Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 4.

Mňa by zaujímalo, komu z nás by sa páčilo, keby od neho niekto chcel, aby robil za 2,10 Eur, nadčasy, nočné a pod? A my to chceme od lekárov. Keď roky vraveli, že sa v nemocniciach porušuje zákonník práce, nik si to nevšímal, veď predsa to je povolanie lekára slúžiť ľuďom. Chcela by som vedieť, kto by bol ochotný odrobiť mesačne okolo 300 hodín, ako dlho by to vydržal, na úkor svojej rodiny?

Tak napisem ti odpoved. Moj manzel je invalid. Vinou ineho cloveka , ktory do neho celne vrazil so svojim autom. 2 roky nemal pracu, teraz robi, za 2 uura cisteho tazku manualnu pracu v skladoch, kde je aj -20st.A aj nocne, aj 12 tky, aby nieco zarobil!!!A ze lekari v noci spia vie kazdy, kto bol v nemocnici, mna takto odrodila sestra, lebo nechcela rusit sluziaceho lekara!! ved zijeme v realnom svete, to si myslite, ze nelekari maju klapky na ociach, preboha??

***

Výpovede stiahlo asi 800 lekárov. Ostáva ešte 1600, z ktorých je nevyhnutých pre chod zdravotníctva 500. Ostáva tu 1100 lekárov, ktorí môžu prísť o fleka. Podľa vyjadrení vlády, budú sa zlučovať oddelenia a nemocnice. Keď to ináč nepôjde zruší vláda aj celé nemocnice. Lekári, to ste chceli? Existuje príslovie. „Lakomy sa nenaje alebo zadusí“.
***

kazdeho praca je vazena ak je vykonavana zodpovedne a poctivo,len nie je lekar ako lekar-mam vlastnu skusenost ked vinou lekara kvoli banalite bude mat dcera trvale nasledky a ten chirurg poskodil viac pacientov,ale vsetky staznosti kvoli falosnej solidarite lekarov boli zamietnute,takisto sudy,ved pan doktor tam ma rodinu a kamosov,takisto lekari v Trnave ktory zavinili smrt rodiciek a tych pripadov je omnoho viac-ano vdakabohu taky lekari su v mensine,ale zase netreba z celeho stavu robit malych bohov-lebo je to aj proti krestanskej viere-ano ine je to z ocenenim a ohodnotenim tohto stavu,lebo toto by malo byt na urovni minimalne sudcov plus nadcasy-dalsi zavazny problem je porusovanie ZP,je smutne ze v takom povolani sa musi porusovat a tie nadcasy su neunosne,tolko nadcasov nepovolia ani predavacke v markete-to je hanba a zodpovednost vsetkych kompetentnych ak nenasli moznosti na optimalne fungovanie nemocnic a jeho personalu-ale tie problemy sa kopili a nemaju ich iba lekari,ale aj pacienti na ktorych sa pozabudlo-aspon na vychode preplnene izby,jedno wc a sprcha na 30 pacientov,niekde na izbe nemaju ani obycajny kos,spinava postelna bielizen a mnoho ineho-hovori sa ze pacient ma viac si priplacat a za co,uz teraz doplaca az,az,to ukazali aj europske statistiky a kde idu tie peniaze? -nizke platy,chybajuce vybavenie,dlhe cakacie lehoty,chatrajuce budovy,zastarale pristroje,slaba strava,chatrna udrzba a aj tak sa vytvaraju dlhy alebo to zase tak iba v nemocniciach na vychode?

***

Mali by všetkých pozatvárať čo zbohatli na tunelovaní zdravotníctva, a pobrať im majetky – zdravotníctvo by hneď zmŕtvych vstalo! Ale to nemôžu, lebo by v prvom rade museli pozatvárať seba a vrátiť tie honosné vily, vily svojich detí, apartmány pri mori, drahé autá, lode, dovolenky, zlato, šperky, plesové róby ….. že?
Chudoba má len to čo nám zanechali komunisti: mali sme v každej zastrčenej dedinke dostupnú zdravotnú starostlivosť od narodenia až po pitvu na patológii. Za 22 rokov ponovembrové vlády nepostavili (ani neopravili) ani jedno zdravotné stredisko alebo nemocnicu, len rušili lôžka, ordinácie, zdravotné strediská. Peniaze podľa mňa sú: len sú schované na všelijakých účtoch, podúčtoch, položkách, aby sa časom zasa objavili a rozúčtovávali na položky, podúčty, účty – až do stratena na všelijaké s.r.o. alebo a.s.

***

Chcem odkazat vsetkym lekarom ktory nepodali vypoved alebo ju stiahli ako aj vsetkym tym ktory vykonavaju svoju profesiu zodpovedne,profesionalne a s citlivym pristupom k pacientom a ze im dakujeme a drzime palce v tom aby boli spravodlivo oceneny.
Byvalym ministrom zdravotnictva odkazujem aby drzali huby ako aj vsetkym poslancom a politikom koalicie aj opozicie,lebo aj oni maju spoluzodpovednost za zly stav v zdravotnictve-urobili zo zdravotnictva bordel a nechutny biznis,ako aj rozflakali na tendroch,statnych zakazkach a vselikde inde zdroje z ktorych mohli ist financie aj na dofinancovanie zdravotnictva.
Uhliarikovi aby odstupil lebo klamal a zavadzal verejnost a zjavne nezvladol a podcenil situaciu.
Lekarom ktory nechcu stiahnut vypovede odkazujem co keby sa nimi inspirovali poziarnici,havarijna sluzba a pod-ako by to vnimali keby im zhorel dom,lebo pre vypovede hasicov by im ho nemal kto uhasit,alebo by ich vytopilo a pod.
Pre pacientov nezneuzivajme zdravotnu sluzbu,nedajme si dalej vytahovat peniaze z penazeniek, stazujme sa a ziadajme to na co mame narok-kvalitnu dostupnu starostlivost, primeranu liecbu a slusne zaobchadzanie a nech sa zdroje hladaju v rezervach poistovni a u tych co zdravotnictvo hrubo zneuzivaju alebo su v produktivnom veku bez postihnutia a roky za nich odvody plati stat.

***

ked som pred x rokmi prisla do BA firma nam preplacala raz rocne komplexnu lekarsku prehliadku bolo to dost na urovni, po zmene zamestnania som si hladala obvodacku a poradili mi jednu s pripomienkou – ale ked pojdes na pravidelnu prehliadku berie 1000sk, tak som teda isla, lekarka ani nemihla okom a peniaze zobrala. ked som chcela z krvnych testov este nieco naviac tak mi povedala, ze to poistovna nepreplaca.neviem kolko mala dokopy pacientov, ale bavila som s niektorymi a to,ze posielala na odborne vysetrenia „za priplatok“ bolo normalne. na dverach mala oznam, ze lekar ma pravo urcovat poradie pacientov, takze niekedy tam clovek stravila 3-4 hodiny, niekedy sa ani nedostal na rad, lebo pani doktorke uz skoncili ordinacne hodiny, niekedy sa stalo, ze tam prisiel reprezentant a hodinku si pobudol. raz to jeden pan nezvladol a zaklopal jej na dvere, ze uz nevladze sediet lebo ma vysoku teplotu a naozaj sa neciti dobre, poslala ho domov, nech si zavola pohotovost…..
inac mam znameho reprezentanta a viem, ze lekarom davali nemalo penaznych i nepenaznych. nehadzem vsetkych do jedneho vreca, ja mam takuto skusenost.
tak ja neviem, teraz to trochu „pritiahnem za vlasy!: myslim, ze aj povolanie ucitel je urcite poslanie a tiez musi studovat a musi sa stale vzdelavat, ale ked zisti, po urcitom case praxe zisti, ze mu to nevyhovuje, dokaze zmenit zamestnanie, dokaze sa vzdelat v inom odbore, odvetvi a pod. ked vie, ze nie je dostatocne ohodnoteny tak ucitela nerobi. ja nepoznam lekara, ktory by sa nestazoval, nepoznam lekara, ktory by zacar robit nieco ine. tak asi to nebude take hrozne.viem, ze to studium je narocne a predsa nie je sranda po tolkych rokoch s niecim takym seknut. ale zase na druhej strane kolko vysokoskolskych ludi /niektori aj s dvomi VS/ sa vzdelavalo aj dalej a nema ziadnu pracu.
poznam chemickeho inziniera, ktory miloval svoju pracu, vyskum a podobne zalezitosti, popri tom sa musel samozrejme vzdelavat no a kedze na vyskum sa davam malo penazi svedcila o tom aj jeho vyplata, mal zenu a tri deti, 2-izbovy byt, zrusili mu pracovne miesto, prisiel o pracu, bohuzial inu nenasiel, teraz poklada plavajuce podlahy, nestazuje sa..
ked sa na to pozrieme uplne z ineho uhla, nepoznam lekara, ktory sa nestazuje, ale nepoznam ani nezamestnaneho lekara.. teda zatial. vlastne nepoznam ani chudobneho lekara. v podstate v dnesnych tazkych casoch je to asi jedine najistejsie povolanie a lekari davaju vypovede. toto bol pohlad pacienta, cloveka, ktory si musi pracu zhanat sam, aby zarobil, prezil, postaral sa o deti a vysvetlil bratovi, ze ta operacia, na ktoru caka pol roka je odlozena.

***

No ako tak pozerám na tlač a na net tak je to smutné- potvrdilo sa, že títo lekári sú úplná sebranka a je im jedno či niekto umrie alebo nie-nerešpektujú núdzovy stav a kašlú na ľudí…, pozatvárať by ich bolo treba…, je to obyčajná,úlisná bagáž…-ktorým na ludoch nezáleží…

***

Až teraz som sa dostala k správam. To, čo počúvam je fuj! Tí, čo zrazu zázračne ochoreli, zrejme v dôsledku správ, že zvýšenie platu o 900 éčiek nebude, sú podľa mňa hajzlíci a výpalníci. Sú to felčiari, to nemôžu byť lekári. Aké jednoduché je u vás ísť na maródku, aby ste nemuseli pracovať. Štát vám tú maródkovú almužnu ešte aj zaplatí. Súdnosť nestratil len Kollár, ale všetci tí, čo sú od dnes zdraví – nemocní. Nemocnice by mali zverejniť zoznamy tých, čo odmietajú plniť pracovnú povinnosť, nech si ľudia zapamätajú, kto je kto a aký majú vzťah k pacientovi.

***

vsetci tito lekari ktory isli na pn a vsetci ktory im ju vypisali sa ukazali a v plnej nahote potrdili tu falosnu solidaritu o ktorej hovorim a na ktoru z ich privrzencov tu na porade nikto nereagoval a ukazalo sa aj to ze lekari dlhe roky nemaju najmensi problem vypisat neopravnene marodku nielen kolegom ale hocikomu kto ma postavenie,da uplatok,pripadne zo strachu alebo len tak-tolko sa lekari pozatavuju nad zneuzivanim sanitiek,alebo pacienti ze neviem co zneuzivaju a ja sa pytam kolko ide zdrojov na zbytocne vypisane pn a marodky,kde su revizny lekari zdravotnych poistovni?/zneuzivanie liekov a kto ich vypisuje? azda pacient nedrzi pistol pri hlave a nediktuje co mu ma lekar predpisat?/ Mala byt prisna kontrola na opravnenost pn a vymahanie zodpovednosti za jej neopravnene vypisanie,uz davno-pani niektory doktori,peniaze nepadaju z neba,ak tak konate necudujte sa ze chyba na platy-to 1 decembra chcu ist strajkovat aj ty specialisti co neopravnene vypisuju pn?

**

Ešte že tí lekári chudáci, čo náhle ochoreli, sa mali ísť kde ošetriť. Obyčajní pacienti majú smolu.

***

To co sa teraz deje je smutne. Uz tu asi neide o nic, len o to, kto z koho. A ze nenastupia lekari k detom, je hyenizmus. ved sami maju deti……..
A zajtrajsie zatvorenie specializovanych ambulancii, to je uz vrchol.
No, ved na tych 5 hodin, co ambuluju, sa asi neoplati, ved maju aj tak iste peniaze za pacientov. Je to velmi, velmi smutne, ze emocie zvitazili nad rozumom a hlavne charakterom.
Neskutocne, kde sa to dohnalo….

***

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *