Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 3.

320€..a to sa maju akoze lekari ospravedlnit vsetkym, ktorym sa nechcelo v zivote moc snazit, ze ked oni chlastali na diskotekach,tak lekari sedeli nad knihami? Budicek, socializmus skoncil a coho je malo, to je drahe. 

Tak to PŔŔŔ!!
Tí „všetci“ sú tiež normálni ľudia, mnohí vyštudovaní, sedeli nad knihami (nechľastali, ako niektorí tiežlekári s diplomami za „všimné“!), lenže keď niekde zamestnávateľ ponúkne prácu a zaplatí len toľko, pričom iná práca nie je – tak to by sa tí lekári mali OSPRAVEDLNIŤ! Mnohí z nich vyštudovali za štátne – z daní práve takých, ktorí zarábajú tak málo! A práve tí, ktorí tak málo zarábajú, sú často nútení si priplácať, aby si ich ten pán v bielom plášti, so stetoskopom okolo krku (dobre, že sa ním nezaškrtí), s výrazom boha, len všimol – toto je častá realita.
Koľko sa popísalo, že v tej, alebo onej nemocnici zomrel človek, zomrela matka len preto, že lekár si nevykonával svoju povinnosť a to, čo sa naučil, očakávajúc, že dostane pársto € do vačku. Koľkí z nich boli za to potrestaní? Málo, strašne málo – aj to len za zanedbanie starostlivosti. Ja by som toto ich správanie klasifikoval jedným slovom- vražda. A oni si trúfajú – na výsmech pre tých slabšie zarábajúcich – pýtať minimálne 800€ (čo je niekedy 2násobok hrubej mzdy tých „dole“).
Nepáči sa im 300€ navyše – vypadnite, choďte na úrad práce, poberajte podporu. Ale nekazte vzduch svojimi nemorálnymi požiadavkami.
A poznámka pre ciners: čo sa stane,až pekár si postaví hlavu a povie, že za také „drobné“ nebude piecť chlieb? Lekár bude mať 2500€ čistého, ale nebude mať chlieb – bude mu ho*no platné, že má takýto plat, keď zdochne od hladu!

…nie všetci, ktorí dnes zarobia 300 €, sa v živote nesnažili a chlastali na diskotékach… a lekári ani zďaleka nie sú jediní, ktorí poctivo študovali… a že arogantne využívajú (niektorí), že sú „nenahraditeľní“, vôbec nejde dokopy s poslaním lekára… navrhnúť žene vyvolať pôrod, aby to stihla do 01.12. – to sa dá vymyslieť akurát tak na diskotéke, nie v zodpovednom živote… kapitalizmus-nekapitalizmus…
***

Nemyslím si že keď sa pridá aj 1 000,- Eur, že sa niečo zmení. Zmení sa akurát tak povinná výška odvodov obyčajným smrteľníkom. Vzťah lekár pacient sa nezmení práve naopak. Veď čo sa deje, jedna firma padá za druhou firmy nemajú na to aby zamestnávali a platili odvody, živnostníci pokladajú živnosti,tržby klesajú vo všetkých sférach.

***

…ja som si tak nejako do posledku myslela, že hádam sa páni doktori uvedomia…uvedomia si, v akom stave je štát, ktorý im dáva navyše 300€ a ani ich nemá, ale majú to na papieri s podpisom, nuž tak ich dostanú…ako sa to chovajú??..keď si predstavím egocentrizmus, ktorý ich ovláda, veru by som im svoj život nezverila za žiadnu cenu…nikto by ma neprinútil, že im mám dôverovať ….prví, po bohu na zem spadnutí, najmúdrejší, v rukách ľudské životy a oni hľadia na peniaze…fuj.. tie tváre, ktoré sa budú dívať na svoje výplatné pásky, kde budú mať vysoko nad priemerom, úlisné úsmevy a hrdosť na seba-aha, čo sme dosiahli!!…nechápem..ber, kde chceš, len daj…čisté vydieračstvo…
..môžu byť na seba hrdí, frajeri…

