Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 11.

Lieky zdraželi o desiatky až stovky eur
Ministerstvo zdravotníctva opäť ušetrí na pacientoch. Podľa viacerých odborníkov to dokazuje vyhláška, ktorou sa časť liekov doteraz preplácaných zdravotnými poisťovňami dostane na zoznam doplnkových, a teda poisťovňami neuhrádzaných liekov. Zarážajúce pri tom však je, že niektoré z nich sú u nás používané ako jedinečná liečba bez možnej alternatívy. Preto pacientom, ktorí budú chcieť aj naďalej pokračovať vo svojej liečbe nezostane iné než zaplatiť za ne viac.
Čítajte viac: http://peniaze.pravda.sk/lieky-zdrazeli-o-desiatky-az-stovky-eur-f03-/sk-pstat.asp?c=A111206_155755_sk-pstat_p59#ixzz1fq04JlOf
Občania, nezúfajte/me, minister Pentliarik od KáDéHá, silny to kresťan, ma najnovšie pre nás poslednú dávku zadarmo. Z guľometu. Vraj sa na každého ujde, streliva je našťastie dostatok.

***

…listujem si len tak a aha!…
http://www.topky.sk/cl/10/1293121/To…-91-pacientov- (http://www.topky.sk/cl/10/1293121/Toto-ma-byt-invazia-ako-v-1968–Ceski-lekari-za-tri-dni-zachranili-91-pacientov-)
…..akútne prípady…ale výpovede boli asi prednejšie…ale radšej nič… 
Pepsi a to si predstav: boli to okupanti! (Podľa pána. MuDreho. Kollára a niekoľkých socdementov).

***

Mna len udivuje, ze so vsetkym si v svojej praxi nespokojna, nic nie je dobre, kazdy ta obera o vsetko. Tak preco s tym neseknes, neurobis si rekvalifikaciu a mozes pracovat inde. Ved nikde nie je napisane, ze cely zivot musis sediet na tej jednej stolicke?

Alaya bud taká láskavá a reaguj len vecne,tých napádaní už bolo dosť.Držím si odbornosť aj ked ma už neživí medicína.A ano som nespokojná a píšem o tom,ale nie preto,aby som Vás rozčuľovala ale aby som poskytla pohľad z druhej strany.Jednoducho píšem ako to je,tie zákony si môžeš overiť na nete a zistiť,či to čo píšem je fakt alebo si to vymýšľam.Aj vy sa skôr zorientujete,ked do toho vidíte a ak zložíte tie okuliare z očí,tak by ste prípadne mohli pomôcť.Padnutie zdravotnej starostlivosti nie je v záujme ani mna ani Teba.
Pre marjankaj-ambulantní samozrejme štrajkovať nebudú.Ale my máme zmluvy na rok a sme bud s.r.o alebo SZCO.Takže stačí nepodpísať ponúknuté zmluvy a máme to tu zase.

..prepáč, že reagujem…tvoj pohľad z druhej strany by bol v pohode, pokiaľ by si nám ho nepodávala formou „vy budete, vám bude, vy nedostanete“ a podobne….ste od nás závislí, tak, ako my od vás, ak chceme existovať, mali by sme si navzájom pomáhať a nie žiť v tom, že “ vy sa načakáte, pokiaľ sa vám urobí krvný rozbor, lebo poisťovňa nedá…chápeš, o čom píšem?..o tom,že keby ste zostúpili zo svojho piedestálu a vysvetlili ľudsky pacientom, že zdravotná poisťovňa je tá, čo okráda nás oboch spoločne,pohľad by sa nám vyjasnil a pomohli by sme vám…namiesto toho otrčíte vrecko a dáte pacientovi na vedomie svoju nadradenosť…náročky píšem „dáte“,lebo ak my nedáme, máte málo a neprídete do roboty…

No ved ale Vy budete,nie ja,pokiaľ nebudem už mimo.Ja si to bud vybavím alebo zaplatím,alebo odoberiem sama na svojom vlastnom pracovisku a ked mi to poistovna nepreplatí v prípade mojej matky tak čert to ber,ale ja ako lekár to predsa nebudem platiť všetkým matkám.CT vybavím,poviem kamošovi čo ho má,že ak to poistovna nezaplatí zaplatím to ja a ked potrebujem pre sestru s Ca niečo,tak písomne na ZP a je to ihned,len nie v mieste bydliska,to je zase fakt.Vy to robíte vo svojej profesii nejako inak?Ja mám zase problém dlhodobý s murármi a inštalatermi a podobnými remeselníkmi a keby som začala písať čo som s nimi zažila,tak by to bolo na román.Akurát oni nemajú Hipokrata,tak to im nemôžem vykrikovať.

..vidíš,ale stále si nepochopila, o čom ja točím…o tom, že jeden pre druhého sme potrební a teda by sme mali byť voči sebe prístupnejší..ale keďže každý sa cíti vo svojej profesii bohom, dá si to patrične oceniť-do ruky…možno tí tvoji murári sú práve tí, ktorí nemajú dobrú skúsenosť s lekárom a ty si to odnesieš…smola..

Nie nerozumiem ani trochu.Pacientov samozrejme potrebujeme,ale potrebujeme aby za nich to čo spravím niekto platil,Hipokrates sa nejako nechytá.Jednoducho je to v tej polohe,že pacienti nie sú klienti napriek tomu že platia kopu penazí do poistovní,proste pre mna posledný bezdomovec aj prvý poslanec je jedno,za každého dostanem rovnako a ešte pod náklady,tak čo s tým.Ked som teraz po limite tak sa mám tešiť z toho že prídete a ste takí láskaví a dáte sa vyšetriť,ošetriť,ja miniem kopu materiálu,ktorý som kúpila za vlastné a nikto to neplatí?A vy miesto aby ste sa starali kde sú Vaše peniaze mi ešte nadáte,ked nechcem platiť za to,že Vás môžem ošetriť?

..nie, ja ti predsa nenadávam…ale ak si po limite, tak pacientovi daj do ruky predbežnú faktúru, čo všetko mu musíš urobiť a pošli ho do poisťovne…a ak začnú pacienti chodiť denne po stovkách do poisťovní a budú dupať, lebo vyšetrenie potrebujú, poisťovňa bude musieť upraviť limity…to by bola pomoc z našej strany, síce spočiatku dosť boľavá, ale šla by!…a za to by sme chceli, aby ste mali k nám iný prístup a neposielali nás od čerta k diablovi, ak vám nedáme do vrecka..lebo priznaj, ak ti dám do vrecka, aj limit sa nájde…a mňa to stojí dvakrát toľko, prvý raz na odvodoch do ZP a druhý raz tebe..ako?..

Lenže to legislatíva neumožňuje.A bola by som bez zmlúv s poisťovnami obratom.

…no a aby som sen dosnívala do konca, kým ma decko nevyženie od pc (lebo chce na fejsbuk a budúcnosť má zatiaľ v paži)…no teda, ak by mesačne do poisťovne prišlo ,povedzme 1000 pacientov s predbežnou faktúrou, a poisťovňa by sa priečila, tak pôjdu inde, do inej poisťovne..tým pádom im klesnú zisky, myslím tým poisťovniam a ako začnú hneď rozmýšlať?..alebo zvýšia limity, alebo to môžu zabaliť..

Jednoduché, ale účinné. A lekári by potom mali našu podporu. Teraz si svoje síce vydobyli, ale za cenu nevôle pacientov.

***

BXL, na jednej strane máš pravdu (moji rodičia boli zdravotníci, a tak to veľmi dobre poznám – nikde som nemusela čakať, stačilo, keď mama v bielom plášti bola so mnou…:cool:) (a dnes, našťastie, mi tiež (zatiaľ) nerobí problém zaplatiť si 5 alebo aj 10 eur za prednostné vyšetrenie alebo si platiť na gynde celoročný nadštandard – so zazeraním ostatných pacientiek som sa už vyrovnala…:rolleyes:), ale na druhej strane si občas spomeň, ako dopadla alayna mama, tiež lekárka, ale už v dôchodku… (sama som bola šokovaná, lebo som si myslela, že „zdravotnícka súdržnosť“ je doživotná, ale ako vidím, aj tu sa časy zmenili, zvlčili…:mee:) (alebo si predstav, že sa Ti – nedajboh! – niečo stane na opačnom konci Slovenska a nebude času zisťovať, že si lekárka…:mee:).
Nepáči sa mi takéto delenie na „MY“ a „VY“ (a prípadne ešte aj „ONI“…) – tým skôr, keď aj z Tvojich slov vysvitá, že aj „my“ aj „vy“ sme rukojemníkom niekoho tretieho – poisťovní (prinajmenšom). Tu plne súhlasím s Pepsikovou, že by sme mali spojiť svoje sily a bojovať spoločne za svoje práva, lenže pacient to nemá odkiaľ vedieť, takže naozaj by ste mohli v prvom rade „vy“, t.j. naši lekári, zísť zo svojho „piedestálu“ a pekne nám to vysvetliť, keď to na rozdiel od nás vidíte „zvnútra“ a do detailov…
(Veľmi nerada to púšťam cez hubu … ale v tomto jednom-jedinom súhlasím s Ficom, že zdravotné poisťovne by z našich odvodov naozaj nemali tvoriť zisk, resp. až potom, keď už nebudú neuspokojení čakatelia na nejaký zdravotnícky úkon a keď aj lekári dostanú zaplatené, čo pacientovi poskytli, či už v nemocnici alebo v tzv. súkromnej ambulancii, tak potom nech sa trocha potešia aj poisťovne…)

***

mimo temu – vsade bezi reklama na kdejake lieky,preparaty,vitaminy,doplnky vyzivy atd,je to vhodne aby namiesto zdravotnej osvety na skolach a mediach sa takto propagovali tieto produkty,ako keby to boli neskodne cukriky,alebo sa mylim a z dlhodobeho hladiska nic nehrozi ak budeme sa budeme takto liekovat,vitaminovat a dopovat?,este k tomu mladez oblubuje energy drinky v kombinacii s alkoholom a kavou,miesto pohybu net a namiesto mineralov cukrova voda.
co bude dalej a ako v zdravotnictve,ako uvedene vyssie bude narastat chorobnost a hlavne tlak na penazenky pacientov,neviem ako to niektory ustoja,lebo dlhodoba nemoc je casto doprevadzana aj chudobou a preto skoda ze ta diskussia za zvrtla iba na platy,lebo je mnoho aj inych veci ktore treba riesit v zdravotnictve a hlavne chyba ucelena strategia a koncepcia,vratane osvety a prevencie v zdravotnictve.

***

Ja som vo Všeobecnej. Problém stále vidím v tom, že pacienti o platbách nevedia. Ak by som namiesto ošetrenia dostal podklad pre poisťovňu, tak by som do nej šiel a nadával na správnom mieste.
Lenže včera som sledoval Jílkovú – mala tam Lekárskeho bossa, sestričku odborovú a českého Pentliarika. Teraz žiadajú lekári +10%, sestričky majú tiež málo. A akýsi doktor to porovnával s Nemeckom – platy aj služby ( nemal šancu ). Zdravotníci nechceli žiadne zmeny, žiadne úpravy počtov lekárov, žiadne meranie výkonov alebo kvality, nič pre pacienta, len svoje platy. Takže je mi jasné – ide kríza, treba si zabezpečiť príjem my zachraňujeme životy a čo je viac, ja chcem plat ako v Nemecku. Že český robotník, dôchodca, technik aj inžinier majú tiež zlomok toho nemeckého zapadlo v záplave požiadaviek na pridanie. Odkiaľ zobrať nevedia, len štát je povinný pridať, lebo úroveň platov českých zdravotníkov nedosahuje tú nemeckú.
Takže vážení vydierači. Ja normálne pracujúci by som tiež chcel mať nemecký plat a kedže ho nemám nemôžem platiť odvody z nemeckého a mať na Váš nemecký plat. Každý deň mám strach, kedy príde kríza a ak zarobím dnes menej ako včera, tak som rád, že mám príjem aspoň taký. Ja nemám koho vydierať, nemám na to pozíciu.
Ale tuším k čomu môže prísť. Strata príjmu, pád životnej úrovne, predaj všetkého možného len aby do hrnca bolo. A keď ma potom chytí žlčník, tak rýchle za Vami dobehnem, aj so zemiakmi, ktoré ukradnem 1. susedovi aj so sliepkou od 2.suseda.

***

V tej relácii odznelo, že dnešný priemerný plat Nemca je 3 500 eur.
Dnešné spravodajstvo je povrchné. Či už printy alebo ostatné. Nestačí povedať čitateľom, divákom, že plat ukrajinského lekára je 130 eur, pretože si človek nemá ako informáciu uceliť v zmysle, koľko je aj priemerný plat na Ukrajine. Takto je to aj s ostatnými krajinami. Ale nebudú sa sem hrnúť žiadni Ukrajinci. Chránia si svoj národ.
Nevieme aké postavenie má bežný občan, aké lekár. Keď sa bavíme konkrétne o zdravotníctve. Nevieme aké zdravotné poisťovne sú v Rusku, Poľsku, Maďarsku, a vôbec aspoň v Európe.
Týmto spôsobom sa vháňa do ľudí iba strach a dezinformácie, nie informácie.
V mútnych vodách sa dobre pláva.
Jedno je fakt, verím tomu, že lekári môžu poodchádzať do sveta. Je to jedno z mála povolaní, ktoré sa môže uchytiť v cudzine.
Nie je ich tak veľa.
A že hrozí okrem ich nedostatku aj ôsma vlna emigrácie Slovákov a zníženie intelektuálneho potenciálu Slovenska je nad slnko jasné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *