24.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve

24.časť Sociopatickí paraziti v slovenskom zdravotníctve (pokračovanie)

 

   V januári 2018 začalo vyjednávanie medzi VšZP a Slovenskou komorou ortopedických technikov o cenách ortopedických pomôcok vyrobených na mieru. Viceprezidentka komory Andrea Černá tvrdí, že poisťovňa pripravuje zníženie cien týchto ortopedických pomôcok a vzniknutý rozdiel prenesie na pacientov. Poisťovňa sa bráni, že toto tvrdenie je nepravdivé. Podľa hovorkyne VšZP Zuzany Eliášovej „VšZP nikdy nebude navrhovať takéto bláznivé zvyšovanie doplatkov. Vnímame to iba ako snahu prekryť škandál s podvodmi na ortopedických pomôckach, na ktoré upozornila práve VšZP“. VšZP tvrdí, že ortopedickí technici klamú, Andrea Černá tvrdí, že klame poisťovňa , pretože podľa nej VšZP ponúkla nevýhodné zmluvy dvadsiatim siedmim poskytovateľom ortopedických pomôcok, zatiaľ čo dvom poskytovateľom podpísala zmluvy s pôvodnými cenami až do septembra 2018, čo považuje Andrea Černá za porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

   O aký škandál šlo? Vyzerá to tak, že nemálo lekárov rozmýšľa nie nad tým, ako pacientom pomôcť, ale nad tým, ako z peňazí poistencov vyryžovať čo najviac peňazí. Tak prišli slovenskí ortopédi na síce primitívny nápad, ale zato štedro vysávajúci peniaze z poisťovní. Pacientom vydávali sériovo vyrábané ortopedické pomôcky, ale poisťovniam si účtovali pomôcky robené na mieru, ktoré sú mnoho násobne drahšie. Takto vytiahli len v roku 2016 z poisťovní 46,5 milióna eur! V priebehu rokov 2014-2016 to bolo spolu 118 miliónov eur. Za obdobie rokov 2011-2016 to bolo 180 miliónov eur. Vo VšZP si všimli v posledných rokoch nárast úhrad za zdravotnícke pomôcky na mieru. Podobný úkaz si všimli aj v poisťovni Dôvera. Kontrola v poisťovniach ukázala, že takmer vo všetkých kontrolovaných prípadoch pacienti dostali bežnú sériovú pomôcku, hoci lekári si účtovali pomôcku vyrobenú na mieru. Lekári zašli až tak ďaleko, že dokonca falšovali podpisy pacientov na lekárskych poukazoch. V tejto kauze boli zapletení napríklad lekár z kategorizačnej komisie Ministerstva zdravotníctva, prednosta Kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie vo Fakultnej nemocnici v Nitre, MUDr. Helena Valovičová a mnoho ďalších. Po spustení vyšetrovania prezident Slovenskej komory ortopedických technikov (SKOrT) Juraj Čief varoval ostatných kolegov: „Dôležité upozornenie!!! Vzhľadom na aktivity zdravotnej poisťovne vám oznamujem a zároveň vás vyzývam, aby ste okamžite a bezodkladne stiahli ,sklady‘, pretože sa včerajším dňom začala generálna previerka zo strany VšZP. Sankcie sú obrovské, špecializovaný tím má nadštandardné právomoci a je nezávislý od ,obvyklých‘ funkcionárov VšZP“. Juraj Čief je iný pavúk, keď sumu 118 eur bagatelizuje slovami, že je to smeť.

   V podvode nešlo o ojedinelé zlyhania lekárov a ortopedických technikov, ako sa to obvykle zvykne prezentovať. Šlo o organizovaný systém, na ktorom profitovali obe strany, lekári aj ortopedickí technici; v podstate šlo o organizovanú zločineckú skupinu. Na základe medializovaných skutočností začala konať Generálna prokuratúra. Na adresu Juraja Čiefa sa výstižne vyjadril jeden čitateľ v komentároch: tej svini odrezat ruky a nohy a nechat ho dozit so smejd protezami.

Pokračovanie v ďalšej časti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *