Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 12.

V tej relácii odznelo, že dnešný priemerný plat Nemca je 3 500 eur.
Dnešné spravodajstvo je povrchné. Či už printy alebo ostatné. Nestačí povedať čitateľom, divákom, že plat ukrajinského lekára je 130 eur, pretože si človek nemá ako informáciu uceliť v zmysle, koľko je aj priemerný plat na Ukrajine. Takto je to aj s ostatnými krajinami. Ale nebudú sa sem hrnúť žiadni Ukrajinci. Chránia si svoj národ.
Nevieme aké postavenie má bežný občan, aké lekár. Keď sa bavíme konkrétne o zdravotníctve. Nevieme aké zdravotné poisťovne sú v Rusku, Poľsku, Maďarsku, a vôbec aspoň v Európe.
Týmto spôsobom sa vháňa do ľudí iba strach a dezinformácie, nie informácie.
V mútnych vodách sa dobre pláva.
Jedno je fakt, verím tomu, že lekári môžu poodchádzať do sveta. Je to jedno z mála povolaní, ktoré sa môže uchytiť v cudzine.
Nie je ich tak veľa.
A že hrozí okrem ich nedostatku aj ôsma vlna emigrácie Slovákov a zníženie intelektuálneho potenciálu Slovenska je nad slnko jasné.

***

Prikláňam sa k ich názoru, že verejnosť ich mala podporiť. Mám pocit, že verejnosť niečo prepásla.

Dovolím si odcitovať len časť, ku ktorej sa chcem vyjadriť.
Nemyslím si, že prepásla. Je všeobecne známe, že verejnosť do istého času lekárov podporovala, lenže nastal čas, keď zašli za hranu, keď na úkor dosiahnutia svojho cieľa, vtedy už v drvivej časti splneného, napriek núdzovému stavu ohrozovali zdravie pacientov. Pre každého občana, tobôž pre lekára(hoc aj bývalého), platí, že má poskytnúť pomoc pri ohrození života alebo postihnutí zdravia, ak tým neohrozí svoj vlastný život. 
Ak aj pominiem etickú stránku, je to zakotvené aj v Zák. 277/1994 Zb (http://www.zbierka.sk/Default.aspx?sid=15&PredpisID=13041&FileName=94-z277&Rocnik=1994&AspxAutoDetectCookieSupport=1). o zdravotnej starostlivosti, tiež v etickom kódexe SLK (http://www.mfn.sk/sys/kslk.pdf).

Myslím, že ťažko sa dá spochybniť autorita, aj morálna, pána Prof. MUDr. Vladimíra Krčméryho., DrSc., DrHc. Pre zaujímavosť, predkladám jeho názor. Zdroj http://www.lekom.sk/index.php?ID=1477
Hippokrates v koši?
Profesor VLADIMÍR KRČMÉRY (51) je odborník na infektológiu, rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety. Medzi jeho študentov patria aj doktori, ktorí dali výpoveď. V rozhovore s MARTINOU UTEŠENOU komentuje protest lekárov.
* V súvislosti s akciou lekárov sa skloňuje Hippokratova prísaha ako lekársky morálny zákon. Ctia si ju tí, ktorí záhadne ochoreli a neprišli do práce?
Akákoľvek, hoci aj oprávnená nátlaková akcia nie je v súlade s Hippokratovou prísahou. Nikto nepochybuje o tom, že zdravotníci, či už lekári, alebo sestry, sú platení nevyhovujúco a nespravodlivo, ale tento stav trvá šesťdesiat rokov a nedá sa odstrániť za šesťdesiat dní.
* Aké je zásadné heslo prísahy? Existuje niečo ako všeobecné dobro a v rámci neho musím niekedy zo svojich požiadaviek buď ustúpiť, alebo ich odložiť. Prečo viacerí lekári zabudli na svoje poslanie?
Mnohých zničili peniaze. Hlad po nich. Čiastočne im zlikvidovali ideály. Jeden zo základných princípov prísahy je nezištnosť. My by sme na základe tejto prísahy mali v prípade krajnej situácie robiť aj zadarmo. Napríklad počas zemetrasenia alebo akejkoľvek inej živelnej pohromy. Toto, čo sa deje v nemocniciach, spĺňa všetky kritériá živelnej pohromy, pretože hrozí zanedbanie zdravotnej starostlivosti a veľké medicínske zlo, napríklad strata na životoch. Je to ako tornádo alebo cunami, ale s tým rozdielom, že táto katastrofa sa dala možno predvídať.
* Verejnosť na začiatku držala lekárom palce, ale teraz to nepovažuje za správne, že ich doktor napriek núdzovému stavu neprišiel do práce.
Žiaľ, nenávisť sa bude týkať aj tých doktorov, ktorí zostali v práci a idú sa roztrhať.
* Vláda a lekári sa navzájom obviňovali z brania rukojemníka.
Namiesto toho, aby sme si problém vybavili medzi sebou, vtiahli sme do toho pacienta. Je to tak, ako keď sa hádajú rodičia a snažia sa v tej hádke získať na svoju stranu deti. Je to podpásový úder.
* Inšpiráciu našli v českom vzore.
Ale v Českej republike skončili protest po prísľube zvýšenia platov o päť- až deväťtisíc korún, čo im ponúkli aj u nás.
* Prečo bol taký problém v hľadaní dohody oboch strán?
Ja mám pocit, že boli splnené všetky ich požiadavky. Miera naplnenia môže byť otázkou nekonečných diskusií na ďalších päťdesiat rokov.
* Jeden z lekárov ich dokonca prirovnal k sekte, ktorá slepo nasleduje svojho vodcu. V čom spočíva tá davová psychóza?
Toto isté sa stáva horolezcom, keď stúpajú do kopca a sú extrémne vyčerpaní. V určitom momente prestávajú vnímať realitu, lebo vidia vrchol bližšie, ako v skutočnosti je. Preto sa toľko horolezcov nevráti. Zadusia sa pre nedostatok kyslíka alebo umrú inak, pretože nevedia odhadnúť ten moment, kedy sa mali zastaviť.

***

a este dodam ze Sulik pomahal sam vytvarat tento chliev,ako populisticky hrubo zneuziva fakt ze nebol na ociach,ale sa prizivoval ci uz na predaji mestkych pozemkov vlastnej firme,pracoval ako poradca na min finacii a teraz sa tvari ako nova tvar politiky ako spasitel-pripada my to ako ked sudruhovia odstranili na verejnosti znamu a skompromitovanu spicku a oni sa popchali do VPN,privatizacnych komisii a vieme aku demokraciu a prosperitu nam vybudovali
A ten vyrok o cisteni chlievu,ano nevycisti sa vatovymi tycinkami,ale ani stbackymi metodami ako to robil Galko,on nedaval sledovat iba novinarov ale aj inych kritikov SaS,viem dobre o com pisem a vcera to zistila aj kontrolný vybor a to este par materialov sa skartovalo-tiez setril najme recami,ale co usetril to rozdal na odmenach a na inych veciach-preco by potom nechybali peniaze v zdravotnictve,ked kazdy setri iba hubou a skutek utek-na verejnych vydavkoch sa malo usetrit minimalne 10%,usetrilo sa ledva 3% a da sa minimalne 30% podla analitykov,nuz ale ked su tam ekonomovia a setrici ala Sulik co zmrazuje platy tak ze sa mali zvysit o 100ky eur,tak sa necudujem, alebo Miklos ktory privatizuje a utahuje opasky a aj tak mu dlh vysoko narasta-nepisem o Ficovi a Slotovi,lebo o tych uz bolo vsetko popisane.A preto si budeme este viac doplacat na zdravotnictvo,na lieky,bude vyssia dph,zase menej kvality na tanieri,viac stresov plus ine vplyvy politickej moci a spolocenskej sfery a ked sa budu rusit lozka,tak neostava len si nastudovat alternativnu medicinu a pripravit si doma lozko.

***

… blíži sa druhá etapa dejstva:
http://spravy.pravda.sk/aj-sukromni-lekari-ziadaju-zakonom-garantovany-prijem-p1b-/sk_domace.asp?c=A111208_214821_sk_domace_p58

P.S. Faktom je skutočnosť, že ak sa schváli zákon o úprave platov sestrám, tak v ambulanciách praktických lekárov na malých dedinách (malý počet kapitovaných pacientov) nastane situácia, že plat sestry bude na úrovni lekára… Za časovom horizonte 5-10 rokov bude akútny nedostatok praktických lekár (už teraz je väčšina z nich v preddôchodkovom, resp. dôchodkovom veku); a stomatologov detto.

No nebude. Lekari to zabalia a pôjdu preč a plat sestry bude 0€ a možno nejake davky z uradu prace. Nechod do extremov, ešte lekari u nas v sučasnosti nežili zo 600€ platu. 
A inak, stale sa tema mota okolo niečoho čo sa vola NENAZRANOST lekarov. Ludia, zabudate, že v rakusku, svajčiarsku su prakticky lekari, čo maju rajon o 600-800 pacientoch. Myslite, že tam lekari jazdia za pacientami na bicykloch? Vážení, kedy sa táto tema otočí na nenažranosť a egoizmus tych manažerov zo zdravotných poisťovní, zlodejov nášho zdravia a ako pozeram aj trpezlivosti. Kedy tu kto poukáže na tých, čo toto všetko spískali: politici, poslanci parlamentní a obecní, vlády, čo sa tu striedajú, všelijakí pajačikovia z úrady vlády čo so volajú že samostatný odborný (z)radca a pod.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *