Témy

Všetky články z tohto webu, témy NÁZORY, REPORTYV MESTE A OKOLÍ
a články všetkých autorov v BLOGOVISKU.

Konečne mi okolnosti a čas dovolili dorobiť obrázky z „Poobedia s rybármi a hasičmi“…

« z 14 »

/glosa/

Vo štvrtok, v piatok a ešte aj dnes v pondelok – 8.8.2022 som pozeral s akou vervou šintujú (oškrabávajú zelinu) a zametajú potrestaní z nápravno-výchovného ústavu krajnice, chodníky a dlažbu v časti komunikácie od Hurbanovej ulice ku zdravotnému stredisku a priľahlej časti Námestia Matice slovenskej. Pobavilo ma to v kontexte dávnejšieho PR článku z mesta o tom, ako sme zakúpili (za viac ako 18 tisíc bez DPH) stroj, ktorý parou bude odburiňovať naše mesto, aby sme už nepoužívali chémiu – chceme byť predsa ECO, TOP, IN, SMART a COOL!!!

Každý kto sa tomu trošku rozumie vie, že šlo iba o vyhodené peniaze (v zmysle „odburiňovania“) a hlavne o PR  na účet verejných zdrojov (peňazí z mestskej kasy). Preto som sa ani nečudoval keď som videl zamestnanca TSM, ktorý cca pred dvomi týždňami striekal krajnice na celej Ulici športovcov – na 99 percent totálnym herbicídom (usudzujem podľa výsledku jeho práce), ktorý môžete poznať aj pod názvom Glyfosát, alebo Roundup. Asi nečítal PR článok mesta, že MY v Dubnici nad Váhom už túto kontroverznú chémiu používať nebudeme! A evidentne toho nečítal viac, najmä nie o Glyfosáte a o tom ako by sa mal správne aplikovať pri takomto masívnom nasadení. Inak by určite použil aj potrebné ochranné pomôcky (dúfam že už neplánuje potomstvo). To že tento „parný stroj“ bolo iba drahé PR, som naznačil aj vo FB príspevku v 2021 roku.

Fakt že na túto aktivitu mesta majú vplyv blížiace sa voľby, je dúfam zrejmý a nie je o ňom pochýb. Stačí si popozerať dokumentujúce fotografie „mestského majetku“ z prázdnin minulého (2021) roku, okolo ktorého denne chodilo vedenie TSM… alebo pozrieť realitu v staršom príspevku o „komunikácií“ s mestom a porovnať z dneškom 🙂

Nadchádzajúce voľby mali zásadný vplyv aj na zametanie mesta po zimnej údržbe, kedy sme sa konečne po štyroch rokoch dočkali uspokojivého výsledku. Ak by mal niekto krátku pamäť, dovolím si pripomenúť zopár príspevkov na túto tému. Napríklad v 2020 roku, kedy sa naše „nové“ vedenie mesta dokonca uchyľovalo ku klamstvám a podvádzaniu… Určite zaujímavo dokresľuje realitu napríklad aj príspevok o schodoch na Námestí sv. Jakuba

PR správami mesta Dubnica nad Váhom zaoberajúcimi sa čistotou a stavom verejnej zelene som sa zaujímal aj vo FB príspevku 12. júna 2021… Možno má štatisticky priemerný volič krátku pamäť. Našťastie mne zatiaľ slúži obstojne a tak Vám s čistým svedomím môžem priniesť aj túto glosu. 😉 

z.J.

Veľmi často píšem vo svojich príspevkoch o politickom marketingu, o prekrúcaní, skresľovaní reality, nadhodnocovaní, podsunutí jednostranného pohľadu a často až nepravdy. O priamom, či podprahovom ovplyvňovaní potencionálnych voličov. Preto považujem za dobré priniesť trošku svetla aj k tejto téme, o metódach a prostriedkoch ktoré sú v politickom marketingu používané a „aplikované“ v našich lokálnych podmienkach.

Asi najstaršou technikou marketingu, spôsobom ako ovplyvniť „ostatných“ je princíp tzv. KLAKY, keď už v dávnej minulosti pochopil autor divadelného diela, že ak sa po skončení premiéry (ktorá mala aj najzásadnejší vplyv na kritiku) po spadnutí opony postavilo zopár ľudí, ktorí začali freneticky tlieskať a kričať „bravó“, pripojili sa z hľadiska ďalší.


Aj keď neboli až tak presvedčený o výnimočnosti diela, alebo ich príliš nezaujalo, predsa len sa postavili. Môže za to tzv. „stádovitý“ efekt (to nie je urážka, ale oficiálny názov vlastnosti) a strach „byť iný“. Veď čo ak ten, čo s takými ováciami prejavuje nadšenie, je odborník …a ja by som bol tým pádom zahanbený, pozerali by sa na mňa že tomu nerozumiem, nechápem umelecké dielo… A tak aj keď sa mnohým divadelný kus príliš nepáčil, predsa sa nechali strhnúť autorom diela, či majiteľom divadla zaplatenými FIGURANTMI, tiež sa postavili a tlieskali.

Lebo FIGURANTI sú spolu s KLAKOU najčastejšími metódami politického marketingu, ktorý v súčasnosti ovláda najmä sociálne siete a tieto metódy sú spolu navzájom prepojené. Len v tomto prípade nejde o potlesk a výkriky „bravó“, ale o manipuláciu, podsunutie myšlienok, glorifikáciu a oslava toho správneho subjektu, kandidáta, či politickej strany.


A tak môžeme na verejných akciách, či na sociálnych sieťach od rôznych FIGURANTOV počuť či čítať oslavné ódy typu:

Náš XY primátor, prezident, predseda, kandidát – ty si najlepší! Všetci sa musíme skloniť pred Tvojou veľkosťou, múdrosťou, Tvojou prácou pre blaho nás všetkých! Ty si urobil naše mesto, našu krajinu, náš územný celok lepším, krajším, ľudí šťastnejšími a spokojnejšími! Nik a nič Ťa nedokáže nahradiť, Ty si jediný čo nás môže viesť k svetlejším zajtrajškom!

Druhou úlohou figurantov je za každú cenu, aj proti faktom a realite dehonestovať opozičné, či nepohodlné a dokonca kritické názory! Iný ako „správny“ názor sa netrpí! A keď sa nedajú dehonestovať fakty, v takom prípade figurant dehonestuje osoby, spôsob, alebo médium s týmito faktami.

FIGURANT je človek, ktorý:

(viac…)

Námestie – asi najrozšírenejšia téma v Dubnici nad Váhom. Aj preto, že bola  použitá a nebojím sa použiť výraz „zneužitá“, už pred komunálnymi voľbami 2018… Dovolím si k tejto téme niečo napísať aj ja. Písal som síce k nej už veľmi veľa komentárov pod rôznymi príspevkami, či inými komentármi na FB, ale aj tak si myslím že si táto téma zaslúži konečne ucelené zhrnutie. Najmä preto, že stále stretám ľudí, ktorí sú ovplyvnení polopravdami, zavádzaním a skreslenými informáciami.

HISTÓRIA:

Námestie v Dubnici nad Váhom pred rekonštrukciou tvorili štyri elementy. Prvým bolo veľké betónové parkovisko pred OD Fix, z rozlámaných a zaolejovaných dlaždíc. Predsa len si pamätalo dobu, keď boli vo väčšine na ňom parkované autá ešte z predrevolučných dôb, ktoré často „nešetrili“ olejom a nechávali po sebe mastné stopy. Jediným skrášľujúcim prvkom boli veľké plechové kvetináče v drevených oplôtkoch.


Kvetináče zároveň oddeľovali parkovisko od druhého elementu – priebežnej komunikácie. Asfaltová cesta po celej dĺžke plochy v strede mesta (tvoriacej dnes námestie), od parčíku so sochou Panny Márie až po privádzaciu komunikáciu k OD Lidl bola v minulosti hojne využívaná tiež ako odstavná plocha najmä pre návštevníkov nášho mesta z okolitých obcí.

Tretím elementom tohto „centra mesta“ bolo množstvo chodníkov pre peších. Niektoré boli spevnené betónovými kockami (od podchodu), ale väčšinou to boli iba krížom-krážom spontánne vyšľapané spojnice, miestami vysypané šotolinou.

Štvrtý element tvorila zeleň. V prevažnej časti tvorená trávnikom, ktorý slúžil na venčenie psov pre celé široké okolie, so všetkými následkami (vtedy nebolo zvykom zbierať výkaly po štvornohých miláčikoch), občas na usporiadanie verejnej akcie a s obľubou využívaný prevádzkovateľmi  putovných atrakcií – kolotočov, strelníc, húsenkových dráh… Vzrastlú zeleň, pár menších ihličnanov a hlavne rozsiahlejšie porasty krovín slúžili asociálnym jedincom a ľuďom bez domova ako letné sídlo, noclaháreň a toalety zároveň.


Prišla možnosť v podobe eurofondov zmeniť tento „dedinský status“ a premeniť plochu na naozajstné námestie. Zhrniem celé dianie do pár viet. Možnosti aj podmienky boli striktne dané. Zjednodušene povedané, boli len dve. Ber… alebo nechaj. Ak by vtedajšie vedenie mesta nepristúpilo na tieto vopred určené a dané podmienky, dokonca aj v súbehu s komerčnými aktivitami, znamenalo by to odmietnutie miliónovej dotácie z eurofondov, na čo už čakali iné mestá… koniec programu dotácií bol za dverami. 

SÚČASNOSŤ:

A tak vzniklo Dubnické námestie. Aj kvôli hektickým termínom, keď muselo byť skolaudované aby neprepadli peniaze z eurofondov, vzniklo niekoľko chýb, predovšetkým technologického rázu. Rátalo sa s tým že po uplynutí „ochrannej“ lehoty päť rokov mesto tieto chyby odstráni, Námestie Matice slovenskej revitalizuje a doplní tak, aby bolo vo vyhovujúcom a spôsobilom stave. Lehotu päť rokov určuje legislatíva EU ako dobu, počas ktorej sa nesmie zasahovať do predmetu dotácií, meniť jeho charakter alebo inak ovplyvňovať jeho parametre, ktoré boli uvedené v podpísanej zmluve.


To bola pôda pre vznik prvých antipatií obyvateľov Dubnice nad Váhom, ktorí nevedeli že existuje táto ochranná lehota a pripisovali „nečinnosť“ pri odstraňovaní technických závad laxnosti, či neochote riešiť veci vedeniu mesta. Žiaľbohu aj informácie o tom že mesto plánuje zrekonštruovať a teda vylepšiť námestie a odstrániť  všetky vady, neboli s dostatočným dôrazom predostreté verejnosti. Môžeme si položiť  otázku: Kto mal a prečo dostatočne razantne neinformoval verejnosť v tomto, ale aj iných prípadoch… ja odpoveď viem…

(viac…)

Cyklotrasa z Chobotu do Prejty bude myslím teraz dosť horúca téma a nie len kvôli počasiu. 🙂 Písal som o nej aj na web stránke i-dca a téme som sa venoval aj po poklepaní Potemkinovského pomníčku na FB profile

Dnes sa roztrhlo vrece s Vašimi podnetmi a pripomienkami. Z viacerých vyberám dve správy a jednu fotografiu, ktoré som anonymizoval a ktoré myslím dostatočne ilustrujú situáciu (po ťuknutí na náhľad sa zobrazia).

 

 

 

 

Nebudem už písať môj názor na cyklotrasu. Ten si môžete pozrieť v odkazoch v úvode príspevku. Vyjadrím iba počudovanie nad tým, že na oficiálnych informačných kanáloch nebola v predstihu zverejnená správa o tom, že cesta bude blokovaná, v akom čase a na ako dlho (v čase písania tohto príspevku takáto informácia zverejnená nebola). Je to exaktný príklad neschopnosti a nekompetentnosti. Čo ale očakávať od človeka, ktorý sa potrebuje „ukázať“ a presadí preto asi najhorší možný variant cyklotrasy len pre to, že má tú moc…

V čase prestávky v práci som sa cez stavenisko dostal na druhú stranu aj osobným automobilom. V čase práce bagra to zrejme ale možné nie je. Vo fotogalérií nájdete pár aktuálnych obrázkov…

« z 2 »

z.J.

Piknikové popoludnie v Prejte usporiadané klubom dôchodcov…

« z 9 »

V januári bol tomu rok, čo som sa venoval presne takejto istej téme. Aj v týchto dňoch sme si na web stránke mesta a na oficiálnych profiloch mesta mohli prečítať, že ocenenie od Rady Európy prevzala prostredníctvom Mgr. et Mgr. Wolfa znovu.

V prvom rade by sme si mali vysvetliť pojmy. Aj keď sa niekto marketingovo snaží navodiť dojem, že toto ocenenie udelila Rada Európy, myslím si že realita je úplne iná. Toto tvrdenie vysvetľujem a opieram o fakty v nasledujúcich odstavcoch.


Poznámka autora: Je dosť pravdepodobné, že „Rada Európy“, teda jej členovia ani nevedia že nejaká Dubnica nad Váhom existuje.

Toto ocenenie fakticky udelilo občianske združenie Dobrý úradník za absolvovanie  programu ELoGE, vedeného partnermi Rady Európy

Poznámka autora: Pre lepšie pochopenie paralela – študent ktorý dostane od školy ocenenie za dobré študijné výsledky nedostal ocenenie od ministerstva školstva. Aj keď je ministerstvo najvyšším riadiacim orgánom a rovnako vyhlasovateľom, zdrojom a garantom učebných osnov a maturitných otázok…

(viac…)

Téma ktorú Vám teraz ponúkam nie je novou témou, v kuloároch mesta, mestského zastupiteľstva a záujmových skupín rezonuje už dlhší čas. Tí ktorí problematiku mestského múzea sledujú dlhodobo, tí vedia. Keďže ju chcem ale zrozumiteľne vysvetliť širokej verejnosti v Dubnici nad Váhom, vyžadovala si značné úsilie a množstvo investigatívnosti. Venoval som sa jej niekoľko dní, kedy som študoval a aby som pre objasnenie zhrnul všetky fakty z verejne dostupných informácií a dokumentov.   

Primárne vychádzam z (nateraz) poslednej zverejnenej správy na web stránke a FB profiloch mesta, najmä FB profile Mgr. et Mgr. Wolfa:

Tento príspevok Mgr. et Mgr. Wolfa a asi aj celé udelenie ocenenia bolo podľa mňa a mnohých znakov iniciované a zinscenované ako oponentúra viacerým zásadným kritickým výhradám laickej, ale aj odbornej verejnosti, ako aj výsledkom uskutočnenej kontroly (a reakcií z nej vyplývajúcich) v múzeu. Ako „marketingový protiútok“ a vyslovene iba účelová obhajoba.

Nakoľko takmer všetky skutočnosti ktoré v príspevku postupne uvediem boli a sú Mgr. et Mgr. Wolfovi dobre známe, mám preto podozrenie že z jeho strany ide o úmyselnú manipuláciu, zavádzanie a klamstvá.


(viac…)

To že „vedenie“ nášho mesta má veľké problémy s číslami je fakt, ktorý som už viac krát flagrantne dokázal. Kľudne sa stane že v materiáloch mesta len tak lieta 100 tisíc eur, antidatujú verejné listiny, alebo zamenia hmotnostnú jednotku T (tonu) za KG (kilogram) a z 2000 ton sa obratom stanú 2 tony. O tom všetkom som už písal. Preto považujem naozaj iba za úsmevnú perličku fakt, že v oficiálnom výstupe mesta je zamenený a posunutý dátum otvorenia zberného dvora o mesiac, ktorý tak podľa tohto materiálu nemá byť zatvorený iba jeden deň, ale celý mesiac…

Už menej úsmevnými sú čísla, ktoré sa objavujú v povinne zverejnených dokumentoch a dotýkajú sa priamo verejných financií. Jednou z takýchto perličiek je aj nákup tlačiarne pokladničných dokladov za 1072,8 eura (zdroj – web stránka mesta):

Pritom identická tlačiareň, s rovnakými parametrami sa dá aj s dopravou v cene bežne nakúpiť za MAXIMÁLNU cenu, teda najdrahšie ako sa mi podarilo nájsť za 576,70 eura, teda cca za polovicu (zdroj – heureka.sk):


(viac…)

Tretia a záverečná séria z piatkových osláv výročia. Celkom, vo všetkých troch sériách 313 🙂 obrázkov 😎 …

« z 12 »

 

Druhá séria fotografií z piatkových osláv:

« z 8 »

Prvá séria fotografií z piatkových osláv:

« z 8 »
« z 7 »

Druhá a aj záverečná séria 91 fotografií z piatkovej akcie ZUŠ Dubnica nad Váhom na Námestí Matice slovenskej.

« z 8 »

Prvá séria 60-tich obrázkov z piatkovej akcie Základnej umeleckej školy na Námestí Matice slovenskej:

« z 5 »

130 obrázkov z časti, ktorej som sa zúčastnil:

« z 11 »

Považské derby o udržanie v II. lige 20.5.20222

« z 6 »

Zopár obrázkov z osláv oslobodenia mesta a stavania mája. Myslím si že na citeľne slabšej účasti obyvateľov mesta voči iným rokom, keď sa táto oslava konala, sa podpísalo najmä rozhodnutie vylúčiť z programu ohňostroj a tak nás odhadovaným počtom zúčastnených prekonala aj Nová Dubnica…

« z 5 »

Fotoreport s podvečerného programu osláv 1. Mája na Námestí Matice slovenskej

« z 7 »

Fotografie z dopoľuňajšieho programu:

« z 7 »