reporty

zápasové info na FUTBALNET -e

« z 4 »

Po Jazde za vysvedčenie 6. februára 2016 sa električka Trenčianskej elektrickej železnice, n. o. vydala znova na svoju púť ako Veľkonočná električka 27. marca 2016 z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc. O dobrú náladu sa postarala pätica folkloristov s harmonikou, gajdami, ozembuchom, svojimi hlasivkami a dobrou náladou. Nakoľko oba vagóny boli preplnené doprovod robil aj autobus. V cieli bol pre cestujúcich pripravený horúci čaj a punč.

Teraz najbližšie sa električka sviatočne rozbehne 7. mája 2016 ako Sväto-floriánska električka. Už sa môžete tešiť na električku v sprievode požiarnických vozidiel.

eRZet

« z 3 »

Mesto Ilava – oddelenie kultúry v spolupráci s Považským osvetovým strediskom v Považskej Bystrici usporiadalo, v dome kultúry a vonku pri DK, podujatie pod názvom Veľkonočné tradície.

Po celý deň mohli návštevníci obdivovať šikovné ruky majstrov ľudového remesla. Mohli sme sa pokochať zdobenými kraslicami, ale aj zakúpiť rôzne druhy kraslíc z rôznych vajíčok, ba aj pštrosie (napr.: maľovaným, vyškrabávaním, drôtovaním, brúsením, voskovou technikou, brúsením keramických vajíčok, patchworkom a iným), veľkonočné aranžmán, medovníčky, výrobky z dreva, šúpolia, paličkovanú čipku. Návštevníci pozorne sledovali šikovné ručičky pri výrobe paličkových čipiek.

Ochutnať ste mohli dobroty pripravené členkami Klubu dôchodcov v Ilave. Pripravené boli Tvorivé dielne pre deti ZŠ. Tradične usporiadatelia, pre Vás, privítali SOŠ Pruské – cukrári, aranžéri.

O kultúrne vyžitie sa postarali Detské folklórne súbory Laštek a Vretienko z Ilavy a Latovček z Dolnej Súče, Spevácka skupina Udičanka z Udiče, Folklórna skupina Strážovanka zo Zliechova. Zaujali všetci no hlavne deti, ich zaujatie predviesť sa so slovenským folklórom.

Robert Zvonár

« z 7 »

« z 7 »

Klub dôchodcov Prejta (čo je miestna časť Dubnice nad Váhom), v spolupráci s Výborom mestskej časti Prejta a pod odborným dohľadom p. Janky Okuliarovej – Čugovej pripravil pre občanov Prejtej pekné nedeľné popoludnie.

Ženičky – šikovníčky pripravili pre svojich spoluobčanov, pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami, prezentáciu svojich výrobkov s veľkonočnou tematikou. Mohli sme sa pokochať zdobenými kraslicami z rôznych vajíčok od prepeličích po pštrosie (napr.: maľovaným, vyškrabávaním, drôtovaním, brúsením, voskovou technikou, brúsením keramických vajíčok, patchworkom a iným). Videli sme vyzdobené parníčky, a čo šikovnejší mohli pridať ruku dielu, žiaľ boli to zväčša deti. Pozreli sme si pletenie korbáčov a zdobenie halúzok narezávaním. Návštevníci pozorne sledovali šikovné ručičky pri výrobe paličkových čipiek. Nezabudlo sa ani na občerstvenie. Na dobrú chuť sme okoštovali slané či sladké koláče, na zdravie vínko, či teplý čajík. Malé deti tam mali zábavný kútik na maľovanie, alebo hranie sa s hračkami.

Tak dovidenia o rok.

Robert Zvonár

« z 4 »
« z 6 »
« z 3 »

4.marca sa v priestoroch Dubnického kaštieľa konala vernisáž komornej výstavy výtvarníkov z Dubnice nad Váhom a okolia tvoriacich rôznymi technikami. Malý prierez si môžete pozrieť na obrázkoch z akcie:

« z 4 »

Dňa 27. februára 2016 sa na Námestí Mierovom v Trenčíne konal predvolebný míting Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Na námestí sa zišlo okolo 150 občanov.
Moderátori Natália Gálisová a Michal Šipoš – bojovník proti hazardu, ktorý vo svojom rodnom meste Starej Ľubovni, zorganizoval viacero úspešných petícií. Spolu s ďalšími ľuďmi založil občianske združenie Zastavme hazard, ktorého cieľom je zastaviť rozmach herní a hracích automatov na celom Slovensku – chodili medzi návštevníkmi a pýtali sa ich na ich názory na vládu Roberta Fica a informovali o možnostiach zmeny smerovania Slovenskej republiky. Sympatizanti si mohli odniesť knihu Gorila, odznaky, tričká, pexeso a iné upomienkové predmety Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

Na úvod prehovoril Ján Buday, tribún prevratu roku 1989, apelujúc na ľudí aby išli voliť, nakoľko v roku 1989 mohli situáciu na Slovensku zmeniť ľudia, ani teraz nám zmenu nik nevybuduje, zasa to budeme iba my, občania. Ďalej k mikrofónu pristúpila Veronika Remišová – jednotka na kandidátke (študovala na prestížnych univerzitách Sorbonne v Paríži a v Cambridge), ktorá odhalila kauzy ministra Pavlisa a naposledy predraženú zmluvu na kompu na Dunaji. Po nej vystúpili MUDr. Alan Suchánek, ktorý odhalil podvod na pacientoch pri nákupe CT prístroja do nemocnice v Piešťanoch, Erika Jurinová podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky, Gábor Grendeľ – exnovinár z Twistu, TA3 a TV Markíza, Ján Marosz – spoluzakladateľ Občianskeho združenia Proti korupcii. Na mítingu sa zúčastnila aj jedna pani spochybňujúca získanie majetku predsedu hnutia a verbálne napádala aj MUDr. Alana Suchánka.

Mítingu sa zúčastnili ďalší kandidáti na poslancov do Národnej rady Slovenskej republiky: Anna Verešová, Milan Kuriak, Róbert Halák, Marián Kališ, Matúš Bystriansky, Eva Ivanovová, Jaroslav Hupka, Romaň Vaňo a Jozef Viskupič vyzývajúc občanov zúčastniť sa volieb a voliť s rozumom.

Záverom si účastníci urobili spoločnú fotku v tričkách, zasvietili na cestu svetielkami z mobilu a rozlúčili sa Slovenskou hymnou.

Tento článok je reportáž z predvolebného mítingu Obyčajných ľudí a nezávislých osobnosti. Nemusí sa stotožňovať s názormi pisateľa a poskytovateľ priestoru na tejto internetovej stránke sa určite nestotožňuje s názormi osôb vystupujúcich na predvolebnom mítingu.

« z 3 »

 

 

xDivadelný súbor Giovanni z Dolnej Súče som spoznal v Pruskom, na Gavlovičovom Pruskom 2015. Vtedy ma zaujali, ale nielen mňa, ale aj iných návštevníkov vyššie uvedeného festivalu hrou Krysa na hrade. Nenechal som si ujsť príležitosť pozrieť si predstavenie DS Giovanni v rekonštruovaných kasárňach Trenčianskeho hradu. V rámci Divadelných večerov na Trenčianskom hrade sa predstavili svojou novou, autorskou, retro komédiou Diamantová párty. Opätovne nesklamali. Oslovil som preto a požiadal o rozhovor vedúcu súboru Katku Michalíkovú.

2016_02_21-Diamantová-párty-096eRZet: Mohli by ste sa predstaviť čitateľom i-dca a odkedy vediete súbor?
Katka Michalíková: Divadelný súbor Giovanni sme založili spolu so sestrou Mirkou v roku 2004. Odvtedy každý rok uvedieme jednu divadelnú hru. Začali sme hrou Jeana Anouilha – Bál zlodejov. Potom nasledovali hry od Bukovčana, Erbena, Šamberka, Hollého. Keďže bol stále väčší problém zohnať hru zodpovedajúcu počtu hercov a zloženiu súboru, začali sme si písať hry sami. Počet členov sa každý rok mení. Vek hercov sa v súčasnosti pohybuje od 21 – 30 rokov, väčšina sú pracujúci, zopár je vysokoškolákov.

(viac…)

V Dubnici nad Váhom, v lese pri „Ú-čku“ spoločnosť Impact Films pod vedením režiséra Ash Sumpter natáčala scény do krátkeho filmu The Tress will remember (Stromy si budú pamätať). Pôjde o film z prostredia holokaustu a natáčala sa scéna kde židovský chlapec hľadá svoju mamu v lese, v masovom hrobe. V scéne s masovým hrobom hlavnú časť komparzu tvorili členovia dubnickej hereckej spoločnosti. Predkladám Vám pár fotografií z tejto filmovačky. (Upozorňujem, že fotografie sú z prípravy scén, takže niektoré postavy sú zatiaľ v inej pozícii ako budú vo filme, nakoľko počas filmovania by nebolo vhodné počuť závierku fotoaparátu).

« z 3 »

Konečne sa mi podarilo dorobiť všetky obrázky:

« z 8 »

Konečne sa mi podarilo dorobiť všetky obrázky z „Detského karnevalu v Prejte„.
Nech sa páči:

« z 4 »

Na Mierovom námestí v Trenčíne sa stretlo asi 55 zdravotných sestier z Fakultnej nemocnice v Trenčíne na protestnom zhromaždení. Na pódiu vystúpila zdravotná sestra Viki Milanová z gynekologicko-pôrodníckej kliniky ktorá obhájila ocenenie Najlepšia pôrodnica na Slovensku, zdravotná sestra pracujúca pri lôžku chorého Ľudka Ronaiová, Ing. Danka Kaššovicová bývalá riaditeľka Fakultnej nemocnice.

Všetky sa zhodli, že „nechceme milióny, nechceme ani tisícky, chceme len a adekvátne platové ohodnotenie za to, že pracujeme v soboty nedele, piatky, sviatky ochudobňujeme tým naše rodiny, dôstojnejšie pracovné podmienky, dodržiavanie normatívov, aby sme nemuseli prepierať obväzový materiál, dostávali ochranné pracovné prostriedky. Kde sú tie sľubované sestry, ktoré nás nahradia? Kde sú tie sľuby premiéra, že sa môžeme vrátiť do práce akoby sa nič nestalo? Riaditelia nemocníc majú iný názor.“

Situáciu v nemocniciach a ďalší postup v protestoch prišla zúčastneným sestričkám objasniť dokonca Mgr. Iveta Lazorová Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Protestné zhromaždenie prišli pozdraviť, poradiť, a povzbudiť aj zamestnanci „na dlažbe“ z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove.

text: eRZet foto: ROOT

« z 4 »

… po už získanej dobrej povesti o organizovaní akcií v Prejta – MDD, Guláš, Seniori, Mikuláš, Vianočný pochod, oznam o konaní Karnevalu v Prejte, ktorého sa ujal Miestny spolok Slovenského Červeného kríža s podpotou VMČ, priniesol skutočne veľkú účasť miestnych aj cezpoľných návštevníkov.
Zúčastnilo sa na ňom viac ako 70 (najkrajších) detských masiek na svete v sprievode mamičky, ocka, babičky, tetušky….Prišli nazrieť aj iní obyvatelia Prejty, nielen tí, čo mali malé deti v maskách. Všetci so záujmom a s pobavením si užili jednotlivé súťažno-zábavné vstupy, na ktorých sa zúčastnili ako súťažiaci okrem detí/masiek, aj ich rodičia.
2016_02_06-DSC_3239Poďme ale po poriadku – ako prvé sa uskutočnil pochod masiek od Spoločenského domu do Penziónu Dubina Prejta. Tu už klienti (deduškovia a babičky) čakali na detičky , ktoré im za hudobného sprievodu harmonikára deda Jozefa zaspievali a zatancovali pár pesničiek a tie odvážnejšie niečo samostatne zarecitovali. Pri odchode boli všetky deti odmenené malou sladkosťou a ako sprievod masiek sa vrátili do Spoločenského domu, kde sa pokračovalo v programe.

(viac…)

Fašiangy sa krátia …
… už sa nenavrátia, staré baby plačú, že sa nevyskáču!

V Dubnici nad Váhom sa 6. februára 2016 na DuTaF-e (Dubnická telovýchova a futbal) uskutočnil už 11. ročník Dubnických fašiangov.2016_02_06-DSC_3096Rannou zvolávkou prešli pestré festivalové masky v podaní FS Mladosť, DH Dubničanka a FS Vršatec mestom od Mestského domu kultúry ku slávnostne vyzdobenému centru fašiangovej zábavy. Samozrejmosťou je, že nikdy nezabudnú cestou pozdraviť seniorov v zariadení Dubina. Zábava sa začala, tradične, vystúpením speváckej skupiny Studnica so svojim fašiangovým programom. Na pódiu sa potom začali striedať vystúpenia slovenských umelcov s rôznymi súťažami pre návštevníkov. Nesklamala svojim vystúpením (vlastne tak ako vždy) heligónkárka z Kysúc Vlasta Mudríková. Dvomi vstupmi vyvolávala zimomriavky na tele. Skvelú atmosféru preniesli aj pod pódium spevácke Duo Mirka a Ondrej z Brezna. Pri ich vystúpení bolo dokonca niektorým do tanca či spevu. Ondrej Potančok zaspieval u nás prvýkrát novú pieseň z jeho autorskej dielne. Na inom mieste, pod pódiom, prebiehali súťaže o najlepšiu domácu kyslú kapustu, uhorky, dubnickú pálenku či klobásu a slaninu. Chutné prasiatko skončilo svoju pozemskú púť pod nožom zdatného mäsiara pána Košíka. Tento rok mu z pod noža neutieklo, a tak sme si mohli pochutiť na chutných, ale nezdravých výrobkoch z bravčovinky.

Záver patril FS Senior klubu Vršatec a FSk Liborčan pri pochovávaní basy. Zvlášť vtipné repliky pri lúčení sa z basou, vyvolávali úsmevy na tvári hostí.

text eRZet foto ROOT

« z 15 »

1. februára 2016 sa za zvuku zvonov Mestskej veže o 15:30 hod sa začal protest učiteľov na Námestí Ľ. Štúra v Trenčíne. Protest zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Zúčastnilo sa ho viac ako 600 učiteľov z okolitých miest a obcí a občanov sympatizujúcich s učiteľmi a ich požiadavkami.
2016_02_01-DSC_2790Úvodom zaznela hymna štrajkujúcich učiteľov v sprievode gitary – pieseň o aktuálnom učiteľskom stave. Ďalej k zúčastneným prehovorila Anna Jančová zo štrajkového výboru s príhovorom k učiteľom a zároveň s ospravedlnením sa rodičom – že síce vyučovanie bolo prerušené, ale deti sa naučili neohýbať chrbticu a stáť si za svojim právom. Protest svojim príhovorom prišiel podporiť aj primátor Trenčína Mgr. Richard Rybníček, ako sympatizant učiteľského stavu. Následne všetci zúčastnení vytvorili živú reťaz okolo celého námestia so zapálenými sviečkami a spevom študentskej hymny Gaudeamus igitur vyjadrili jednotu a odhodlanie vydržať. Neformálnymi debatami účastníkov o problémoch školstva sa stretnutie skončilo.

slovo: eRZet foto: ROOT

« z 5 »

« z 5 »
« z 5 »

Práve som dorobil všetky fotky čo som v DOORS-e nacvakal. Je to v 256 stupňoch šedi, samozrejme origínál fotografie sú vo farbe. Nech sa páči, kto chce, môže pokukať …

« z 6 »