Diamantová párty

xDivadelný súbor Giovanni z Dolnej Súče som spoznal v Pruskom, na Gavlovičovom Pruskom 2015. Vtedy ma zaujali, ale nielen mňa, ale aj iných návštevníkov vyššie uvedeného festivalu hrou Krysa na hrade. Nenechal som si ujsť príležitosť pozrieť si predstavenie DS Giovanni v rekonštruovaných kasárňach Trenčianskeho hradu. V rámci Divadelných večerov na Trenčianskom hrade sa predstavili svojou novou, autorskou, retro komédiou Diamantová párty. Opätovne nesklamali. Oslovil som preto a požiadal o rozhovor vedúcu súboru Katku Michalíkovú.

2016_02_21-Diamantová-párty-096eRZet: Mohli by ste sa predstaviť čitateľom i-dca a odkedy vediete súbor?
Katka Michalíková: Divadelný súbor Giovanni sme založili spolu so sestrou Mirkou v roku 2004. Odvtedy každý rok uvedieme jednu divadelnú hru. Začali sme hrou Jeana Anouilha – Bál zlodejov. Potom nasledovali hry od Bukovčana, Erbena, Šamberka, Hollého. Keďže bol stále väčší problém zohnať hru zodpovedajúcu počtu hercov a zloženiu súboru, začali sme si písať hry sami. Počet členov sa každý rok mení. Vek hercov sa v súčasnosti pohybuje od 21 – 30 rokov, väčšina sú pracujúci, zopár je vysokoškolákov.


eRZet: Po úspechu Vašej autorskej hry Krysa na hrade prišla na scénu retro komédia Diamantová párty. Ako sa jej darí? Koľká je to hra?
Katka Michalíková: Diamantová párty je naša 15. hra v poradí, premiéru mala 23.1. 2016 u nás doma v Dolnej Súči, odvtedy sme ju reprízovali 5x.

eRZet: Diamantová párty. O čo v tejto komédii ide? Prečo retro?
Katka Michalíková: Pre retro sa rozhodli naši herci, pre ktorých sú 60-te roky veľmi zaujímavé, páčia sa im kostýmy aj hudba. V tejto komédii sa prelínajú dve obdobia – spomenuté 60. roky a 19. storočie. Všetko sa odohráva v jednom dome, kde sa mladí snažia nájsť roky ukrytý diamant. V súvislosti s tým vzniká množstvo nedorozumení, tajností a zmätkov.

eRZet: Ako dlho vzniká také predstavenie na papieri, koľko ste ho nacvičovali, kedy a kde ste mali premiéru?
Katka Michalíková: Scenár písala sestra asi tri mesiace, cvičili sme od septembra do januára, skúšky bývali raz za týždeň.

eRZet: Zaujala ma sprievodná hudba, hudba mojej mladosti. Kto ju vyberal?
Katka Michalíková: Hudbu som vyberala ja v spolupráci s ostatnými.

eRZet: Kto navrhuje a kreslí kulisy?
Katka Michalíková: O scénu a kostýmy sa stará Janka Oriešková, naša scénografka a kostymérka zároveň.

eRZet: Ke si zháňate kostýmy?
Katka Michalíková: Kostýmy kupujeme v secondhandoch, ktoré potom naša kostymérka upraví podľa potreby.

eRZet: Divadelný súbor Giovanni z Dolnej Súče je úspešný súbor. Je potrebné niekomu poďakovať, samozrejme okrem nadaných členov súboru, možno nejakému sponzorovi, obci…?
Katka Michalíková: Sme veľmi vďační za podporu obce Dolná Súča, ktorí nám umožňujú skúšať v priestoroch kultúrneho domu. Zároveň sa na nich môžeme obrátiť so všetkými požiadavkami, napr. zapožičanie zvukovej techniky, uskladnenie kulís, rekvizít a podobne.

eRZet: Kde Vás môžu najbližšie diváci vidieť, alebo kde sa dočítať o Vašich vystúpeniach?
Katka Michalíková: Najbližšie budeme hrať v nedeľu 28.2.2016 v Kostolnej, potom 11.3.v Bolešove a 13.3. v Hornom Srní.

eRZet: Chcete im niečo odkázať?
Katka Michalíková: Chceme poďakovať všetkým našim divákom za podporu a priazeň ako aj všetkým tým, ktorí nám s prípravami našich hier pomáhajú.

Za rozhovor poďakoval

Robert Zvonár za i-dca.sk

« z 3 »

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *