Témy

Všetky články z tohto webu, témy NÁZORY, REPORTYV MESTE A OKOLÍ
a články všetkých autorov v BLOGOVISKU.

1. februára 2016 sa za zvuku zvonov Mestskej veže o 15:30 hod sa začal protest učiteľov na Námestí Ľ. Štúra v Trenčíne. Protest zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Zúčastnilo sa ho viac ako 600 učiteľov z okolitých miest a obcí a občanov sympatizujúcich s učiteľmi a ich požiadavkami.
2016_02_01-DSC_2790Úvodom zaznela hymna štrajkujúcich učiteľov v sprievode gitary – pieseň o aktuálnom učiteľskom stave. Ďalej k zúčastneným prehovorila Anna Jančová zo štrajkového výboru s príhovorom k učiteľom a zároveň s ospravedlnením sa rodičom – že síce vyučovanie bolo prerušené, ale deti sa naučili neohýbať chrbticu a stáť si za svojim právom. Protest svojim príhovorom prišiel podporiť aj primátor Trenčína Mgr. Richard Rybníček, ako sympatizant učiteľského stavu. Následne všetci zúčastnení vytvorili živú reťaz okolo celého námestia so zapálenými sviečkami a spevom študentskej hymny Gaudeamus igitur vyjadrili jednotu a odhodlanie vydržať. Neformálnymi debatami účastníkov o problémoch školstva sa stretnutie skončilo.

slovo: eRZet foto: ROOT

« z 5 »

« z 5 »

No Images found.

Konečne uderil poriadny mráz a zamrzli aj rybníky v Prejtej – Vystrkove. A to je vždy potom na ploche eldorádo všetkých miestnych nadšencov korčuľovania a hokeja. Dnešný deň nebol výnimkou, aj keď teplota v doline kde slnko po obede nedočiahne bola hlboko pod bodom mrazu. Hrial pohyb, čaj z termosky a aj nejaká tá kvapka prevencie 😀 Podarilo sa mi spraviť zopár obrázkov skôr než mi zašlo za nechty, hádam sa budú aspoň trošku páčiť.

« z 3 »

17. januára 2016 o 16:00 hod v Kultúrnom dome v Modre uskutočnil Slávnostný hudobno-slovný program venovaný Ľudovítovi Štúrovi: Napred sa ísť musí.

Zo Štúrových rečí a statí diela Jozefa Miloslava Hurbana: Život Ľudovíta Štúra, literárnovedné publikácie Jaroslava Vlčka: Zo slovenskej literatúry a z kultúrno-spoločenského cestopisu Andrewa Archibalda Patona: Researches on the Danube and Adiarte čítali Vladimír Jedľovský a Katarína Šafaříková.

Slovenské ľudové piesne v úpravách klasikov a autorské skladby interpretovali Boris Lenko, Jozef Lupták a Ronald Šebesta. Spievala Eva Šušková.

Program:

  • Eugeň Suchoň – Páslo dievča pávy, pieseň zo svadobného obrazu, Krútňava
  • Antonín Dvořák – Dobrú noc, má milá, Žalo dievča, žalo trávu, dve časti z piesňového cyklu V národním tónu.
  • Johaness Brahms – Klage, na motívy slovenskej ľudovej piesne.
  • Béla Bartók – Pri neveste , Svatba, dve časti hudobného cyklu dedinské scény,
  • Ján Cikker – Kopala studienku, časť z cyklu Päť ľudových piesní.
  • Dezider Kardoš – Ej ľuľu mi, ľuľu, Zeľeňejú še chotári, časti z cyklu Východoslovenské spevy
  • Alexander Moyzes – Na tanci. (text: Ľudmila Podjavorínska), časť z cyklu Detské pesničky
  • Štefan Fajnor – Piesne Slovena, (text: Pavol Országh Hviezdoslav)
  • August Horislav Krčméry – Hojže Bože, (text: Andrej Sládkovič)

Z príležitosti 160. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra bolo zrekonštruované Slovenské národné múzeum – Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre. 24. novembra 2015 slávnostne otvorilo novú stálu expozíciu Ľudovít Štúr a moderné Slovensko a obnovenú Pamätnú izbu Ľudovíta Štúra. Nová expozícia sa sústreďuje na osobnosť, život a trvalý prínos Ľudovíta Štúra pre slovenskú spoločnosť. Približuje dobu a prostredie, v ktorom sa Štúr v polovici 19. storočia pohyboval. Novinkou je použitie moderných interaktívnych technológií, ktoré toto historické obdobie prepoja so súčasnosťou.

« z 3 »

2016_01_17 Pietna spomienka na umrtie Ľ Štúra 01622. decembra 1855 napísal v Modre Ján Kalinčiak Jánovi Štúrovi, najmladšiemu bratovi Ľudovíta Štúra: „Braček môj Janko. Smutnú novinu nakrátko. Ľudovít išiel dnes ráno na poľovačku; spadol; puške na chrbte sa v páde natiahol kohútik a vystrelil mu oddola hore do stavca stehnového (…) a zlámalo mu tam kosti a vysotilo kosť stehnovú pri drieku. Na amputáciu nie je teda čo pomyslieť. Jeho život stojí v božích rukách pre brand, môžuci sa vždy chytiť. Dúfať možno, že vyjde, ale veľmi mnoho nádeje nie je. Či prežije sviatky, stojí v božích rukách. Odpusť. Moja duša strápenejšia ako Tvoja. Ak možno, len pošli hneď sestru. Tvoj Jano Kalinčiak.“

Ľudovít Štúr 12. januára 1856 večer o 9 hod. zomrel.

(viac…)

Práve som dorobil všetky fotky čo som v DOORS-e nacvakal. Je to v 256 stupňoch šedi, samozrejme origínál fotografie sú vo farbe. Nech sa páči, kto chce, môže pokukať …

« z 6 »

Všetko čo sa dá povedať o zápase je na FB stránkach Iskry Borčíc:

a mne nezostáva nič iné ako pripojiť obrázky čo som nafotil pod hradom Matúša Čáka:

« z 5 »

Sú ľudia, ktorých stretnete tisíc krát a nepamätáte si že ste ich stretli. A sú ľudia ktorých stretnete hoc len raz a pamätáte si ten moment a tých ľudí navždy. Robia nám život tak nejak veselším, krajším  a zaujímavejším.

Skončili sviatky a každý pohyb je fajn. Aj preto, ale aj zo zvedavosti som využil výsadu a pobehal po rozostavanom „mrakodrape“ na námestí. Na počudovanie, pohybovalo sa nás tam viac. Zopár obrázkov čo som spravil je v pripojenej fotogalérií:

« z 2 »

Mesto Trenčín s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky poriada v Mestskej veži v Trenčíne výstavu svietnikov umeleckého zámočníka Petra Dobiáša.
Peter Dobiáš získal aj certifikát o rekorde v počte rôznych druhov kovových svietnikov. Výstava začala 24. novembra 2015. Pôvodne mala trvať do 6.januára 2016, avšak bola predĺžená až do 31. januára 2016.
2016_01_05 Výstava svietnikov 023
Výstavu som navštívil aj ja. Svietniky ma zaujali svojimi tvarmi, rôznorodosťou a množstvom variant. Pri tejto príležitosti som položil som pár otázok pánovi Dobiášovi. Peter Dobiáš je územčistý, 58 ročný, Slováčisko z Opatovej nad Váhom. Je to zhovorčivý pánko a aj preto bol veľmi ochotný odpovedať mi na moje otázky pre i-dca :

(viac…)

Včera som sa túlal s fotoaparátom na chrbte a statívom na pleci večernou Dubnicou nad Váhom. Dávno som túžil odfotiť kostol sv. Jána Bosca na snežnej prikrývke. Nakoniec sa mi to podarilo, hoci nad biednou prikrývkou. Riskovať som nemohol pretože neviem či ešte nejaký sneh bude. Pri tej príležitosti som sa pozrel aj na vianočnú výzdobu centrálnej časti Dubnice nad Váhom.

 

Tisíce Dubničanov sa 31.12.2015 stretli na námestí Matice slovenskej, aby sa spoločne rozlúčili so starým rokom 2015, privítali vzájomným prianím si zdravia, šťastia a spokojnosti ten nový 2016 a pripomenuli si vznik Slovenskej republiky pred 23. rokmi.
Našťastie chuť sa zabaviť, pozrieť si ohňostroj drvivej väčšiny zúčastnených prevládla nad ojedinelými prejavmi agresie a hlúpeho hrdinstva jedincov vyvolaného alkoholom 😀

« z 4 »

V pondelok večer som už nevydržal a volal Palovi. Chcem konečne vypadnúť niekam do lesa a Paloš sa mi núkal ešte pred sviatkami že hocikedy po 27. pôjde rád aj on. V utorok ráno som sa dočkal odpovede na zmeškaný hovor utrápeným hlasom – „nejdem nikam, som maród“…
2015_12_29-DSC_1817_bw0
Chatu na Kopanici obchádzam oblúkom po lesnej ceste, ktorej sa držím až po lúku s krmelcom a posedom, kde opúšťam jej blato a stáčam sa doľava, priamo hore kopcom po slabo rozoznateľnom chodníku, pozostatku starej zvážnice. Nič okolo nenasvedčovalo tomu že je čas medzi Vianocami a Silvestrom. Vlhký vzduch, vlhká blatistá zem pod nohami a na zemi dokonca huby. Krehké čírovky vystrkujú svoje hlávky v trsoch pomedzi mokré napadané lístie a priamo na chodníku niekoľko pôvabníc láka hodiť ich na panvicu s kmínom a vajíčkom. Tempo do kopca musím prispôsobiť kondícií, ktorá ma núti (po niekoľkých mesiacoch sedenia za počítačom, keď som sa snažil robiť na niekoľkých projektoch naraz popri už klasickom editovaní fotografií) často sa zastaviť a obzerať okolie.

Za Cigánkou mi padol do oka nový artefakt. Priamo pred posedom pribudlo sofistikované kŕmidlo pre zver. Vysoké asi jeden a pol metra s tvarom násypníku v ráme, z ktorého sa dole cez zúžené hrdlo sype kukurica. Tá s porozkladaným suchým chlebom má nalákať priamo pred posed (do rany z 30 metrov) divú zver. V momente môjho príchodu sa však na mieste teší z ľahko dostupnej potravy iba multikulti kŕdeľ spevavcov s prevahou sýkoriek. Hlasne dávajú o sebe vedieť a neprekáža im ani moja prítomnosť. Neustále sa spúšťajú z konárov dole ku kŕmidlu na zem, aby po nájdení vhodného sústa opäť vylietli na niektorý spodný konár v okolí. Niekoľko stôp v okolí ale jasne ukazuje na to, že hlasný prejav a zvýšená koncentrácia drobných operencov nenecháva chladných ani líšky v okolí a kŕdeľ by sa mal mať na pozore.

V stúpaniach na Záhumennú rátam výstrely znejúce v okolitých kopcoch. Jeden, dva … zdupľovaná rana niekde od Oparovca. Po chvíľke znova „bum“ – tentoraz tipujem miesto výstrelu niekde pod Harmanovou a ešte som ani nevystúpal za Beňovu skalu a opäť rana. Slabá, ale počuteľná, nesie sa až voľakde od Slopského vrchu. Nezačala vojna ani manévre záložákov. To poľovníci majú poslednú možnosť picnúť nejakú tú divinu (nie len k Silvestrovskému stolu) a snažia sa čo to dá. Všetko čo má chlp sa musí mať riadne na pozore. Priznám, že tento čas nie je najvhodnejší na potulky lesmi, ale vždy na záver roku a v prvých dňoch nového sa idem potúlať. Symbolicky tak uzavriem starý rok a potom opäť začnem nový 😀 Je to už taká moja malá tradícia.

(viac…)

Asi sa budem už opakovať v slovách chvály na organizátorov kultúrneho života v Prejte. Zrejme už mali naozaj dosť dlhoročného závoja nudy a flegmatického plynutia času, lebo sa rozhodli razantne s tým niečo spraviť.
Po nultom ročníku súťaže varenia gulášu, ktorý aj napriek nepriazni počasia prekvapil svojou úrovňou a dobrou zábavou, po prvom ročníku „Tvorivého Mikuláša“, ktorý nepotešil len deti, či vnúčence, ale všetky generácie Prejťanov, dokladom čoho bola naozaj veľká účasť (dokonca aj otcov a dedov) a príjemná atmosféra, prišiel prvý ročník „pochodu Prejťanskou dolinou“. Dostal som pozvanie a priznám sa že som šiel rád (aj keď ma komando miestnych tínedžeriek už nemôže ani cítiť kvôli fotoaparátu 😀 ) a s napätím som čakal, ako sa im podarí udržať vysoko nastavenú latku po dvoch predchádzajúcich akciách.
S radosťou som opäť mohol konštatovať že zvládli všetko na výbornú. Účasť naozaj viac ako hojná, špekáčiky, klobásky či slaninka upečená na ohni ktorý statočne udržiaval p. Kubovič chutili, chlieb s marmeládou zo svine a cibuľou chutil znamenite. Varené vínko rozvoniavalo do ďaleka a čaj bol naozaj horúci. Kto potreboval zohriať aj kosti, mohol si doň kvapnúť ešte aj trošku živej vody. Všetci sa bavili a veľa ľudí využilo slnko nad inverziou. Z koncového bodu pochodu sa vybrali ešte ďalej, smerom na Kopanicu, či nad Iliavku, aby si ho užili.
Dúfam len (ako som už spomenul v slovách k akcií na Mikuláša) že tieto tri akcie budú mať pokračovanie aj na budúci rok a stanú sa tradíciou, ktorú budú aj nasledovníci terajších usporiadateľov s hrdosťou udržiavať a možno ešte aj niečo nové do kalendára akcií pridajú 😉
Ja už na záver pripojím len zopár obrázkov …

« z 8 »

Posledná, teda štvrtá Adventná svieca na mojich obrázkoch. Prekvapila ma ( aj keď už sa to stalo pravidlom 😀 ) naozaj hojná účasť. Námestie potvrdilo na sto percent svoju podstatu.

« z 5 »

2015_03_08_DSC0698MDŽ, teda 8. marec pripadol tohto roku (2015) na nedeľu. V meste šedivé predjarie, málo oteplené zubatým slnkom ma lákalo ísť sa trochu nadýchnuť čerstvého vzduchu. Len tak naľahko, iba s vodou a s foťoaparátom v batohu. Celý deň bez jedla,  kvôli odbúravaniu „salla“ 🙂  Vedel som že za Záhumennou – pre neznalých, to sú vzdialenejšie konce Prejtského chotára – nájdem ešte aj čistý sneh. A veru užil som si ho, miestami aj po kolená sa dalo zaboriť, keď zľadovatená krusta na povrchu pod nohami povolila. Na samom vrchu Holazní to stálo za to. Síce fest čerstvo, ale výhľad na parádu…
Nápad vyvetrať sa som nemal sám, Po chvíľke samoty sa z lesa vynoril párik mladých turistov. Evidentne boli spokojný s výhľadom (a kľudom) tiež. Spravil som im niekoľko fotiek. Aj som ich vylepil tuším na fejzbuuuk, neviem ale či sa dostali až k tomu páru, nezaregistroval som myslím žiadnu spätnú väzbu. Aj preto skúsim takto ešte raz, cez blogovisko opäť vystaviť fotky. Možno sa spoznajú, možno niekto spozná ich a dá im vedieť, že fotky stále na nich čakajú. Stačí sa ozvať, napríklad aj cez kontakt.

Flash fotoreport z plánovaného 13. zasadnutia MsZ, konaného 15.12.2015 v prezentačnej miestnosti Domu kultúry s bohatým programom, diskusiou s občanmi a interpeláciami poslancov. Škoda že účasť občanov na také mesto akým Dubnica nad Váhom je, bola poslabšia. O to silnejšie FB reči budú o zvýšení daňového zaťaženia obyvateľov mesta. Pritom prázdne, nakoľko väčšina diskutujúcich ani nevie čo sa deje.
2015_12_15-DSC_1456Pre zaujímavosť, program tak ako bol navrhnutý v pozvánke na MsZ a na záver sľúbené obrázky:

PROTOKOLÁRNE ZÁLEŽITOSTI

PROGRAM

  1. Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Dubnica nad Váhom na roky 2015-2020
  2. Rokovací poriadok MsZ v Dubnici nad Váhom
  3. Správa o vývoji a čerpaní rozpočtu za I. až III. štvrťrok 2015
  4. Informácia o zmene rozpočtu mesta na rok 2015
  5. Rozpočet mesta na roky 2016 – 2018
  6. Návrh VZN č. 11/2015 o miestnych daniach
  7. Návrh VZN č. 12/2015 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady
  8. Návrh VZN č. 9/2015 o mieste a čase zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole a o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Dubnica nad Váhom
  9. Návrh VZN č. 10/2015 o vyhradení miest na umiestňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách počas volebnej kampane na území mesta Dubnica nad Váhom
  10. Komunitný plán sociálnych služieb mesta Dubnica nad Váhom na r. 2015-2021
  11. Informácia o stave v realizácii projektov financovaných zo ŠF
  12. Programové a termínové zabezpečenie MsZ v Dubnici nad Váhom na r. 2016
  13. Kontrola plnenia uznesení od posledného plánovaného zasadnutia MsZ
  14. Správa o kontrolnej činnosti hlavnej kontrolórky od posledného plánovaného zasadnutia MsZ
  15. Návrh plánu kontrolnej činnosti hlavnej kontrolórky mesta na I. polrok 2016
  16. Zmeny v orgánoch mesta
  17. Nakladanie s majetkom mesta

DISKUSIA (17.00 – 18.00)

INTERPELÁCIE POSLANCOV

« z 4 »

 

 

Dňa 12. decembra 2015 sa uskutočnilo vo Veľkej sále Mestského domu kultúry v Dubnici nad Váhom Vianočné vystúpenie FS Vršatec. V dvojhodinovom vystúpení, spojenom s krstom dvojcédečka, sa predstavil Vršatec, tak ako vždy na vysokej umeleckej úrovni.
2015_12_12 Vianočné vystúpenie FS Vršatec 264 (1)

Súčasťou koncertu bolo aj rozlúčenie s tromi členkami súboru a blahoželanie legende súboru Jaroslavovi „Jarečkovi“ Bulišovi. Pán Buliš sa 13. decembra 2015 dožil 80 rokov a v dobrej nálade, vtipom jemu vlastným a elánom si pred publikom aj zaspieval. Koncertu sa zúčastnil Mgr. art. Štefan Zima predseda Folklórnej únie na Slovensku a primátor Dubnice nad Váhom Ing. Jozef Gašparík, ktorí zároveň krstili CD a blahoželali oslávencovi, tak ako celý súbor Vršatec.

« z 8 »