Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 2.

mimotemy…pamätám sa na situáciu, keď sa delila Československá republika..vojaci tiež mali na výber, čo urobia..prisahali vernosť vlasti, vtedy socialistickej československej..prísaha ich viazala..mnohí vtedy odišli z armády..lebo prísaha bola prísaha a prisahať sa dá len raz, tak to mnoho z nich vnímalo…a lekári tiež prisahali…síce v inej forme ale prísaha je prísaha, dnes však mnohým už nič nehovorí, zatienili ju peniaze a chamtivosť…a ak by bolo na mne,lekári porušujú prísahu, tak by som ich v pohode zbavila prísahy a poslala „do civilu“..a na úrad práce,neskúsili to, nevedia čo to je ale veľmi rýchlo by pochopili, ako ide život mimo ich sféry…..i keď sú špecialisti…dnes medici, čo študujú, majú aký príklad vo svojich doktoroch?..čo vidia?..už nie ľudskosť, snahu, ochotu, len peniaze…pekný príklad…

Ja osobne mám takúto nedávnu skúsenosť so zopár lekármi – špecialistami. Potrebovala som absolvovať nejaké vyšetrenia. Vždy mi povedali nasledovné: „Ak chcete ísť cez poisťovňu, treba prísť o 6,00 hod pred ambulanciu a striehnuť na časenku a to nie je isté, či sa vám ujde, lebo viac ako 5 nedávame. Ale ak sa objednáte na presnú hodinu, treba zaplatiť 15 €“, alebo: „Ak sa chcete objednať cez poisťovňu na vyšetrenie, čakacia lehota je minimálne 3 mesiace, ale ak sa objednáte na presnú hodinu tak môžete prísť už zajtra ale treba zaplatiť 15 €uro.
Povedala, som si – potrebujem to čím skôr, iné mi neostáva len sa objednať a zaplatiť. Tak som absolvovala 3 vyšetrenia. Zaplatila som oným špecialistom 45 €. Potiaľto by to bolo v poriadku, ale: Koľkí z nich mi dali príjmový pokladničný doklad o prijatej platbe? Koľkí z nich sa ma aspoň opýtali či nepotrebujem doklad o zaplatení? Ani jeden z nich. Sestrička strčila peniaze do šuflíka, vytlačila správu o vyšetrení a že, dovidenia. Viem poviete, mala si si vypýtať. Raz som sa pokúsila a aj to mi bolo povedané, že sa im minuli tlačivá a že nech prídem pre doklad zajtra. Keď sestrička kúpi paragóny – neskutočné 😀
Tak poďme počítať: Keď vyšetrí lekár za 1 deň čo i len troch pacientov po 15 € bez dokladu – je to spolu 45 € x 20 pracovných dní = 900 €uro – nezdanených, čistých, nepriznaných.
My, občania sme im už dávno zvýšili plat o 900 € mesačne, čisté na ruku. A to som použila veľmi skromnú matematiku

***

Danushka, necitujem Tvoj príspevok č.238, lebo nie som priateľkou siahodlhých citácii. Ale musím konštatovať, že je napísaný okom objektívne vidiaceho a cítiaceho človeka. Myslím, že používať nadávky, s ktorým som sa v téme stretla, vo vzťahu ku všetkým lekárom je nenáležité a nezaslúžia si ich en bloc. Dosiaľ som nemala zlé skúsenosti s lekármi, hoci sa hnevám na tých, ktorí podľa mňa zapríčinili úmrtie mojej matky. Ťažko im to viem odpustiť, ale sú to konkrétni lekári.
Podľa mňa chybou zástupcov štátnych lekárov nebolo to, že pýtali zvýšenie platov, ale že nevedeli posúdiť únosnosť svojich požiadaviek a podcenili verejnú mienku. S 300 € a sľubom vlády o postupnom navyšovaní platov v budúcnosti, mohli vyjsť ako víťazi. Svoje požiadavky a výstupy z TB však zle odprezentovali, takže nech sa nečudujú tomu, čo z nich tlač urobila. Vláda mala v tej prezentácii navrch, hoci vôbec neverím, že po 1.12.2011 bude zdravotná starostlivosť v „normálnom režime“. Dokonca ani celkom neverím slovám pani premiérky o tom, že vláda odborárom splnila 9 z 10 požiadaviek. Tá pravda je kdesi uprostred. Čo vyčítam LOZ je, že nevedeli posúdiť reálnu hranicu požiadaviek, na ktorej sa môžu s vládou dohodnúť. A viním ich z toho, že MZ dali do rúk zbraň, vďaka ktorej pán minister Uhliarik bude môcť presadiť svoje avanturistické racionalizačné opatrenia, vďaka ktorým zdravotná starostlivosť pre ľudí bude ešte nedostupnejšia. Neviem, či sa dá ešte niečo zachrániť v zdravotníctve a vo verejnej mienke, ale LOZ by sa mal o to pokúsiť. Súhlasím s MUDr. Kollárom, že 2000 lekárov sa nedá nahradiť šmahom ruky a len vďaka administratívnym opatreniam. Neverím ani tomu, že vláda vďaka plánu „B“ všetko zabezpečí a všetko bude fičať normálne. Je čas sa vrátiť do nemocníc, len LOZ nech už si nájde lepšieho hovorcu, pretože pán Kollár je z jednaní tak frustrovaný a unavený, že na verejnosti odborárom skôr škodí ako pomáha. Aspoň na mňa tak pôsobí.

***

Ktosi tu pisal, ze lakari casto na problemy pacietov iba zahlasia „Musite sa s tym naucit zit“. To je dobra formulka. Myslim, ze lekari (ti, ktori chcu ostat na Slovensku) sa budu musiet naucit zit s tym, ze nebudu zarabat ako ich kolegovia v Nemecku (ti, ktori odidu sa zasa budu musit naucit zit s inymi problemami), ale hlevne my vsetci – obcania statu sa budeme musiet naucit zit s tym, ze tak, ako nemame nemecke dialnice, cesty ani cyklisticke chodniky nebudeme mat (pravdepodobne nikdy) zdravotnictvo na porovnatelnej urovni. Jednoducho to treba akceptovat.
Aj tak je to vsetko relativne. Aj v tom najzaostalesom kute krajiny po odchode polovice lekarov bude mat obcan stale lepsiu starostlivost, ako mal pred 150 rokmi najmocnejsi panovnik. Vtedy mu ani Rontgen nevedeli spravit. Na druhej strane pribeh Steve Jobsa jasne opat ukazal, ze aj ludia, ktori maju uplne tu najspickovejsiu starostlivost (skutocne najlepsiu z najlepsej) tripa a aj zomeraju na rovnake choroby ako my – a casto pomerne mladi.
Stale sa tu tvarime, ze bude katastrofa, ak… Nebude. Vyvoj pojde dalej, ludstvo si nic nevsimne. Par ludi zomrie o par dni skor, ako by zomreli, keby sme to mali Svajciarsku uroven zdravitnictva. To je vsetko.

***

BXLmiami, čím si Ty neobyčajná? Ty si nadčlovek? Ty si lekár, manžel lekár, dieťa tiež?
Takéto vyjadrenie z Tvojich úst ma prekvapuje a len potvrdzuje fakt, že lekári sa vždy považovali za vyššiu kastu… Akoby si neuvedomovali, že tí „obyčajní ľudia“ sú /teda mali by byť/ ich pacienti a teda ich živobytie.
Ápropos, prečo zdravotné sestry nemali problém s podporou „obyčajných ľudí“ a zozbieraním podpisov? A prečo vtedy lekári netiahli do boja s nimi a nechali ich bojovať samé? A teraz nedokážu prežiť, že by vraj nejaká sestra mohla mať svoj legálne vybojovaný plat vyšší ako oni…

***

Poznať svoju cenu je jedna vec, ale treba nájsť aj toho, kto ju zaplatí – naozaj som zvedavá, čo bude tých 2000 lekárov od 1.12. robiť, prudko pochybujem, že všetci pôjdu do zahraničia alebo si otvoria súkromné zariadenia. A ten, kto kvôli svojmu skutočne či domnelo nedostatočnému platovému oceneniu odmieta vôbec vykonávať svoju prácu, a je mu jedno, čo to spôsobí druhým ľuďom, ju podľa mňa aj tak nebude nikdy vykonávať „od srdca“, lebo kedy bude mať konečne dosť…?

***

http://www.zzz.sk/?profil=3294
(http://www.zzz.sk/?profil=3294)http://www.prvazenska.sk/oznam.htm
(http://www.prvazenska.sk/oznam.htm)http://www.loz.sk/
(http://www.loz.sk/)
Na prvej stránke ma zarazili ordinačné hodiny a takmer 10 € za objednanie…
Dúfam, že okrem nich má pán doktor Kollár aj iné pracovné aktivity, lebo ak nie…
Na druhej web stránke ma zarazil dôvod, pre ktorý tie ordinačné hodiny dočasne upravuje…

***

Milá Daniela, koľko rokov si si platila zdravotné poistenie? aj ja som spokojná s vyšetrením u súkromného lekára, pretože má kvalitnejšie,modernejšie prístroje ako štátny lekár a keďže mi ostalo len jedno očko, tak platím!!! a tu je ten môj problém, 33 rokov som platila zdravotné poistenie, keď by existovali “ účty pacientov“ bolo by jasné, že som viac zaplatila, než vybrala, ja naivná som si myslela, že keď budem potrebovať pomoc, tak sa mi aj dostane, áno, dostane, ale keď si zaplatím súkromného lekára., kde boli tí naši protestujúci lekári v minulých rokoch? ich, ešte raz podotýkam, ich managment prešustroval to čo dostali z poisťovní., veľmi, veľmi ma zamrzelo, keď som sa dočítala, že v štátnych nemocniciach lekári navrhujú zastaviť nákup diagnostických prístrojov z dôvodu, že ich majú dostatok!!!??? tak prečo musím s očami chodiť k súkromnej lekárke? žijem v bratislave, prešla som si všetky nemocnice, ktoré boli ochotné ma
vyšetriť., napr. od lekára z Kramárov sa mi dostala odpoveď, že mi viac už nemôže poskytnúť!!!?

***

Na tejto téme sa s manželom hádame asi týždeň. On je zdravotník a ja pracujem v zdravotníctve……sila že. Lenže ja nie som sestra ani lekár, ale ekonómka. U nás v ústave nepodal ani jeden lekár výpoveď. Prečo??? Lebo sa tu majú ako prasatá v žite, viem o čom hovorím. Čušia a čakajú. Poniektorí z toho majú srandu. Mám chuť vykričať ich mená….ale radšej nie!!!!!!!Môj manžel súhlasí s lekármi, tiež nie je lekár, ale aj tak tvrdí, že si za svoju prácu zaslúžia viac. Ja nesúhlasím, nakoľko berú neskutočné úplatky, česť výnimkám. Keby nebola korupcia…budiš…nech sa im pridá, ale podľa mňa tých 300 Ečiek im úplne stačí. Od dnes by sme všetci koľko je nás na Slovensku nemali platiť do zdrav.poisťovne a až vtedy by uvideli, koľko Éčiek by im zrazu chýbalo.

***

hmm a lekárov vôbec nezaujíma, že štát opäť raz zoberie obyčajným ľuďom, chorým, postihnutým či dôchodcom,živnostníkom… aby napchal ich vrecká, ktoré sa už roky plnia „úplatkami“ práve od tých istých ľudí… a to nehovorím o províziách, darčekoch, dovolenkách od farmaceutických firiem…
ja by som zvýšila plat práve tej hŕstke lekárov, ktorí robia to čo robia a robia to s úctou k človeku, nie kvôli sebe…
a takých lekárov je naozaj málo…
moja mama po chir. zákroku chodí od jedného lekára k druhému a ruku jej aj tak musím previazať ja…
môjmu otcovi sa venovalo toľko pozornosti, že roky nepotreboval žiadne vyšetrenie, nikto mu vlastne nič nezistil, nebol podľa nich hodný akéhokoľvek vyšetrenia či ľudského slova, lebo mal diagnózu cirhóza pečene, takže ho všetci niekoľko rokov odpisovali ako posledného alkoholika, až som mu musela „zaplatiť“ akú takú úctu aby mu na opačnom konci republiky zistili, že už je aj tak neskoro… a keď človeku na smrteľnej posteli ( o státisícoch odvedených tomuto štátu ani nehovorím) nemá kto vymeniť posteľnú bielizeň, alebo nakŕmiť… lebo sestrička má na starosti 40 pacientov a ona je tiež len človek, lekár tam je ale vlastne vôbec neviem ako vyzerá, lebo som žiadneho nikdy nevidela, šak načo? keď môj otec tam vlastne len zomiera a on už vlastne nič nepotrebuje, ani liek na utíšenie bolesti…
keď som si na dovolenke vyvrtla nohu, absolvovala som let v bolestiach, došla na SVK a na prázdnej chodbe pohotovosti na Kramároch som musela hodinu čakať na lekára… ktorý bol sám celý čas zavretý v tej ambulancii… ja na chodbe… ??? dodnes to nechápem… asi sa vzdelával… a mňa len bolela noha…
bola by som zvedavá, čo by sa stalo, keby štát pristúpil na všetky ich pripomienky a splnil by to do bodky alebo aspoň, keby im zvýšili tie platy, a ešte im niečo pridali… s čím by vyrukovali potom?

***

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *