Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 14.

Lekari nemaju s odvodmi nič. Dožaduj sa práv u svojej poistovni.

Majú aj nemajú. Jednoducho som dnes v stave, že cvakám zdravotné odvody a nemám čas na zdravotníctvo. Takže zatiaľ mám len povinnosť platiť. Keďže musím makať a chvalabohu mi zdravie slúži, tak zdravotníctvo vlastne ani nepoznám. A od poisťovne nemám čo reklamovať, keď nič od nej nepotrebujem. Lenže tu ide o prachy, a tak sa mi zdá že o prachy za nič. Stále mi nie je jasné prečo sa napríklad nemôžem netom prihlásiť k lekárovi na určitú hodinu. Prečo musí čakať X pacientov Y hodín na vyšetrenie a stráviť kopec hodín bez akéhokoľvek úžitku. Čo tak dať preplatiť takto menežovanej ordinácii stratu času pacientov ? Že sa môžem objednať na určitú hodinu za poplatok Z Eur je zbojstvo a nie služba.
Takže môj strach je vlastne to, že keď budem po mnohých rokoch platby odvodov do ZP potrebovať lekára, tak ho nedostanem. A keď to má skončiť takto, tak mi láskavo odpustite platenie zdravotných odvodov, ja si tie bubáky budem odkladať a pokiaľ neotrčím kopytá pred dosiahnutím dôchodku v 62 ( 65,70) rokoch, tak si to zacvakám cash. A podľa mnohých príspevkov to keš potrebujem vlastne aj dnes.

Typický príspevok Slováka,ktorý fakt ničomu nerozumie.Tie Tvoje bubáky čo si odložíš,ti aj s Tvojim domom možno vystačia na prvých pár mesiacov rakoviny,alebo na prvé dni po autohavárii.Teraz nič nevyužívaš,ale máme solidárny systém a ty sa pozri na svoju rodinu.Manželka,deti,rodičia,svokrovci starí rodičia.Všetci za ktorých platí,resp.neplatí štát.No a samozrejme najmenej 1 romska rodina,že ano.

Však ani rozumieť nemusím, hlavne že platím. Ja len mám strach, že keď to budem potrebovať ja a nebudem mať peniaze, tak ma nechajú zdochnúť. A všetko tam speje – zvyšovanie spoluúčasti, rast poplatkov za lieky…. Takže ak nebudem mať na lieky, tak vyšetrenie u felčiara mi bude tiež nanič a teda mám šancu zdochnúť tak či tak. Samozrejme, že celebrity, mafiáni, politici a privatizéri to riešiť nebudú, majú si z čoho doplatiť aj nadštandard. A poisťovňa im prispeje – ako Šusterovi za Viedeň. Aspoňže tá zem bude pre nás rovnaká a zhnijeme alebo budeme spálení rovnako.

***

Nechcete lekárom dať vyššie platy, nechcete im dať dôveru…čo im chcete dať??? Chcela by som vás vidieť o samote u takeho právnika pri “ bitke“ o dedičstvo.

…ale my nie že nechceme dať!..kde si to čítala v takomto zmysle?..platíme odvody poisťovniam,dávame lekárom do vrecka, aby urobili to, čo je ich pracovnou náplňou- lebo inak sa k zlepšeniu zdravia nedostaneme,štát je zadĺžený tak, že ho nie je vidieť ani počuť a v tejto situácii odídu od stola- teda operačného a nechajú nás naverímboha…mimochodom, 300€ je pekný peniaz a im nestačilo…otočili svoju chamtivosť proti ľuďom a ich nenažranosť pokračuje…a pritom ich platiteľom sú poisťovne…ale aby sa nemuseli byť s legislatívou, bijú sa s nami…
…vieš, každý má s lekárom iné skúsenosti, pokiaľ nepotrebuje ten najvyšší stupeň, vidí to celkom ružovo,ale už aj tí radoví, ambulantní nepozrú na pacienta bez toho, aby niečo nebolo na stole, tak o čom toto je?..o úplatkoch, na ktoré si zvykli, lebo my pacienti sme ich postavili vyššie, ako im patrí..
…a mimochodom, ten stav s právnikom- tiež nič moc…

neviem ake prispevky si citala-vela ludi im aj tu dopraje vyssie platy,islo o to o kolko im mali pridat,300 eur mnohy povazovali okrem lekarov za skvelu ponuku pridali im 500-600 eur ,aj tak nie su spokojny,neviem ci niekto zachytil ce ty cesky znovu chcu pridat o 10% minimalne/-ty by si im pridala aj 5000 eur asi bez ohladu na moznosti zdrojov,bez ohladu na to kto aku odbornost ma a ako kvalitne lieci-len na tie platy bude musiet doplacat nejaky chory chudak ktory nema ani tych 300 eur mesacny prijem a uz teraz doplaca na doplatkoch,poplatkoch a pod-lekari chcu nemecky prijem ,ale kto ho tu okrem politikov a tunelarov ma? /neverim ze zvysenie v plnej miere zaplati penta a zdravotne poistovne-100 milionov ma ist z uspor ma liekovej politike,to znamena ze aj cast z toho ze pacient zanich bude viac doplacat,resp dostane menej kvalitnu liecbu.
A doveru ma asi ten kto si ju ziska svojou pracou,nie ze ju ma niekto automaticky-asi by si doverovala lekarovi co by zanedbal uraz tvojej dcery a kvoli tomu by mala trvale nasledky,alebo lekarovi ktory nakrici na pacienta preto ze ten z nim chce prekonzultovat kvoli obave o zamestnanie moznosti casoveho horizontu ukoncenie pn.
Poznam lekarov ktorym doverujem,ale nejak ich ubuda-len oni si tu doveru budovali dlhodobo odbornou liecbou,ludskym pristupom a tym ze nedavali pocitit svoju nadradenost,ako aj dodrziavanim ordinacnych hodin a ochotou komunikovat s pacientom o jeho nemoci,postupe liecby atd.
neviem preco sem pleties dedicstvo,ako to suvisi z platmi?/to je realna vec jednak a jednorazova,takisto pokial viem len male percento ludi si najima pravnika a zerie sa kvoli tomu z rodinou,ak su dlhy tak sa nededi nic/takze toto som nejak nepochopil
Nezazlievame lekarom boj o zvysenie platov,ale mame iny nazor na mieru ich zvysenia a sposob presadzovania poziadaviek ato zase co teraz predvadzaju,dostali garancie,oni potrebovali 3 dni na udajne konzultacie pri podpisovani zmluv a od vlady a parlamentu chcu vsetko okamzite,pricom ten legislativny proces je komplikovanejsi ako pracovna zmluva a jej kontrola,to by pani doktori mohli vediet-zakony su pripravene,idu do parlamentu,takze neviem co zas vymyslaju./asi do volieb budu hladat drobnosti aby mali dovod sa prezentovat/

***

Lenže to je práve to, čo lekári nechcú pochopiť. To, že treba konečne zviesť poriadok do účtovnictva nemocníc. Keby sa radšej zamerali na to a nie na svoje platy. Kto dokáže urobiť poriadok vo financiach nemocníc? Skrachovaný lekár? Cvach, alebo kto? Som presvedčený, že musí dôjsť ku tranformácii nemocníc a vôbec ku zmene v celom zdravotnníctve. Či sa nám to páči alebo nie, aj v zdravotníctve musia platiť ekonomické poučky.

Toto kázanie o poriadku v zdravotníctve ma dlhodobe baví.Podľa príspevkov na nete usudzujem,že najlepší poriadok v zdravotníctve zavedie 5 členná riaditeľská rada menovaná ministerstvom spolu so 6 člennou dozornou radou menovanou politickými stranami .Usudzujem,že títo 11 budú asi jediní v zdravotníctve primerane zaplatení,aby poriadne šetrili:).
Všetci sa tešíte na poriadok v zdravotníctve,ako to tým blbým lekárom ukážete,lenže poriadok v zdravotníctve bude znamenať aj to,že nebudú možné sociálne hospitalizácie.A aj to,že zdravotníctvo nebude záchytka,takže každému sa pri každom uraze pekne spraví test na alkohol a ak si pod jeho vplyvom tak platíš.Toto sa už začína natvrdo.No a poriadok v zdravotníctve je aj kopa iných vecí na ktoré si bude musieť pacient aj lekár zvyknuť.

A mňa zase baví, že vieš koľko tam bude členov vedenia. Ty jednoducho vieš všetko, a my ostaní sme iba typickí Slováci, čo nič nevedia. Vážená p. doktorová, je lepšie keď špitál bude viesť ekonóm ako neuplatniteľný lekár vo svojom odbore. Nebyť takých Cvachov mohlo naše zdravotníctvo vyzerať ináč. Jednoducho nedokážeš pochopiť, že ľudia prestali fandiť lekárom a majú ich vydierania plné zuby. Nehraj sa na vešticu a pochop, že takto to ďalej fungovať nemôže. Slovensko nemá viacej € na zdravotníctvo. Namiesto zvyšovania daní, spotrebných daní, DPH a odvodov treba začať šetriť. Inej cesty niet, ale keby si ty vedela o nejakej cestičke, ktorá vyvedie sl. zdr. z problémov, tak si nominant na Nobellovú cenu.

Nestačí len šetriť. Je potrebné aby sa štát nesprával ako výpalník. V súčasnom systéme musíme pod hrozbou exekúcie majetku platiť vysoké odvody na zdravotné poistenie. A čo nám za to štát garantuje? Myslím, že garancie napísané v ústave sú len slová napísané na papieri – bez možnosti reálneho uplatnenia u osoby, ktorá potrebuje zdravotnú starostlivosť. Štrajk lekárov bol prínosom v tom, aby sme si mohli naplno uvedomiť, v akom marazme je naše zdravotníctvo.

este doplnim ze preco lekari bojuju proti transformacii na as namiesto toho aby bojovali za to aby sa z nemocnic stali zamestnanecke akciovky,kde by mali hospodarenie pod kontrolou oni namiesto Penty? Preco neboju za system v ktorom by lekarov anonymne hodnotili pacienti ako jedno z kriterii,dalsim by bola uspesnost liecby,standartizacia a optimalizacia vykonov? /preco ma byt kriteriom iba dlzka praxe a atestacie,je to iste rozdiel v skusenostiach a odbornosti,ale to samo osebe nestaci,ak sa k tymto odbornostiam neprida zaujem o pacienta,dosledne a fundovane vysetrenie, kvalifokovana liecba,dobry pristup a komunikacia s pacientom/
Aj kvalitna a odborna liecba setria zdroje,takisto ich setri dobra diagnostika /starsi ludia hovorili ako boli taky doktori ze pozreli na pacienta a vela diagnoz vedeli urcit aj bez vselijakych pristrojov,takisto vedeli rozoznat simulantov,teraz su aj pristroje a nie vzdy sa urci diagnoza,mame u nas internistku ktora mala vysetrenu pacientku a poslala ju prec s tym ze jej nic nie je,po par hodinach po tuto pacientku zobrala sanitka a v nemocnici jej diagnostikovali prekonany infarkt.
Ako uz spomina Lubomir,nie je z coho brat -odvody su na hrane,takisto dane a podobne aj ked nasa pseudopravica si to zjavne nemysli lebo chce zase po volbach zvysovat spotrebne dane a dph,takisto zvysovat doplatky za lieky,zmrazovat penzie-lenze to robi neustale a stale rastie dlh nie iba v zdravotnictve,lebo su to hlupe a nesystemove opatrenia./v deravon vedre voda nebude,nech sa jej naleje akekolvek mnozstvo/
Peniaze treba setrit tam kde unikaju a kde sa zneuzivaju-rezervy su aj v poistovnach a ich spravnych fondoch,lekarni na marzach /ked vedia urcit rabat a konecnu cenu cigariet preco nie aj liekov?/,pacientoch /zasada trikrat a dost by mala platit pri liecbe alkoholizmu,gamblerstve,drogovych zavislosti/,na strane lekarov ci uz v spominanej efektivite liecby,vypisovaniu iba opravnenych pn,vyuzivaniu 8 hod ordinacnej dobe a fondu pracovneho casu.Ale aj v zrovnopravneni zamestnancov v legislative,je protiustavne ak su v statnej a verejnej sprave vynimky ktore maju plnu nahradu mzdy pri marodke,co je aj demotivacne,lebo su to aj take miesta z ktorych sa kvoli pn neprepusta.Ale aj motivacia a osveta zamestnavatelov,aby si uvedomili ze nie je rozumne a spravne vyhadzovat ludi kvoli pn,ze je lepsie ked chodia do prace zdravy a vitalny ako s chripkou a pod zbytocnymi stresmi atd.

***

Moja vizia je jednoducha. Neplatiť tam kde netreba Hoci 400 000€ mesačne externej firme za rôzne služby“. Koľko je takých príkladov? Nepredpisovať lieky, ktoré si určia farmafirmy a uplatia lekárov dovolekami a pod. Nevyísovať marodky na stavanie víl a iné neodkladné záležitosti. Keby si nevedel tak aj tam idú€ zo ZP. Bordel si narobili lekári sami. He, he, he, teraz sa ja bavím na tvoj účet, lebo si sa asi teraz prebudil alebo si lekár, ktorý sa tvári, že o tom ešte nepočul.

Ked je PN, tak to (nemocenské) vypláca Socialna poisťovna, nie zdravotná poistovna, ktorej si poistencom.
Skutočne sa môžeme baviť na úrovni, ked to majú mnohí dopletené?
http://www.socpoist.sk/nemocenske/1292s

lenze existuje legislativny proces v ramci ktoreho je mozne upravit bud sadzby alebo umoznit prerozdelenie zdrojov-tu ide o hladanie rezerv v ramci celeho systemu statnych a verejnych financii,lebo mnohym je jasne ze dalsie zvysovanie ci uz dani, odvodov ,doplatkov atd nikam nevedie,ak nie je dostatocne zabezpecene ich efektivne vyuzivanie a takmer kazdy kto zapricinuje ci uz vedome alebo nevedome ich mrhanie,nevie si uvedomit ze vrecka ludi alebo danovych poplatnikov nie su bezodne.
Efektivne vyuzivanie zdrojov, hladanie rezerv a pod plati vseobecne vsade kde sa gazduje z cudzimi financiami /obce, vlada, verejnopravne institucie, spravcovia bytov a pod/, tiez zlepsit vyber dani a odvodov,ovela tvrdsi boj proti danovym podvodom a unikom a pod. /v nasom meste prudko zvysili dan z nehnutelnosti a poplatky za odpad-pricom predchadzajuci primator presustroval podla kontroly niekolko milionov, nuz co trestne oznamenie ziadne a mozu sa nabalovat dalsi na nas ukor/

***

Čítam túto diskusiu a pripadám si ako v zlom sne. Môže vôbec súdny človek uvažovať o tom, že by lekár poberal výšku platu, ktorú prebojovalo LOZ a popri tom by priemerne denne ošetril len jedného pacienta?

Tým som chcela poukázať na to,že výška platu nemocničného lekára sa neodvíja od toho čo,koľko a v akej kvalite spraví.Pri súčasnom nedostatku lekárov v nemocniciach ten 1 pacient rozhodne nehrozí,skôr majú 2 neoficiálne uvazky a 300 hodín mesačne.A taktiež ten chirurg čo je veľmi pacientami žiadaný a robí jednu operáciu za druhou,to na plate nevidí,má rovnako ako ten čo má obe ruky ľavé.

A ty si videla lekára čo vybavil 100 pacientov za jeden deň? Kde? Napíš, idem sa k nemu prihlásiť.
Ja nie. Tak to by bola skutočne kvalitná prehliadka. Expresná a za príplatok, skoro ako v C.K. monarchii a ešte dať aj pečiatku, že SCHOPEN

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *