Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 8.

No práve – lekári sú (aspoň tak to vyzerá) ako ovce – ako zašteká Kollár, tak pochodujú. To, že nazval českých lekárov okupantami a práve vtedy, keď ratovali tých poctivých lekárov, ktorí už od únavy padali na huby, pretože robili za tie „poblúdené“ ovce – tak to je silná káva. 
Ak by to nedajbože bolo v opačnom poradí (naši by šli ratovať české zdravotníctvo) – tiež by to nazýval okupácia? Trt makový – hneď by kričal, ako im nezištne pomáhame.
Hovorte si čo chcete – podľa mňa (svojim postojom, výrokmi atď.) je Kollár jednoznačne kriminálnym živlom, ktorý by sa mal v plnom rozsahu zodpovedať pred súdnym tribunálom.

***

Kopec nazorov, len neviem či tu boli spomenute zdravotné poistovne a chlapci z Penty
Čo ich teda držalo pospolu a prečo sa funkcii odborár navrátil stratený význam? V prvom rade, podľa slov riaditeľa (http://spravy.pravda.sk/odpovede.asp?t=BUCEK) banskobystrickej nemocnice, ktorý výpoveď nepodal, je základný plat 800 až 1 200 euro, plus príplatky. Spolu s odpracovanými nadčasmi odrobí lekár na pohotovostnej službe viac ako 20 dní mesačne. Pre porovnanie (http://spravy.pravda.sk/lekar-ma-menej-ako-pracovnik-poistovne-dy0-/sk_domace.asp?c=A110717_172333_sk_domace_p23#ixzz1 fNBmEEiP), ľudia z manažmentu štátnej poisťovne, bez toho, aby pacientov liečili, dostávajú priemerne 2 266 eur, kým v menších nemocniciach polovicu, 1 150 eur. K tomu dostali pracovníci VšZP v júni prémie celkovo 491-tisíc eur, štátne nemocnice však nedali nič. Poisťovňa Dôvera radšej nechcela informovať o platoch svojho vedenia a zamestnacov. Zrejme z obavy o zdravie pacienta a obozretnému predídeniu závratom a nausei.
Kde sa však všetky peniaze strácajú? Odpoveď by sme mohli hľadať pri polročnom údaji o (http://ekonomika.sme.sk/c/6050967/zdravotne-poistovne-dosiahli-za-polrok-zisk-26-milionov-eur.html#ixzz1fMrc6WXf) medziročnom zvýšení zisku slovenských zdravotných poisťovní o 55,5 milióna eur, čo dohromady činí zisk 26,098 mil. eur. Alebo ako hovoria chlapci z Penty: No nekup to!
http://nezavisli.blogspot.com/2011/12/zdravi-az-po-smrti.html

***

MUDr. Peter Lipták formuloval výčitku, že sa málo hovorilo o korupcii časti zdravotníckych pracovníkov a zdravotných poisťovní napojených na finančné skupiny. Pripomenul tiež kauzu, ktorú spomínajú aj depeše Wikileaks, podľa ktorých dostali úplatky poslanci pri schvaľovaní Zajacových reforiem. Kritizuje tiež praktiku kedy zdravotná poisťovňa vypláca finančný príplatok za nepredpisovanie liekov u všeobecných lekárov, pričom 1/3 ušetrenej sumy dostanú lekári naspäť a 2/3 ostávajú poisťovni. „Čo z toho dostane pacient, ktorý to platí?“
http://www.euractiv.sk/csr-spolocenska-zodpovednost/clanok/uplatky-v-zdravotnictve-tvrda-pravda-alebo-stigmatizacia-018216
Moja poznámka: Už nie je členom Slovenskej lekárskej spoločnosti, bol vylúčený z členstva svojimi kolegami tento alebo min. rok.
K zdravotníctvu sa vyjadruje okrem neho viac osobností.
Na rádiu Best svojho času odznela informácia, že pri Zajacovej reforme dostali poslanci v parlamente po 2 mil. Sk.

***

Milá poraďáčka,
stále píšeš, že pacienti majú urobiť poriadok v zdravotníctve, majú sa sťažovať, urgovať, spájať na zmenu, lekári s tým vraj nič nemajú. Vraj máme ako pacienti poriešiť zdravotné poisťovne, ktoré vám nepreplácajú všetky náklady. 
Prečo lekári týmto svojim „postojom“ nebojovali za preplácanie všetkých nákladov poisťovní nemocniciam do bodky? Veď by pomohli celej nemocnici, sebe, pacientom, systému. Takto by mali určite väčšiu podporu obyvateľstva ako teraz.
Mne to vychádza len tak, že lekári bojovali len za vlastné blaho a na zdravotný systém sa vykašľali. Keď už majú takú veľkú jednotu a silu, mohli urobiť niečo pre všetkých a lekársky stav by bol váženejší ako je od konca novembra.

***

Keď je legislatívne možné byť zdravým nemocným, zneužívať otvorene a verejne PNky, tak je legislatívne možné prísť do nemocnice vypomôcť kolegovi, personálne oddelenia fungovali lepšie ako doktori. Nikto nemá takú moc vydierať vládu, ako práve oni. A prepáč, legislatívne nie je ani brať úplatky. A berú. Ani sa nečerveňajú. A miso písal, že by napísal príbeh, ale nenapíše. Ja s tým problém nemám. Ja ho napíšem. Keď môj syn mal dva týždne a urgentne som s ním prišla sanitkou z pohotovosti do nemocnice, ochrápaná detská lekárka sa rozčuľovala, že čo sním má robiť, veď je ani umrieť, ani ožiť. Mala som pri sebe posledné peniaze, ak by na mňa sanitkár nečakal. V zúfalstve som jej ich strčila do toho rozdrapeného vrecka. Dopriala by som Ti vidieť ten pohon, čo mali sestry na oddelení, keď bolo treba okamžite nasadiť infúznu liečbu. Ja hovorím o tých prvých FUJ! A majú sa dobre za každého režimu. A títo štrajkujúci felčiari sú FUJ!

***

…no ja to od nového roku vidím takto:..pacient so žlčníkom si zabehne do poisťovne, povie, mám bolesti žlčníka, treba ho vybrať, tak potrebujem lôžko, operáciu so všetkým náčiním, lekárov, anesteziológa, sálovú sestru, lieky od bolesti- najlepšie tieto a tieto, k tomu všetkému upratovačku, čo mi utrie prach pod posteľou, nuž dajte mi rozpočet…a poisťovňa dá na všetko do haliera-zoznam je dlhý, podrobný, detailný…a prídem, resp. doplazím sa k žlčnikárovi, ten vezme papier, hodí štempeľ-akože operáciu vykoná, ja so prebehnem dať preplatiť (v poisťovni baba s úsmevom), no a vrátim sa, nech ma vyrežú…cca 2 dni pobytu som zabudla prirátať..svetlo v budúcnosti, podľa BXL, môj vzťah s poisťovňou!…
(joj, som zabudla, popri mne ošetria tri cigánky, ktoré z ústavy majú právo na starostlivosť..no..
..nepáči sa?..nyjeee?..o čom?..

***

Len tak na okraj témy 200 Euro je málo za cisársky pôrod … berú aj 500 euro .Chcem však povedať , že pred rokom som „vybavovala “ cisársky pôrod pre moju dcéru . Mala na to skutočne písanú diagnózu , lebo ak nie, tak dieťa by bolo ohrozené. Normálnou cestou to nešlo, tak som využila všetky možné páky , ale úplatok som nedala.Nakoniec porodila cisárskym rezom o 5 minút dvanásť .Predpokladám, že ten primár tiež dal výpoveď a už sa na to oddelenie nevrátil. To by bolo len dobre pre budúce rodičky.Vtedy som pochopila o čo ide a zistila som, že poplatky za cisársky pôrod sa majú platiť vtedy zo strany pacientky ak je to jej vlastné rozhodnutie resp. nevyžaduje to zdravotný stav. Lenže veľa rodičiek to nevie a tak pekne krásne platia.
…….. v tejto dobe sa rieši len lekár …kedy sa začnú riešiť aj pacienti Slovenska ? Ja nedržím stránku lekárom , poznám lekárov , ktorí sú lekárom srdcom , ale poznám lekárov čo sú na druhom brehu rieky a hrabú …..
Ja len čakám kedy konečne vznikne aj téma ……“Poisťovne a čo ďalej “ a vzbúria sa pacienti .

Ja sama som podstupila 2x cisársky-a nikdy nie „zadarmo“…žial tu pacienti nastavili laťku-začali dávat „všimné“(uplatky), tak aj v nemocnici kde som ležala najprv cca 10dni pred pôrodom som si zistila od iných mamičiek ako to tam chodi…tak každá jedna-bez výnimiek si pôrod vybavovala-či už mala diagnozu taku alebo onaku, chceli byt mamičky a detičky v poriadku…tak som si „vybavila“ pôrodnika aj ja…žial, ale podla mna je to ozaj tak, že na uplatky pre lekárov su prvý vinníci pacienti-ktorí ich na to naučili…

***

Ja som presvedčená, že náš pacien je rozmaznaný a potrebuje fúkať boľačku. My sme lekárov vychovali na úplatky – dáme ich, oni potom bez ostychu vezmú a nechajú ťa skapať. Nemám takú skúsenosť, ale poznám ľudí, ktorým sa to stalo.
Mojej dcéra na Slovensku tiež zle vyhodnotili snímok, a museli sme sa za niekoľko dni vrátiť s veľkými bolesťami. Takže v tom by som chybu zdravotníctva nehľadala. Je to o ľudskom faktore.
Momentálne si myslím, že naši lekári by mali skusiť prácu aj inde. Dožičila by som im. Mnohí by šli radšej počítať skrutky niekde do skrutkárne. Na to by sa hodili. Cvachov máme dosť. A Kolár prvý.

***

Osobne si myslím, že fackovací panáci, a to nielen od roku 1997, sú tu nielen lekári, ale viacerí, dokonca by som povedal, že rozhodujúca väčšina.
Nechcem konkrétne menovať ani jednu profesijnú skupinu, veľa z nich má ďaleko do optima, väčšina dôchodcov musí vyžiť z 200-300 €, opatrovatelia blízkych osôb neboli riešení možno ani od roku 1997 (pár šťastlivcov dostane plných 200€ na mesiac, ostatní sú brutálne krátení),… a pritom všetkom pre koorporácie a iné štátom podporované (daňovými stimulmy) firmy a firmy tu majú skutočné eldorádo – napriek najnižším priemerných mzdám, dôchodkom,… v EÚ máme jedny z najvyšších cien energií, poplatkov za komunikácie, pohonných látok, a mohol by som menovať ďalej…
Takže, ak si jedna skupina spoločnosti vydobila určité benefity, to jej nesmieme zazlievať; ovšem treba si uvedomiť, že v súčasnej situácii je to na úkor ostatných skupín, a tie nemajú v rukách také silno pôsobiace páky (pacientov a ich zdravie a životy), aby si tiež vedeli protestom prilepšiť…
Ak sa tu budú hrať určité skupiny spoločnosti na odbojárov, môžu si niektoré z nich relatívne prilepšiť, ale celkovo to situáciu v spoločnosti nevyrieši. Žiaľ platí, každý národ má takú vládu, akú si zaslúži… Pokiaľ sa nezopakuje znova proces štrngania.

Tí fackovací panáci boli myslení inak.Ide o to,že do médií a v zákonoch Vám vysvetlia na čo všetko máte nárok a zadarmo a zároven to zmluvami s nami znegujú.Ale potichu .A ked niekto naozaj naštvatý medializuje,odznie čarovná veta…Keby to bol lekár vysvetlil,poisťovna by to bola zaplatila.Pamatám si rozčúlenú reportáž v Markíze,kde nazúrený otec syna v kome medializoval,ako jeho syna lekári pohadzujú,2 týždne tam a 2 tam a dalšie 2 tam…..zúril,mal pocit,že syn nedostáva čo má.Lenže tí lekári toho chalana v kome podľa poistovní mohli nechať na oddelení len 2 týždne.No a tak vždy vymysleli dôvod prečo ho o 2 týždne niekde preložili.Po medializácii chlapec šiel domov a lekári sa to neopovážia zopakovať,lebo boli sankcie.
Toto bolo myslené ,napriklad,tými fackovacími panákmi.Dohra medializovaná nebola,aspon som to nezachytila,zato tie hyeny v bielych plášťoch čo pohadzovali chlapca boli reportermi okomentované statočne.

***

Stale sa spominaju platy lekarov na zapade, hlavne v Nemecku. No tam sa pred casom tiez snazili spravit poriadok s nenasytnostou lekarskeho stavu. Mam znameho, ktoreho manzelka je lekarka. Ziadna specialstka na neurochirurgiu, „obycajna“ logopedka. Trocha netypicke lekarske povolanie, ale patri pod zdravotnictvo a poistovne. 
Ked som bol u nich na navsteve, kamarat ma zavideol do garaze, ze „ake ma zena auto“. On tiez nezarabal zle, mal Volvo a ona najdrahsieho Jaguara, myslim, ze aj on jej trocha zavidel…
Ked zacala kriza, tak sa mi ponosoval, ze im podstatne klesol prijem, pretoze manzelka uz tak nezaraba. Poistovne im vraj zo dna na den vyrazne skresali platby… Myslim ze vravel nieco o tretine. Hovoril to takym tonom, ako keby nevedeli vyzit, ako keby sa museli nastahovat pod most – hoci, ano, ak zacne niekto zit na vysokej nohe, nakupi drahe auta a zoberie velku hypoteku, moze mat problem…
Cize aj taka velmoc ako Nemecko plati lekarom iba tolko, kolko vyprodukuje ekonomika. Perpetum mobile este nikto nevymyslel.

***

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *