ROOT

2015_03_08_DSC0698

Kto si chce prečítať o čo šlo, nech sa páči .. Ja iba dodám: prvá séria fotiek, ktorú som spravil od štvrtku do nedele je na svete. Bohužiaľ  stretnutie pokračovalo (vlastne ešte pokračuje) až do utorka a ja som musel odísť… Tak dúfam že čoskoro aspoň finálnu prácu odfotím 🙂
Kto nezažil, neuverí, Treba si na vlastnej koži odžiť atmosféru a človeka to často pozitívne poznamená na celý život 😉

« z 8 »

Kto chce, môže si pozrieť aj moje staršie fotky z  návštev Uhrovského hradu.

 

Dubnické námestie. Koľko už emócií (facebookových) vyvolalo. Bohužiaľ, tie kladné sa neprezentujú. V drvivej väčšine len tie záporné, ktoré sú viac ako často postavené iba na subjektívnom pohľade. Jedno však nik nemôže uprieť námestiu v Dubnici nad Váhom – plní stopercentne svoj účel. Mamy a babky s kočíkmi, hrajúce sa deti, mladí, starí, všetci už s príchodom prvých teplejších jarných lúčov sa stretávajú na námestí.  Dokonca aj v daždi som videl sedieť ľudí pred kaviarňou pod slnečníkom a užívať si vzájomný rozhovor pri kávičke v príjemnom osviežení vzduchu dažďom.

A práve možnosť osvieženia v najhorúcejších dňoch, spolu s troškou srandy a tak trošku aj chlapského hecu je skrytá za nápadom spraviť na námestí „vodnú bránu“. Nejde o nič zvláštne, ani drahé. Iba niekoľko trysiek, pár metrov plastovej hadičky a trošku vody. Po uvedení do chodu ale tento zázrak spravil čo mal. Jemné osvieženie a príjemnejší vzduch v okolí rozprašovača zaujal starších aj deti, Donútil veľa prechádzajúcich sa aspoň na chvíľku zastaviť. Všetci zhodnotili tento nápad ako super a asi najkrajšie na celej veci je fakt, že vyvolával na tvári úsmev. Mnohí neodolali a aspoň na pár okamihov sa nechali uniesť na vlne šantenia.

Aj preto padlo priamo na mieste od troch chlapov, ktorí za týmto príjemným spestrením horúcich dní stáli od nápadu až po zrealizovanie – primátora mesta Ing. Gašparíka, riaditeľa TSM Dubnica nad Váhom Ing. Štěrbu a riaditeľa DUMAT-u Mgr. Ublaniča – rozhodnutie, že bránu rozšíria čo najskôr ešte o jednu sekciu. Tak aby pokryla a spríjemnila väčšiu plochu na námestí Matice slovenskej. Dúfam len, v mene Dubničanov, že nejakého mentálneho siláka, alebo neprajníka nenapadne zbytočne poškodiť takúto drobnosť, ktorá však v najhorúcejších dňoch môže potešiť stovky návštevníkov, či prechádzajúcich.

« z 3 »

Tak som sa bol odviesť električkou aj ja. Tieto jazdy z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc sa už stali široko – ďaleko známe a keď sú okorenené sprievodom historických vozidiel, je to jednoducho paráda čo láka. Rovnako ako včera, električka už svojou kapacitou nestíhala. Plná bola aj sprievodná Karosa a evidentne si to všetci – najmä my decká (chlapi od 3 do 90) užívali.

Chcel by som poďakovať dodatočne aj tete pri guláši, bol naozaj dobrý 🙂 Najväčšie poďakovanie ale patrí ľuďom z TREŽ za ich snahu udržať pri živote jednu z rarít nášho regiónu. Dúfam že vydržia, že ich tá obrovská a potrebná dávka entuziazmu v nikdy nekončiacej práci neopustí.

Zopár mojich obrázkov, ako som prežil sobotné poobedie v Tr. Teplej a Tepliciach ja:

« z 5 »

Sme obeťami totálnej cenzúry a demagógie horšej ako za socializmu. Sú veci ktoré „môžeme vedieť“ a sú veci ktoré majú byť pred nami skryté. Ako príklad uvediem správy v denníku Pravda. Dnes ráno som si otvoril ich webnoviny a udrela mi na titulke do očí správa:

Nadpis:
Moskovská konferncia: revolúcia ako zdroj terorizmu
Text správy:
Korene terorizmu treba hľadať v prozápadných „farebných“ revolúciách. K takémuto záveru dospela Moskovská bezpečnostná konferencia .. (fakty na priloženom printscreene, klikni pre zobrazenie v plnej veľkosti)
korene-terorizmu_01
(viac…)

Že sa blíži veľká noc a s tým spojená šibačka je jasné z výzdoby v našej mestskej časti Prejta – Vystrkov. Skrátka miestne dievčence, dievky a ženy nič nenechávajú na náhodu 😉

Konečne uderil poriadny mráz a zamrzli aj rybníky v Prejtej – Vystrkove. A to je vždy potom na ploche eldorádo všetkých miestnych nadšencov korčuľovania a hokeja. Dnešný deň nebol výnimkou, aj keď teplota v doline kde slnko po obede nedočiahne bola hlboko pod bodom mrazu. Hrial pohyb, čaj z termosky a aj nejaká tá kvapka prevencie 😀 Podarilo sa mi spraviť zopár obrázkov skôr než mi zašlo za nechty, hádam sa budú aspoň trošku páčiť.

« z 3 »

Práve som dorobil všetky fotky čo som v DOORS-e nacvakal. Je to v 256 stupňoch šedi, samozrejme origínál fotografie sú vo farbe. Nech sa páči, kto chce, môže pokukať …

« z 6 »

Sú ľudia, ktorých stretnete tisíc krát a nepamätáte si že ste ich stretli. A sú ľudia ktorých stretnete hoc len raz a pamätáte si ten moment a tých ľudí navždy. Robia nám život tak nejak veselším, krajším  a zaujímavejším.

V pondelok večer som už nevydržal a volal Palovi. Chcem konečne vypadnúť niekam do lesa a Paloš sa mi núkal ešte pred sviatkami že hocikedy po 27. pôjde rád aj on. V utorok ráno som sa dočkal odpovede na zmeškaný hovor utrápeným hlasom – „nejdem nikam, som maród“…
2015_12_29-DSC_1817_bw0
Chatu na Kopanici obchádzam oblúkom po lesnej ceste, ktorej sa držím až po lúku s krmelcom a posedom, kde opúšťam jej blato a stáčam sa doľava, priamo hore kopcom po slabo rozoznateľnom chodníku, pozostatku starej zvážnice. Nič okolo nenasvedčovalo tomu že je čas medzi Vianocami a Silvestrom. Vlhký vzduch, vlhká blatistá zem pod nohami a na zemi dokonca huby. Krehké čírovky vystrkujú svoje hlávky v trsoch pomedzi mokré napadané lístie a priamo na chodníku niekoľko pôvabníc láka hodiť ich na panvicu s kmínom a vajíčkom. Tempo do kopca musím prispôsobiť kondícií, ktorá ma núti (po niekoľkých mesiacoch sedenia za počítačom, keď som sa snažil robiť na niekoľkých projektoch naraz popri už klasickom editovaní fotografií) často sa zastaviť a obzerať okolie.

Za Cigánkou mi padol do oka nový artefakt. Priamo pred posedom pribudlo sofistikované kŕmidlo pre zver. Vysoké asi jeden a pol metra s tvarom násypníku v ráme, z ktorého sa dole cez zúžené hrdlo sype kukurica. Tá s porozkladaným suchým chlebom má nalákať priamo pred posed (do rany z 30 metrov) divú zver. V momente môjho príchodu sa však na mieste teší z ľahko dostupnej potravy iba multikulti kŕdeľ spevavcov s prevahou sýkoriek. Hlasne dávajú o sebe vedieť a neprekáža im ani moja prítomnosť. Neustále sa spúšťajú z konárov dole ku kŕmidlu na zem, aby po nájdení vhodného sústa opäť vylietli na niektorý spodný konár v okolí. Niekoľko stôp v okolí ale jasne ukazuje na to, že hlasný prejav a zvýšená koncentrácia drobných operencov nenecháva chladných ani líšky v okolí a kŕdeľ by sa mal mať na pozore.

V stúpaniach na Záhumennú rátam výstrely znejúce v okolitých kopcoch. Jeden, dva … zdupľovaná rana niekde od Oparovca. Po chvíľke znova „bum“ – tentoraz tipujem miesto výstrelu niekde pod Harmanovou a ešte som ani nevystúpal za Beňovu skalu a opäť rana. Slabá, ale počuteľná, nesie sa až voľakde od Slopského vrchu. Nezačala vojna ani manévre záložákov. To poľovníci majú poslednú možnosť picnúť nejakú tú divinu (nie len k Silvestrovskému stolu) a snažia sa čo to dá. Všetko čo má chlp sa musí mať riadne na pozore. Priznám, že tento čas nie je najvhodnejší na potulky lesmi, ale vždy na záver roku a v prvých dňoch nového sa idem potúlať. Symbolicky tak uzavriem starý rok a potom opäť začnem nový 😀 Je to už taká moja malá tradícia.

(viac…)

2015_03_08_DSC0698MDŽ, teda 8. marec pripadol tohto roku (2015) na nedeľu. V meste šedivé predjarie, málo oteplené zubatým slnkom ma lákalo ísť sa trochu nadýchnuť čerstvého vzduchu. Len tak naľahko, iba s vodou a s foťoaparátom v batohu. Celý deň bez jedla,  kvôli odbúravaniu „salla“ 🙂  Vedel som že za Záhumennou – pre neznalých, to sú vzdialenejšie konce Prejtského chotára – nájdem ešte aj čistý sneh. A veru užil som si ho, miestami aj po kolená sa dalo zaboriť, keď zľadovatená krusta na povrchu pod nohami povolila. Na samom vrchu Holazní to stálo za to. Síce fest čerstvo, ale výhľad na parádu…
Nápad vyvetrať sa som nemal sám, Po chvíľke samoty sa z lesa vynoril párik mladých turistov. Evidentne boli spokojný s výhľadom (a kľudom) tiež. Spravil som im niekoľko fotiek. Aj som ich vylepil tuším na fejzbuuuk, neviem ale či sa dostali až k tomu páru, nezaregistroval som myslím žiadnu spätnú väzbu. Aj preto skúsim takto ešte raz, cez blogovisko opäť vystaviť fotky. Možno sa spoznajú, možno niekto spozná ich a dá im vedieť, že fotky stále na nich čakajú. Stačí sa ozvať, napríklad aj cez kontakt.

flash foto report s predštartovnou atmosférou otvorenia OZC Astra 😀

Bol som sa s Robertom (eRZet) vyblázniť trošku v parku. Keďže sa nemôžme už blázniť žiadno inak, vzali sme si fotoaparáty. Čo a mi podarilo odfotiť vám ukážem:

myslím že slová netreba, stačí si pozrieť obrázky …

Tak som sa nechal vyprovokovať Robertom, ktorý sa vracal sklamaný z výletu zo Žiliny, na asi poslednú zmrzlinu v tomto roku. Robert, inak známy pod skratkou eRZet, ešte známejší ako nadšený fotoaparátista a kameraman a najznámejší ako nadšený člen fanklubu Vlastičky Mudríkovej, rád cestuje hore – dolu po všetkých akciách aj vďaka Ficovi. Robert je totiž už dôchodca a jeho hyperaktivite vyhovuje cestovanie vlakom zadarmo. Vyrazil som von hneď po telefonáte že ma čaká pred „Turkom“ a cestou som prehodil cez plece fotobrašňu. Oplatilo sa, lebo okrem lízania zmrzliny a preberaniu témy čo s víkendom (aj tým budúcim) som zmerčil dve mladé a šarmantné dámy. Jedna sa evidentne s veľkou chuťou kŕmila čokoládovou zmrzkou a po zvolení že môžem fotiť, vzniklo zopár, myslím si celkom slušných obrázkov. Nech sa páči kuknúť:

Loading...