Môj život s myopatiou (4.časť)

Môj život s myopatiou (4.časť)

  

Začal sa predo mnou otvárať nový, doposiaľ neznámy svet medicíny, biochémie, diagnostických metód a netušených diagnóz.

   Začiatkom júna 2008 sa mi podarilo zamestnať v Technických službách ako asistent-majster. Trpel som bolesťami, ale držal ako kôň. Bolesti a únava boli natoľko vyčerpávajúce, a moja psychika taká oslabená, pretože som stále nevedel, čo so mnou vlastne je, že som nástojil na tom, aby mi bola vykonaná biopsia svalu  a histológia, za účelom potvrdenia alebo vylúčenia polymyozitídy. Nedokázal som už čakať ani o deň viac, a reumatológ keď videl, v akom psychickom stave som, vybavil v ten istý deň chirurgické odobratie vzorky svalu na dvoch miestach dolnej končatiny; 1x na ľavom predkolení a 1x na ľavom zadnom stehne. Reumatológ sa vyslovil, že budem určite rád, ak sa diagnóza nepotvrdí. No ja som odvetil, že budem radšej, keď sa potvrdí, pretože chodiť po vyšetreniach sedem rokov a bez výsledku, je pre mňa zúfalé. Ale výsledky boli opäť negatívne: podkožné tukové väzivo a zachytené vlákna kostrovej svaloviny bez zápalových alebo degeneratívnych zmien. Bol som znova na začiatku. A môj psychický stav sa ešte zhoršil.

   Pri užívaní metotrexatu (MTX) bola zistená ako vedľajší účinok lieku trombocytopenia (úbytok krvných doštičiek), takže reumatológ MUDr. Kopřiva Metotrexat a postupne aj Medrol vysadil. Môj zdravotný stav sa nezlepšil, fyzicky ani psychicky. Takže nakoniec mi v auguste 2008 predpísal Seroxat, čo je antidepresívum. Po pár dňoch sa mi fyzický stav zlepšil natoľko, že som bol schopný aj dlhších vychádzok a vrátila sa mi čiastočne vitalita. Vyzeralo to tak, že som buď hypochonder, alebo psychicky natoľko labilný, že sa moja labilita prejavuje na somatickej úrovni. A ja som tomuto „vysvetleniu“ sám začal veriť, zvlášť po tom, keď sa sedem rokov nepodarilo stanoviť diagnózu. MUDr. Kopřiva ma ale k psychiatrovi neposlal, ani žiadny iný lekár. Tak som „blázon“, alebo nie? Sú moje bolesti psychického pôvodu, alebo nie? To som ešte nevedel, ako tieto psychofarmaká vlastne pôsobia, a že veľmi dobre potláčajú bolesť. Keď mi ich MUDr. Kopřiva predpisoval, upozornil ma, že môžem po ich užívaní pociťovať eufóriu. Nič také som nespozoroval, iba ustúpenie bolestí a v prvých dňoch nevoľnosť, čo je pri týchto liekoch častým vedľajším účinkom.

   Zmluva v Technických službách mi skončila koncom októbra 2008 a opäť som bol bez práce. Do februára 2009 som reumatológa navštívil ešte päť krát, za účelom kontrolných vyšetrení. CK postupne klesla na normu, záver znel fibromyalgický syndróm DK. Zdalo sa, že problém bolestí je vyriešený. Ale ako sa ukázalo, nebolo to vôbec tak.

 

 Problém vedľajších účinkov

   Seroxat, ako aj iné SSRI antidepresíva, majú mnoho vedľajších účinkov. Pri Seroxate sú najčastejšie  nevoľnosť a zmena v sexuálnom pude alebo funkcii, napríklad neprítomnosť orgazmu a u mužov abnormálna erekcia a ejakulácia, ako popisuje príbalový leták. Keďže som v tej dobe mal partnerku, preukázal sa aj iný vedľajší účinok, a to neprítomnosť orgazmu. A ďalší problém bol na svete. Keďže som ho chcel riešiť, nebolo inej cesty, ako navštíviť psychiatra, pretože iné, vhodnejšie antidepresíva namiesto Seroxatu, mohol predpísať iba on. Tak som navštívil psychiatra MUDr. Glézla. Vysvetlil som mu účel mojej návštevy a po krátkom úvodnom rozhovore, uzavrel naše stretnutie záverom, že na psychiatrii končí veľa pacientov, u ktorých sa nepodarilo spoľahlivo určiť diagnózu na somatické ťažkosti a keďže mi Seroxat pomáha, tak bude u mňa príčina bolestí v psychike a predpísal mi Cymbaltu. Žiadne podrobnejšie vyšetrenie nevykonal, a stanovil diagnózu: Neurastenický sy. pri fibromyalgickom sy.

F 48.0; Dif. dg. Larvovaná depresia F 33.8

   Takže hurá, nálepku konečne (po koľký krát už?) mám. Nasledovalo niekoľko kontrolných vyšetrení, ale vrátil som sa k Seroxatu, pretože Cymbalta nepriniesla očakávaný výsledok.

Ostatne, je to presne ten istý liek, ktorý vo svojej knihe Nežiaduci účinok – smrť opisuje John Virapen a ktorý je neslávne známy svojimi zatajovanými vedľajšími účinkami. Ale lepšie to nie je ani s inými antidepresívami. Ja som našťastie žiadne z týchto vedľajších účinkov, okrem žalúdočnej nevoľnosti, nepociťoval. Úplne presne povedané, na psychiku som nepociťoval žiadny účinok. Liek miernil bolesti, a to bolo pre mňa podstatné. S menšími bolesťami sa automaticky zlepšila aj psychická kondícia.

   V novembri 2009 som posilnený zlepšením zdravotného stavu nastúpil cez pracovnú agentúru brigádne do veľkoskladu TESCO na pozíciu picker. To je pracovník, ktorý 12 hodín ručne nakladá na nízkozdvižný vozík tovar, ktorý rozváža na určené miesta, z ktorých sa neskôr tovar distribuuje do jednotlivých hypermarketov na Slovensku. Práca nie ľahká, dobrá pre „silných a sprostých“. Za jednu zmenu nadvíhate ručne aj desať ton.

   Seroxat som stále bral, ale ukázalo sa, že na takúto záťaž nestačí. Bol som schopný odpracovať takéto 12-hodinové zmeny dve za týždeň. Nohy znova začali bolieť. Jediné šťastie, že bolo možné v agentúre nahlásiť si zmenu, kedy som potreboval ja, presnejšie povedané, kedy som vládal. Takto som to ťahal asi tri mesiace, a v hlave mi vŕtalo, prečo, keď sú moje bolesti psychického pôvodu, Seroxat nemá taký liečebný vplyv. Zistil som, že Seroxat príčinu len zastiera, nelieči ju, a zastiera ju len do určitej miery. Pri zvýšenej námahe sa bolesti ozvali znova. Uvedomil som si, že mi pomáhal, len pokiaľ som nohy nezaťažoval, vyriešil len kľudové bolesti, ale nepomôže mi v pracovnej záťaži. A znova som bol na začiatku…

   Preto som v máji 2010 znova absolvoval vyšetrenie USG ciev u MUDr. Horáka.

Záver: kontinuálnejší ráz sklerotizácie so začínajúcim znížením elasticity steny, hemodynamika ale v norme – prietok bez stenosy, venosna insuf. distensia ven Perforato ova insuf. a varikosa.

V liečbe kontroly lipid. spektra, vasodilatancia netreba, venotonika Detralex 2×1, kompresná liečba pančuchou.

   V júli som nastúpil opäť, ako inak cez pracovnú agentúru, na pozíciu operátor výroby. Štvor-zmenná prevádzka s 12 hodinovými zmenami. Ľahké to nebolo, vydržal som to niekoľko dní, až ma našla nadriadená sedieť pri práci, čo sa ale nemalo stať. Vraj, čo by sa stalo, keby ma našli pri práci sedieť Korejci? Zu Befehl, Herr Kommandant! Darmo som mal pracovný výkon splnený, nasledoval vyhadzov. Bol som tam len týždeň.

   V auguste som po konzultácii s psychiatrom MUDr. Glézlom vysadil Seroxat s dohodou, že keď sa bolesti vrátia, tak sa ozvem. Prešli asi dva týždne a bolesti sa vrátili. Dva týždne bol približne čas, za ktorý sa znížila hladina účinnej látky v tele a účinky Seroxatu vymizli. Tak som volal do jeho ambulancie, a sestra mi povedala, že ma môže objednať až za tri mesiace. Vysvetlil som jej, že potrebujem len predpísať lieky, ale bola neoblomná. Prežil som tri mesiace v bolestiach a 1.12.2010 som si ešte odsedel štyri hodiny v čakárni. Spýtal som sa pána doktora, koľko balení mi môže naraz predpísať. Vraj tri. Tak som si vypýtal tri balenia a povedal mu, že nechať čakať pacienta tri mesiace na predpísanie liekov, na ktorých je závislý, je nezodpovednosť a že keby som nemusel, tak do jeho ambulancie viac nepáchnem. Pán doktor sa urazil, s odporom posunul ku mne zdravotný záznam, vraj nie je na takéto správanie zvyknutý. Nuž, s akými pacientmi sa pán psychiater každý deň stretáva, ak nie je zvyknutý? S nesvojprávnymi imbecilmi pod sedatívami, ktorí neprejavujú vlastný názor a vlastnú vôľu?

   Seroxat som sa nakoniec rozhodol neužívať, pretože mi bolo jasné, že celý môj zdravotný problém leží niekde inde. A tak sa začala po desiatich rokoch tretia séria lekárskych vyšetrení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *