26.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve

26.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   Nepríjemná kauza sa ale nevyhla ani samotnej Slovenskej lekárskej komore (SLK). Tá v roku 2005 založila akciovú spoločnosť Lekár a.s., ktorá mala slúžiť najmä na pokrytie nákladov spojených s povinným vzdelávaním lekárov. Spoločnosť fungovala efektívne až do nedávna, keď pod tlakom prezidenta SLK Mariana Kollára odstúpil z funkcie riaditeľa akciovej spoločnosti Viktor Dobiš. Nový riaditeľ Jozef Ňaňo sa vo funkcii dlho neohrial, sám dal výpoveď. Na odporúčanie Mariana Kollára na jeho miesto od 1.2.2017 zasadol bez výberového konania Martin Lászlo. Predsedníčkou predstavenstva spoločnosti Lekár sa stala MUDr. Perichtová. V júni 2017 sa ale zistilo, že na účte spoločnosti nie sú žiadne financie. Martin Lászlo tých pár mesiacov nezaháľal, a 126 417 eur previedol na zahraničné účty. Z toho vrátil 9 930 eur, takže finančná škoda bola 116 486 eur. Po Lázslovom odchode sa novou predsedníčkou spoločnosti stala Zuzana Dolínková, žena spriaznená s Marianom Kollárom. Marian Kollár sa k celej kauze vyjadril v tom zmysle, že Lászla osobne nepoznal, ale odporučil mu ho Martin Pechovský, ktorý v tej dobe oslovil SLK s iniciatívou vývoja ambulantného softvéru.

   Zaujímavé je, že v dobe nastúpenia Martina Lászla došlo aj k zmene kompetencií riaditeľa spoločnosti. Dovtedy riaditeľ nemohol disponovať s peniazmi na účte. A zaujímavá je tiež skutočnosť, že Marian Kollár u ministra Druckera presadzoval povinnosť lekárov byť členmi SLK. Doteraz je členstvo dobrovoľné, v SLK je združených okolo 14 000 lekárov, ďalších 10 000 nie je členmi lekárskej komory. Hoci Marian Kollár má podporu najsilnejších regionálnych zväzov Slovenskej lekárskej komory v Bratislave, Trenčíne a Košiciach, nie všetci lekári sú spokojní s takýmto hospodárením. Mnohí po prevalenej kauze uvažujú o vystúpení z SLK.

S povinným členstvom nesúhlasia ani niektorí poslanci: „Komora má mať prirodzenú autoritu a ak to tak nie je, niekde je chyba a treba sa zamyslieť,“ povedal poslanec za SNS Štefan Zelník a súhlasí s ním aj opozičná poslankyňa Jana Cigániková z SaS. „Pôvodným zámerom, s ktorým sme Slovenskú lekársku komoru zakladali, bolo vytvoriť platformu pre jej členov lekárov. Ako však sledujem, komora sa úplne vytratila z verejného života, prestali ju prizývať na dôležité rozhodnutia. Jediné, čo sa zmenilo, je volebný poriadok, ktorý súčasného prezidenta zabetónoval v kresle doslova na doživotie. Nerozumiem kolegom, prečo za týchto okolností držia Mariana Kollára vo funkcii,“ vyhlásil zakladateľ SLK Milan Dragula.

   Vyzerá to tak, že z Mariana Kollára, ktorý sa tak srdnato bil v roku 2011 za platy lekárov, sa stal neobmedzený vládca nad osudom SLK a akciovky Lekár. Veď ako sa dá vysvetliť jeho konanie, keď začal disciplinárne riešiť svojich oponentov a kritikov z radov lekárov? Najmä Máriu Kuniakovú, riaditeľku regionálnej pobočky SLK v Banskej Bystrici, na strane ktorej stojí aj bývalý prezident SLK Milan Dragula a MUDr. Andrej Janco, prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *