Okrúhly stôl

Prinášam Vám zopár fotografií z priameho a jediného priameho súboja kandidátov na najvyšší post v našom meste. Dovolím si pripojiť k obrázkom aj pár svojich postrehov. Ide o môj názor a zároveň aj o realitu, tak ako sme ju mohli vidieť vo veľkej sále Domu kultúry. Kto nebol prítomný, stále si môže pozrieť záznam od chalanov z Impulz-Pressu.

Prvým príjemným prekvapením bola hojná účasť, aj keď tá sa dala predpokladať. Asi najpočetnejšiu skupinu tvorili fankluby a hlavne poslanci z kandidátnych listín kandidátov na primátora. Už pred začiatkom zaznievala z radov bežných občanov výčitka, prečo sa tento rok upustilo od diskusie s občanmi, prečo si volič nemohol dovoliť položiť otázku niektorému, alebo aj všetkým kandidátom.
Musím podotknúť, že program okrúhleho stola vznikal konsenzom zúčastnených a nakoľko bolo podmienkou účasti niektorých vypustiť diskusiu s občanom, táto sa nekonala. Dokonca v samom úvode niektorí páni kandidáti zakázali aj konferenciérke programu do neho vstupovať a klásť otázky.

Čas na každú tému (aj tie boli schválené vopred):

  • Krátke predstavenie volebného programu
  • Dynamická a statická doprava v meste Dubnica nad Váhom
  • Námestie Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom
  • Voľná téma

pre každého kandidáta boli tri minúty. Vo väčšine prípadov diskutujúci čas využili. Nevšimnem si niekoľko faux pas, na ktoré zareagovala aj sála. O tých sa na druhý deň v meste viedli debaty a ľudia sa na nich zabávali. Chcem sa dotknúť niečoho, čo mi okamžite udrelo do očí (určite aj preto že mám ako fotograf možnosť pohybovať sa v tesnej blízkosti) a čo udrelo do očí viacerým v sále, dokonca aj divákom videozáznamu…

Neviem ako tento „jav“ pomenovať. Skúsim ho teda popísať – aj keď viem, že opäť sa proti mne zdvihne vlna nevôle zopár jedincov, aj keď viem že si „škodím“ a že sa mi to môže vypomstiť. 😎

Ide o fakt, že pán kandidát Mgr. Peter Wolf čítal všetko, čo povedal. Prišiel na diskusiu s tabletom, kde mal všetko prehľadne napísané. Bez hanby a bázne „recitoval“. Podľa mňa ide o hrubú urážku a sprosté klamanie voliča, toho totiž nezaujíma nejaká skupinová slohová práca, ani myšlienky druhej osoby. Nie len ja som bol zvedavý a očakával „názory a slová“ kandidáta (keď sú akceptovateľné poznámky, aby na niečo nezabudol), nie nejakej figúrky, ktorá má slúžiť iba ako ústa a predĺžená ruka niekoho iného, ktorý by inak nemal ani teoretickú šancu uspieť v komunálnych voľbách. Prednášať onen text mohli aj žiaci recitačného krúžku. Tí by mali dokonca výhodu, nemuseli by mať v ňom vyznačené, kedy sa treba otočiť a usmiať na divákov. Cítim sa urazený (a so mnou veľmi veľa Dubničanov), p. Wolf, to si myslíte o nás že sme také teliatka a takí sprostí , že Vám takýto recitačný výkon zožerieme?!

Považujem to za sprostú urážku kolegov – kandidátov, ktorý pristúpili k debate tak ako sa predpokladá a očakáva, považujem to za podvod, nakoľko pán kandidát Wolf tým získal neférovú výhodu. Zásadným pre mňa bolo aj to, že z pohľadu občana odzneli v jeho podaní vo väčšine síce pekné a takmer dokonalé, ale iba marketingové reči a frázy.

Vôbec celé vystúpenie p. Wolfa na mňa pôsobilo komicky. Evidentne bol dokonale vyškolený čo má robiť, ako má sedieť, ako má „komunikovať“ s hľadiskom – dokonalá marketingová figúrka. Rovnako na mňa pôsobila aj jeho kampaň. Od úvodného videa až po finále dokonalá kópia úspešných kampaní z Trnavy a Bratislavy. Iste ale zapôsobila na mladších voličov, ktorí sa dajú ľahšie zmanipulovať. Ktorí nehodnotia sľuby a reči reálne, so skúsenosťami a znalosťami – pokiaľ siahajú možnosti, právomoci a kompetencie primátora mesta. Ako povedal jeden pán (vo veku cca 40 rokov) na ulici v debate: dúfam že sa Dubničania nenechajú oklamať sladkými rečami a politickým marketingom tak, ako sa nechalo oklamať Slovensko v prípade Andreja Kisku.

Viem že si to zasa zlíznem od wlčej svorky a (osobne zainteresovaných) spriaznených osôb, že kazím Biznis plán Dubnica. Pre mňa je ale zadosťučinením to, že ide stále o tie isté osoby. Určite si nevšimnú že svoj názor som oprel o skutočnosť a doložil ich faktom. Viem aj to, že nie som jediný kto má takýto názor a denne sa s ním stretávam na uliciach. Dokonca si dovolím tvrdiť, že bude v poriadnej presile 😉

« z 5 »

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *