad Váhom neboli oficiálne, aj s patričným vysvetlením o tom informovaný. Rovnako došlo v týchto dňoch k zásadnej zmene vo vedení mestskej spoločnosti TSM Dubnica nad Váhom s.r.o. Riaditeľ tejto spoločnosti, Ing. Mgr. Gabriel Zelei už nefiguruje v kontaktoch na jej web stránke. Je „verejným tajomstvom“ že už nie je jej riaditeľom (aj keď v základných údajoch spoločnosti ešte uvedený je). Ak je táto informácia relevantná, je až zarážajúce prečo mesto Dubnica nad Váhom neinformuje svojich občanoch o takto závažných faktoch.

Najhorším krokom, potvrdzujúcim zásadný prepad v transparentnosti vedenia mesta je novým vedením zastavené publikovania materiálov, ktoré sú na programe mestských zastupiteľstiev. Občan tak stratil možnosť dozvedieť sa detailne, čo sa ide schvaľovať a čo zamietať. Zjednodušene povedané zásadným spôsobom stratil schopnosť podieľať sa na veciach verejných! Bohužiaľ, web stránky mesta a pripojený Facebookový profil začali podstatne viac slúžiť politickému marketingu a o to viac strácajú v oblasti dôležitej a relevantnej informovanosti Dubničanov.

ZDROJ informácií, faktov a obrázkov: autor blogu, web stránka mesta Dubnica nad Váhom

Najnovšie som dostal podnet a „klebetili“ sme s niekoľkými fanúšikmi našej web stránky a FB profilu i-dca o stave komunikácií po zime. K téme ma zaujal PR článok zo začiatku apríla na webe mesta o tom, ako z mestských komunikácií miznú posledné stopy po zime. Sľuboval nám, cit.: „Jarné čistenie komunikácií od nánosov a posypového materiálu tento rok začalo v úvode apríla a potrvá približne dva týždne“.

Je mi jasné že situácia okolo Covid-19 neumožnila čistiť mesto po zime tak ako v predošlých rokoch, kedy výdatne pomáhali väzni z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Určitým uľahčením je však tohtoročné NEzima, vďaka ktorej sa vykonával posyp komunikácií vo veľmi malej miere a len v časti mesta, asi aj preto nám asi konateľka TSM Dubnica nad Váhom, s. r. o., Vladimíra Klačanská oznámila že (cit) „Postupujeme však podľa harmonogramu a etapovo čistíme mestské komunikácie vo všetkých mestských častiach“.

Bohužiaľ súčasný stav ale vraví o niečom inom. Cesty vo väčšom prípade boli pozametané prenajatou technikou, ale chodníky po celom meste, tam kde boli posypané pri zimnej údržbe, zostali tak ako boli. Teda možno na malú výnimku. Verím, aj keď tam som to nebol pozrieť, že na Bratislavskej ulici (v okolí mestského úradu) sú chodníky pozametané. Súdim tak aj podľa jednej z fotografií, priloženej k PR článku na web stránke mesta Dubnica nad Váhom. Ja som v meste zaznamenal podstatne iný stav. Na fotografiách som okrem detailu štrku na komunikácií pripojil aj širší pohľad, kvôli lepšej orientácií…

Aj preto si v mene našich pár fanúšikov a aj v svojom dovolím položiť vedeniu mesta Dubnica nad Váhom otázku (cez formulár na mestskej web stránke): „Kedy, k akému termínu môžeme očakávať očistenie mestských komunikácií (teda najmä chodníkov) po zime tak, ako sme boli zvyknutí v predchádzajúcich rokoch?!

PS: Ono sa to očistí časom aj samo. Postará sa o to dážď a chodci, rovnako ako o veľkú časť komunikácií, ktoré zostali neočistené aj po zime 2018/19.

téma na Facebooku:
1 – https://www.facebook.com/i.dca.sk
2 – https://www.facebook.com/i.dca.sk

« z 2 »

DOPLNENÉ 7.5.2020:

Obdržal som oficiálnu odpoveď na moju otázku. Ako som predpokladal, v kope „informácií“ (výhovoriek) odpoveď nebola. Dostal som termín kedy sa môže v čistení mesta (chodníkov) pokračovať, ale chýbala v odpovedi informácia na ktorú som sa pýtal – aký je TERMÍN VYČISTENIA … teda k akému dátumu mesto plánuje uviesť mestské komunikácie do takého stavu, na ktorí sme si zvykli v predchádzajúcich rokoch! Teda ODPOVEĎ SOM NEDOSTAL!!!

Pre poriadok oficiálne odpoveď (cit):
Dobrý deň, dovoľte nám informovať Vás, že kvôli opatreniam Ústredného krízového štábu SR nebolo možné vykonať ručné zametanie chodníkov. Technické služby mesta TSM Dubnica nad Váhom, s. r. o. vďaka uvoľňovaniu týchto opatrení, ktorých cieľom bolo zamedziť šíreniu vírusového ochorenia COVID-19, už nadviazali spoluprácu s Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom. Po vyčistení komunikácií pre motorové vozidlá tak mesto môže od 18. mája pokračovať v čistení komunikácií pre peších. Ďakujeme za Vaše porozumenie.
S úctou

DOPLNENÉ 8.5.2020:

Keď ťa vlastný článok v Dubnických novinách usvedčuje z viacnásobného klamstva a fabulácií … a dosvedčuje že všetko čo oficiálne napísané totálne „pláva na vode“. Preto vravím o tom že sa viac robí viac marketingovo, ako reálne  🙂 Obrovská hanba, aké praktiky sa zaviedli. Aby vedenie mesta takto okato a bezostyšne klamalo… To je tá sľúbená nová kultúra a transparentnosť ??? Viď obrázok – výstrižok z DN 2020/4:

Určite táto informácia poteší množstvo ľudí, ktorí využívajú čas nútenej izolácie na to aby čo to doma, či okolo chalupy porobili a mali aj možnosť zbaviť sa „už nepotrebného“ na zbernom dvore. Čo určite ľudí nepotešilo ale je informácia, že mestské kompostovisko zostáva zatvorené. Ako dôvod nám vedenie mesta a TSM uviedlo ten fakt, že „štandardní odberatelia biologicky rozložiteľného odpadu tento typ komodity v súčasnosti neodoberajú“.

Iste, dôvod znie dobre a pekne, ale skúsme si to rozmeniť na „drobné“… Najskôr ale trošku histórie a teórie:

Doteraz sa pri kompostovaní biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý TSM Dubnica nad Váhom odoberali a zhodnocovali na mestskom kompostovisku v areáli bývalej práčovne, prihliadalo hlavne na ekonomiku. Aby som to preložil do „ľudskej reči“, pri kompostovaní sa postupovalo čo najefektívnejšie. V praxi to znamenalo že pokosená tráva, burina, pozostatky po pestovaní zeleniny a ovocia (dusíkaté materiály) sa zhodnocovali kompostovaním a drevnaté časti, teda konáre zo stromov a kríkov, vyhodené vianočné stromčeky a iný drevnatý odpad (uhlíkaté materiály) sa vyvážali na zhodnotenie (v drvivej väčšine na výrobu palivovej štiepky) do fy. BIOPALIVO a.s. v bývalom Lieskovci.

Cit. z webu mesta: V súčasnosti uvedený „štandardný odberateľ biologicky rozložiteľného materiálu prestal odoberať tento typ komodity“ (slečna R. sa nezaprie 😆 )  a preto vedenie mesta rozhodlo, že mestské kompostovisko zostane zatvorené.

Myslím si ale že postup „vedenia mesta“, teda primátora mesta Dubnica nad Váhom a najmä vedenia TSM (ktoré mohlo a malo navrhnúť riešenie) nie je dobrý. Neberie do úvahy dôležitosť tejto služby občanovi a fakt, že okrem jarného a jesenného kola zberu záhradného bioodpadu Dubničania nemajú už inú možnosť, ako záhradný bioodpad vyviezť na kompostovisko! Zákon im totiž pod hrozbou naozaj veľkej pokuty zakazuje takýto odpad vyhadzovať do zberných nádob komunálneho odpadu, neumožňuje im ho ani spaľovať a ani vyhadzovať do prírody a vytvárať tak čierne skládky!!! Aj keď pre poriadok musím uviesť, že časť obyvateľov využila možnosť a zaobstarala si kompostér z programu bezplatného zapožičania. Ako som mal ale možnosť osobne odkonzultovať s pár známymi, v zásade si pomocou neho riešia iba „drobný bioodpad počas celého roku“, ale kapacitne im nepostačuje na veľké množstvá takéhoto odpadu, ktoré im vzniká nárazovo najmä na jeseň a na jar. Okrem toho konáre z orezaných stromov, kríkov a živých plotov do kompostéra nestrčia. Leda že by ich nastrúhali nožíkom… 

Problém je (podľa mňa) v neznalosti problematiky zo strany vedenia TSM Dubnica nad Váhom, ktoré nesprávne vyhodnotilo (nezvládlo) situáciu. Nenašlo a nenavrhlo žiadne riešenie (neotvorenie kompostoviska nie je riešenie, ktoré by akokoľvek riešilo situáciu pre Dubničanov). Aj preto si dovolím „načrtnúť možnosť“, ktorú by som (odcitujem viceprimátora a konateľa TSM, Ing. Truchlého) ako bývalá pýcha TSM navrhol…

V prvom rade by som chcel podotknúť, že predchádzajúci postup pri kompostovaní (ktorý som popísal vyššie) bol síce ekonomicky najvýhodnejší (aj TSM musí z niečoho žiť), ale určite nie najvhodnejší. Trpela najmä kvalita výsledného produktu – kompost, ktorý sa zkladal vo veľkej časti iba z dusíkatých materiálov. Dovolím si záujemcom a aj vedeniu TSM odkázať napríklad aj na  tento študijný odborný materiál, zaoberajúci sa kompostovaním. Z neho je jasné, že ideálny stav pre proces kompostovania a aj pre kvalitu výsledného produktu je ZMES UHLÍKATÝCH A DUSÍKATÝCH MATERIÁLOV v odporúčanom pomere 35:1. (Podľa mojich skúseností je tento ideálny pomer značne vzdialený tomu reálnemu).

Riešenie sa ponúka samo! V prvom kroku by znamenalo to najdôležitejšie – vyriešenie krízovej situácie a teda otvorenie mestského kompostoviska a v druhom kroku by znamenalo aj skvalitnenie zhodnocovania biologicky rozložiteľného materiálu, čo by opäť potešilo našich občanov, ktorí ho odoberajú a používajú vo svojich záhradkách. Toto riešenie je myslím výhodné aj preto, že nevyžaduje žiadne ďalšie investície. TSM Dubnica nad Váhom, s.r.o. už dávnejšie vlastní (nový, iba odskúšaný) stroj na štiepkovanie drevnatého odpadu – mal by stáť (zatiaľ nevyužitý), pod prístreškom v TSM na Nádražnej ulici. Jedinými nákladmi, ktoré vzniknú sú náklady na energie a samotný výkon štiepkovania, zvládnuteľný dvomi zamestnancami raz za týždeň (či dva týždne, podľa množstva nazbieraného dreva) a jeho zapracovanie do kompostovacích hroblí, aspoň približne v ideálnom pomere…

Aspoň dovtedy, lež „štandardní odberatelia biologicky rozložiteľného odpadu začnú tento typ komodity opäť odoberať“ 😛 😉 

Po posledných príspevkoch v blogu I-DCA som dostal na Facebooku niekoľko dobrých rád: Aby som nepísal „trápne“ príspevky, aby som si našiel iného koníčka, aby som netrávil svoj život v nenávisti a pomste na internete hľadaním „problémov“ a podobne. Zhrniem odpoveď pre tých zopár hejterov do jednej:

Necítim sa vôbec trápne. Trápne by sa mali cítiť ľudia, ktorí majú dokonca niekoľko vysokoškolských titulov a nerozoznajú kilogram od tony (pozn. autora pre politbyro – ide o hmotnostné jednotky!). Určite nie som motivovaný pri ich písaní nenávisťou, či nejakou inou (negatívnou) vášňou. Naopak – priznám sa dobrovoľne že písanie a publikovanie mojich názorov a príspevkov ma naozaj začalo baviť, neuveriteľne sa pri nich rehocem a relaxujem !!! 😆 Ak si niekto myslí, že to je koníček, či záľuba, môže mať pravdu, teda neberiem mu to! Ale určite netrávim pri nich celý život: Prísť na najnovšiu perličku „nového vedenia mesta“ mi zabralo maximálne 10 sekúnd! Áno, presne toľko mi trvalo, aby som pochopil z nadpisu a tiráže článku, uverejneného na oficiálnom webe mesta Dubnica nad Váhom a facebooku TSM o akú hlúposť ide! Približne 3 minúty mi trvalo aby som si spravil printscreeny a uložil odkazy. Dnes večer mi bude trvať hodinu (možno hodinu a pol) lež napíšem a postnem celý článok na internet.

Ale pekne po poriadku, čítanie to bude dlhšie…

Opäť je tu celá kopa hlúpostí!

Po mojom poslednom príspevku o perličkách publikovaných na oficiálnom mestskom webe som si povedal, že nebudem sviňa a skúsim to podobrotky. Už za pár dní som si zlepšil karmu. NEPÍSAL som totiž na internete o ďalšej hlúposti, kde zberné nádoby politbyro zamieňalo za smetné, ale dostali odo mňa hromadný email:

  • riaditeľ TSM Ing. Mgr. Gabriel Zelei
  • viceprimátor a konateľ TSM Ing. Tomáš Truchlý
  • konateľka TSM Mgr. Vladimíra Klačanská
  • primátor mesta Dubnica nad Váhom, Mgr. et Mgr. Peter Wolf

kde popisujem, že nazvať ZBERNÉ nádoby na sklo SMETNÝMI nádobami na sklo nie je dobré! (pozn. autora aj pre politbyro – do SMETNÝCH nádob vhadzujeme (odb.) ZMESOVÝ komunálny odpad, teda SMETI ktoré idú na smetisko a do ZBERNÝCH nádob ZBIERAME (odb.) TRIEDENÝ KOMUNÁLNY ODPAD pre ďalšie zhodnotenie)

Jedinej reakcie ktorej som sa dočkal od „nového vedenia mesta“ a spoločnosti TSM bol preposlaný email, kde sa ma p. Ing. Truchlý pokúsil uraziť a napísal v ňom (cit.) Odpad nie sú to smeti, upozornila naša bývalá pýcha tsm. Aby ste pochopili, tá „bývalá pýcha tsm“ som mal byť akože ja. 😉 Dobre teda, k tejto téme, k pôsobeniu a zásluhám Ing. Truhlíka, (už keď ju načal, aby sme vedeli kto je naozaj pýchou TSM), ktorými sa už stihol zapísať do dejín spoločnosti TSM Dubnica nad Váhom, s.r.o., sa ešte niekedy vrátim v samostatnom príspevku. Verte že bude naozaj výživný a dokonca až bulvárny! Rezultát z môjho pokusu je pre mňa jediný. Za prejav dobrej vôle som vyšiel iba na posmech. Preto som sa rozhodol vrátiť sa k starej, osvedčenej metóde a opäť poukazovať na ich výplody verejne – budiž mi odpustené! 😀

Vráťme sa ale k najnovšej perle ducha „nového vedenia mesta“, ako sa s hrdosťou nazývajú.

Zo zákona musí mesto zverejniť výsledky triedenia komunálneho odpadu. Zadosť zákonu učinili oznamom zo dňa 25.2.2020 (zvesený bude už tento štvrtok, teda 12.3.2020). Zverejnilo tabuľku s výsledkami jednotlivých komodít triedeného zberu. Až potiaľto to je OK, ale k prezentovaným výsledkom sa vrátim v druhej časti príspevku. Teraz v prvom rade zareagujem na „marketingový článok“ k tejto téme (kde sa snažia nejako „zaonačiť“ nie príliš dobrý výsledok za rok 2019), zverejnený v nedeľu (?!) 8.3.2020 🙂  (pozn. autora: ja som ho na webe mesta našiel až dnes ráno cca o 9 hodine pri rannom kafíčku, aj keď som tam v nedeľu podvečer bol!).

Táto najnovšia perla ducha ma totálne odrovnala!

Už v nadpise článku si môžete prečítať, že v roku 2019 sme v Dubnici nad Váhom vyprodukovali  o 2 (slovom dve) tony odpadu menej ako v roku 2018. V prvom momente som si povedal „načo to“?! Veď pri tisíckach ton, ktoré produkujeme, je to tak marginálne (cca 23 tisícin percenta, ako som si neskôr zrátal), že by to určite nemuselo byť predmetom názvu! Pochopil som ale už po rozkliknutí článku na mestskom webe a prečítaní jeho tiráže, kde sa píše o tom, že v roku 2018 sme v našom meste vyprodukovali 14,5 tony odpadu …

Ešte raz: V ROKU 2018 SME V NAŠOM MESTE VYPRODUKOVALI 14 A POL TONY ODPADU!!! (podľa PR článku z oficiálnej web stránky mesta).

NEMOŽNÉ!!! Veď minimálne toľko odpadu vyprodukuje iba jedna malá bytovka! Keby aj hneď niekto nevedel, aké sú reálne množstvá odpadu ktoré produkujeme v našom meste, už pri troške zdravého úsudku a logiky by mal vedieť, že to je úplná hlúposť! Takéto množstvo odpadu sa bez problémov zmestí na 2 stredne veľké nákladné automobily!!!

Ihneď som zalovil v pamäti a vybavilo sa mi číslo s ktorým som pracoval pri koncipovaní výročnej správy TSM a správy o hospodárení za rok 2018, kde sa uvádzajú čísla o výsledkoch nakladania s odpadom:

14.564 TON (slovom: štrnásťtisíc päťsto šesťdesiat štyri TON)

Presne toľko bolo odpadu, ktorého pôvodcom boli obyvatelia Dubnice nad Váhom v roku 2018! A pochopil som, že „niekto“ vôbec nerozlišuje medzi kilogramami a tonami! Vôbec ho pri práci s tak exaktným údajom nezaujíma mierka hmotnosti uvedená v tabuľke! Problém ktorý by mal zvládnuť priemerne úspešný žiak II. stupňa ZŠ! Teda v článku malo byť správne, že sme vyprodukovali v roku 2018 14.500 ton odpadu a v roku 2019 o 2.000 ton menej!!!

Vravím si „nechaj to tak“ Dali to spracovať dievčaťu (pozn. autora, pod článkom je podpísaná Mária Badačová) ktoré nevie o problematike vôbec nič (pozn. autora – aj keď tu mohol zafungovať sedliacky rozum, ale ako to môžete chcieť od ľudí dole, keď ho nemá politbyro!) a v článku sa odkazuje na Mgr. Veronika Rezákovú, ktorá sa v každom článku honosí tým, že ona je tá zodpovedná a kompetentná, pre viac informácií máme kontaktovať práve ju – hovorkyňu mesta. Ktorá by si mala ako hovorkyňa kontrolovať, čo v jej gescií ide oficiálne von!!!

Vravím si „nechaj to tak“, zainteresovaná časť politbyra vedenia mesta a spoločnosti TSM:

  • primátor mesta Dubnica nad Váhom Mgr. et Mgr. Peter Wolf
  • viceprimátor č. 2. a konateľ spoločnosti TSM Dubnica nad Váhom s.r.o. Ing. Tomáš Truchlý
  • poslankyňa MsZ a konateľka spoločnosti TSM Dubnica nad Váhom s.r.o. Mgr. Vladimíra Klačanská
  • riaditeľ a konateľ spoločnosti TSM Dubnica nad Váhom s.r.o. Ing. Mgr Gabriel Zelei (pozn. autora – aj keď ten de facto túto spoločnosť neriadil a neriadi ani náhodou, prináleží sem len z titulu funkcie)

určite pozrú (alebo majú ľudí čo si to pozrú) a zjednajú nápravu. Zrejmé a možné teda aj je že si to pozrelo veľa ľudí, ale boli úmyselne ticho… 😆 😉 … veď kto si čo vyslúži, to má!

Vravím si „nechaj to tak“, vydrž do večera a daj im šancu. Zareaguj na túto totálnu hlúposť až potom!!!

Je to nekonečná ostuda a naozaj veľká hanba

ktorú, ako ich nazývali pred komunálnymi voľbami „skvelí odborníci vo všetkých smeroch“ valia nie len na seba, ale aj na naše mesto! Každý kto už v praxi manažoval a riadil ľudí vie, že DOBRÝ manažér sa obklopí dobrými ľuďmi a je iba tak schopný, ako schopní sú ľudia ktorých riadi! Teda podstatný diel zodpovednosti je hlavne na nich a na ich „kindermanažérskych kvalitách“. To dievča, ktoré je pod článkom podpísané je len výsledkom ich „schopností“. Svoju prácu urobila dobre, naopak tí čo si mali skontrolovať jej výsledok, sa na to jednoducho buď vykašlali, alebo v problematike totálne plávajú a nedokážu ani použiť „zdravý sedliacky rozum“.

V druhej časti tohto príspevku – pokračovaní sa budete môcť už čoskoro dozvedieť o tom, ako sa v tomto PR článku na webe mesta marginalizujú zlé výsledky.  Dozviete sa a vysvetlím vám na faktoch prečo som politbyro nazval KINDERMANAŽMENTOM…

DOPLNENÉ:

na oficiálnom mestskom Facebookovom profile sa nachádza pokračovanie totálnej hlúposti, len z iného uhla pohľadu (cit):

?V ROKU 2019 SME VYPRODUKOVALI VIAC AKO 12 TON ODPADU?
?Na separovaní odpadu si budeme musieť dať obzvlášť záležať, keďže práve to sa bude vďaka novelizácii zákona o poplatkoch za uloženie odpadov v nasledujúcich rokoch podpisovať pod výšku poplatku za komunálny odpad.?

Čo iba potvrdzuje moje slová o neschopnosti použiť zdravý rozum… 😯 😛 Už keď to „niekto kompetentný rátal“, mohlo mu dopnúť!!!!

V poslednom čase chodím na web mesta Dubnica nad Váhom aby som sa zabavil. Vždy sa tam nájde niečo, na čom sa viem zasmiať. K téme „perličiek“ sa už čoskoro opäť vrátim, tentoraz sa ale pristavím pri niečom, čo mi spôsobilo hotový záchvat smiechu. Najskôr ale fakty:

Medzi povinne zverejňovanými dokumentami mesta sa 6.3.2020 objavila aj zmluva o poskytovaní vzdelávacích služieb, uzatvorená medzi mestom Dubnica nad Váhom a jazykovou školou WELCOME SCHOOL, s.r.o. V predmete zmluvy je uvedené, že ide o:

poskytovanie vzdelávania v individuálnom kurze anglického jazyka na základnej úrovni pre odberateľa Mgr. et Mgr. Petra Wolfa.

Celková cena za tento „individuálny kurz“ je (podľa zverejnenej zmluvy) 3.268€, teda (ako je uvedené v zmluve) ide o čiastku 19€ za 1 hodinu kurzu!

Medzi informácie, ktoré čitateľovi pomôžu, aby si utvoril vlastný obraz, môžem zaradiť aj fakt, že táto škola má zverejnený cenník kurzov angličtiny pre dospelých, kde je hodinová cena (bežného kurzu, podľa môjho prepočtu) hlboko pod úrovňou 5€!

Primátor Mgr. et Mgr. Peter Wolf si tieto náklady „ústami“ mesta zdôvodňuje v uvedenej zmluve zákonom  č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, §13, kde je uvedené:

(10) Starosta si prehlbuje vedomosti potrebné na výkon funkcie starostu.

Môj názor:

To čo si o tom myslím som zhrnul v jednej vete (pomohol som si starým, okrídleným) – v názve tohto príspevku 😀

Vedel by som pochopiť snahu primátora Mgr. et Mgr. Petra Wolfa vzdelať sa vo veciach odborných a kvitoval by som ju. Určite by som akceptoval aj snahu doplniť si vzdelanie v základoch jazyka Ruského, Poľského či Maďarského, čo by bolo príjemným prekvapením pri kontakte s družobnými mestami Dubnice nad Váhom a pomohlo by ku skvalitneniu a utuženiu vzťahov. V prípade angličtiny ide ale podľa mňa vyslovene o rozmar. O napĺňanie plánu osobných ambícií v budúcnosti, na úkor obyvateľov nášho mesta. Myslím si že ide o neúčelne vynaložené prostriedky.

Žiaden zákon totiž nepredpokladá akúkoľvek znalosť anglického jazyka ako potrebnú pre výkon funkcie primátora mesta, respektíve starostu obce a citovaný zákon má na mysli úplne iný (odborný) smer vzdelávania! Ak dôjde k plneniu zmluvného vzťahu, určite dám neskôr tieto skutočnosti overiť kompetentným a kontrolným orgánom SR a požiadam ich, aby k tomu zaujali stanovisko so všetkými dôsledkami.

Osobne si myslím že primátor Mgr. et Mgr. Peter Wolf je dostatočne honorovaný (nie len) z našej spoločnej kasy na to, aby si takýto kurz dokázal zaplatiť sám, pokiaľ má potrebu vzdelávať sa v anglickom jazyku. Rovnako ako akýkoľvek iný bežný občan v tomto meste, či štáte a nezneužívať svoje postavenie na to, aby mu ho hradili obyvatelia mesta, ktorých príjem často predstavuje iba zlomok toho jeho!

z.J.

« z 10 »

Upozorňujem že nasledujúci text nie je vhodný pre maloletých a útlocitné povahy, nakoľko bez kamufláže opisuje realitu, reálne situácie a neskreslene, bez politickej korektnosti cituje slová, či texty. Snažím v tomto príspevku podať skutočnosť fotografiami a textom čo najreálnejšie. Práve preto môže u niektorých jedincov vyvolať stavy hraničiace s psychickou poruchou a možné zdravotné komplikácie, chuť na pomstu a udavačstvo 😉 #jánbenčík. Upozorňujem na fakt, že v príspevku sú aj (viac či menej subjektívne) osobné názory, postoje, úvahy a pocity, založené na skúsenostiach a značnej dávky empatie. Celý fotoreport je umiestnený v samom závere príspevku.

Divadelné námestie v Martine pred začiatkom mítingu ĽSNS

Sociálny experiment.

Je až neuveriteľné, čo sa stane, ak si svoju profilovú fotku „ozdobíte“ rámom strany ĽSNS, alebo sa (bez strachu a ak Vám to „okolnosti“ dovolia) verejne priznáte, že budete voliť túto stranu. 😈 Schválne som to vyskúšal. Na každej diskusií (kde sú prítomné liberálne živly), hoci sa zapojíte do debaty naozaj len vecne a faktami sa na Vás zosype spŕška najhrubších urážok, osočovania a útokov. Všetko od ľudí, ktorí najvehementnejšie hlásajú slobodu, voľnosť a demokraciu – od „liberálov“. Na úplne ľahko dokázateľné a verejne známe fakty, ktoré v diskusií uvediete, dostanete najčastejšie iba odpovede (dovolím si odcitovať):

ty kotlebovský prakokot (narážka aj na to, že už máte o dosť viac rokov ako autor odpovede), jebnutá kotlebohlava, strať sa ty sviňa, skap ty skurvený fašista“…

a množstvo podobných novotvarov jazyka Slovenského 😉 Zažijete si množstvo verbálnych útokov aj na Vašich najbližších, teda najmä na rodičov, v podobe (cit.):

že ťa otec radšej nevyšťal do žihľavy, ktorá sviňa ťa mohla porodiť“…

Je viac ako pravdepodobné, že aplikáciou takéhoto rámu na svoju profilovú fotku, alebo verejným prihlásením sa k ĽSNS, či k jej voľbe 29.2.2020 by ste si spôsobili značné „komplikácie v živote“. Najmä ak ste zamestnancom mesta, štátu, poprípade firmy, kde je majiteľ liberálne založený… a to všetko bez ohľadu na to, že ústava garantuje slobodu prejavu, svetonázoru, politického a náboženského vyznania 😎 a bez ohľadu na to že ĽSNS je riadnou parlamentnou politickou stranou, riadne zapísanou do kandidátnej listiny pre nadchádzajúce parlamentné voľby!

Nie som bezvýhradný a nekritický zástanca, či obdivovateľ strany ĽSNS a nie som celkom stotožnený s niektorými (viac či menej oficiálnymi) tézami niektorých jej predstaviteľov, či sympatizantov. Musím aj objektívne priznať, že sa nájde veľa konzervatívcov a prívržencov ĽSNS, ktorých slovník je rovnako jadrný, ktorých prejavy (napríklad na sociálnych sieťach) a fantázia v tvorbe novotvarov v ničom nezaostávajú za svojimi liberálnymi náprotivkami.

V čom je problém?!
(viac…)

84 fotografií z výletu na Butkov.

« z 7 »

Poldenný výlet – Haluzická tiesňava, výhladňa na Hájnici a zrúcanina románskeho kostolíka…

« z 7 »

Tridsať čiernobielych fotografií z mestského zastupiteľstva, konaného 27.3.2019:

« z 3 »

Druhá, záverečná časť fotoreportu z výletu na Trenčiansky hrad 😉

« z 6 »

fotoreport z výletu na Trenčiansky hrad 🙂

« z 5 »

Druhá a záverečná séria 62 fotografií z návštevy prezidenta SR, A. Kisku v Ilavskom okrese:

« z 6 »

Prvá séria 60-tich fotografií z návštevy prezidenta SR, A. Kisku v Ilavskom okrese:

« z 5 »

Bol som fotiť odhalenie pamätníka Kuciakovi s priateľkou v TN. Najsilnejší dojem z celej akcie vo mne zanechala tetuška (foto 12 až 16) svojim výrokom pred a o Kalmusovi: „Vred Slovenského národa, za to čo si si dovolil povedať o Ľudovítovi Štúrovi, by si nemal stáť na „jeho“ námestí, ale sedieť v base!“ .. nezmohol sa ani na slovo a prášil kade ľahšie..

« z 8 »

Prinášam Vám zopár fotografií z priameho a jediného priameho súboja kandidátov na najvyšší post v našom meste. Dovolím si pripojiť k obrázkom aj pár svojich postrehov. Ide o môj názor a zároveň aj o realitu, tak ako sme ju mohli vidieť vo veľkej sále Domu kultúry. Kto nebol prítomný, stále si môže pozrieť záznam od chalanov z Impulz-Pressu.

Prvým príjemným prekvapením bola hojná účasť, aj keď tá sa dala predpokladať. Asi najpočetnejšiu skupinu tvorili fankluby a hlavne poslanci z kandidátnych listín kandidátov na primátora. Už pred začiatkom zaznievala z radov bežných občanov výčitka, prečo sa tento rok upustilo od diskusie s občanmi, prečo si volič nemohol dovoliť položiť otázku niektorému, alebo aj všetkým kandidátom.
Musím podotknúť, že program okrúhleho stola vznikal konsenzom zúčastnených a nakoľko bolo podmienkou účasti niektorých vypustiť diskusiu s občanom, táto sa nekonala. Dokonca v samom úvode niektorí páni kandidáti zakázali aj konferenciérke programu do neho vstupovať a klásť otázky.

Čas na každú tému (aj tie boli schválené vopred):

  • Krátke predstavenie volebného programu
  • Dynamická a statická doprava v meste Dubnica nad Váhom
  • Námestie Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom
  • Voľná téma

pre každého kandidáta boli tri minúty. Vo väčšine prípadov diskutujúci čas využili. Nevšimnem si niekoľko faux pas, na ktoré zareagovala aj sála. O tých sa na druhý deň v meste viedli debaty a ľudia sa na nich zabávali. Chcem sa dotknúť niečoho, čo mi okamžite udrelo do očí (určite aj preto že mám ako fotograf možnosť pohybovať sa v tesnej blízkosti) a čo udrelo do očí viacerým v sále, dokonca aj divákom videozáznamu…

(viac…)

V rámci osláv 825 výročia prvej písomnej zmienky o Dubnici nad Váhom, vystúpila na námestí Matice slovenskej 1.6.2018 skupina Desmod….

« z 3 »

Struny Rusi – na skúške a koncerte v Dome kultúry:

« z 6 »

Hudobníci telesa Struny Rusi na prehliadke pamätihodností Dubnice nad Váhom:

« z 9 »

Prijatie Ruského profesionálneho telesa Struny Rusi, primátorom mesta Dubnica nad Váhom, Ing. Jozefom Gašparíkom. Súbor vystúpi v rámci osláv 825 výročia prvej písomnej zmienky v Dome kultúry.

« z 4 »

« z 4 »

Po dlhých dňoch „hnusného“ počasia dnes nastala konečne  zmena k lepšiemu. Využil som to, rovnako ako veľa Dubničanov a vyrazil som do mesta a parku trochu sa vyvenčiť. Ako takmer vždy, mal som so sebou fotoaparát …

« z 5 »

Dorobil som všetky fotky (364 kusov JPG – 4,7GB) čo som mal nafotené. Bohužiaľ na štvrtý deň som musel opustiť partiu  ľudí čo dokončievala prístupový most na Uhrovský hrad a tak (zatiaľ) nevidíte výsledok. Dúfam že sa „hore“ čo najskôr dostanem a napravím to 🙂

Pozrieť si môžete druhú, aj prvú časť fotoreportu, každú  v samostatnom albume.

« z 9 »

Pokračovanie – druhá časť fotoreportu z tesárskeho workshopu a dokončenia stavby prístupového mostu na Uhrovský hrad.

« z 8 »