***

Áno je to tak, lekári sú úplatní a mnohí!
Práve minulý týždeň moja priateľka, ktorá pracuje ako ošetrovateľka v nemocnici zažila šok priamo na chodbe oddelenia, kde pracuje !
Pacient strkal guču peňazí do rúk lekára a ona sa skoro pod zem prepadla od hamby !!!
Ako ošetrovateľka tam zarobí v čistom 360€, holí pacientov pred koronárnym vyšetrením, denne obchytá zo desať mužských cudzích penisov napríklad, čistí nádoby od výkalov a ozvracané postele prezlieka, odpája infúzie cievkuje / áno, cievkuje pacientov ako obyčajná ošetrovateľka bez maturity!!!/ za vyššie spomínaný plat, lebo aj sestričky už boli povýšené niekde inde a niektoré práce nevykonávajú, ako si mylne niektorí myslíme. Navyše tá moja priateľka ešte aj za parkovisko pred nemocnicou musí platiť nie malý ročný poplatok, napriek tomu, že je zamestnanec nemocnice…
To je jedno, je to práca v zdravotníctve a každý tam má svoje poslanie a nie každý tú prácu môže robiť buď už pre spomínané vzdelanie, alebo pre žalúdok.
Ja sa len pýtam, kto napríklad začne orodovať aj za takých ošetrovateľov?
Každý hrabe na svojom piesočku a mne z toho vyplýva preboha asi toto:
Ak ochoriem, potrebujem guču peňazí pre lekára, všimné pre sestričky, aspoň čokoládu pre ošetrovateľku, lebo všetci sú tam nespokojní a ja chcem zúfalo PREŽIŤ, nieže by ma to tu tak na tom Slovensku až tak bavilo, ale kristepane, čo tá moja hypotéka, nechám ju splácať deťom???

***

…hm, každý tu hovorí o lekároch. Chudákom treba pridať aj k platu, veď nemajú dosť vysoký, či k úplatkom, veď akoby sa bez toho nič nedalo robiť. Mne sa veľmi páčil danuschkyn príspevok.. myslím 367??? kde píše o svojej priateľke-ošetrovateľke čo všetko musí robiť…a za aký plat. Chcela by som pripomenúť, že k zdravotnému personálu patria aj vodiči-sanitkári, ktorým vymysleli 7, .. 12 hodinové služby..aj nočné pod telefónom, kde sú zaplatení 0,40 centmi aj to len keď majú výjazd inak nič. To myslíte, že majú tak vysoký plat? Myslíte, že oni nechodia na patológiu? ..nerobia špinavé práce?…nezbierajú bezďákov?.. a v neposlednom rade nedávajú prvú pomoc?…im netreba platy zvýšiť? V konečnom dôsledku všetci sme nedocení…ale lekári budú!!…ak????..ale nech pri nich stoja všetci svätí, aby potom nerobili také banálne chyby…či už pri pôrodoch, pri operáciách, atď…. som veľmi znechutená z toho čo sa tu deje..

***

..no z toho mi vychádza, že páni doktori si vybrali schodnejšiu cestu…zahučali na ľudí..poisťovne by boli asi silnejší partner do bitky, tam by asi tak rýchlo nepochodili a istotne by im nenahodili po 300€…
..a načo by šklbali tam, kde je!…???…
…to, že si poisťovne dovolia krátiť platby a nepreplácať úkony, nie je vina národa, je to vina lekárov, aký majú dôvod, aby neštrajkovali voči poisťovniam?..tam sú peniaze, výnosy, veľké platy a, a to je najhlavnejšie, naše mesačné platby, z ktorých majú úroky…nuž, aký je problém?..to nikto z múdrych nevie takú jednoduchú matematiku?..uf!…

***

Moja dcéra pracuje ako zdravotná sestra na internom oddelení. Na 25 pacientov sú dve. Nekonečný kolotoč práce. Za celú 12 stku nemá čas, aby si sadla ku pacientovi a povedala mu jedno vľúdne slovko, tak ako si predstavolala, že ako zdravotná sestra sa s pacientom porozpráva, pohladí ho. Na oddelení sú dve sestičky a 5 – 6 lekárov v dennej službe. Stane sa aj to, že lekár pošle pacienta na vyšetrenie o 9.00 hod a o 11.00 na druhé, to isté vyšetrenie iný lekár, nevediac o prvom. Všetko robia bezhlavo, neuvážene. Niektoré vyšetrenia nie sú ani potrebné. Pacientov si nevšímajú, ani po 10 dňoch liečenia nevedia o ňom nič. Na nočnej sú dve sestričky a dvaja lekári. Sestričky sú celú noc v pohotovosti a lekári spia. Môžu ich zobudiť v tom najkrajnešom prípade, len ak ide o život. A o život ide málo kedy, celú nočnú prespia. Tú majú zaplatenú aj s príplatkami. A tieto prespaté, zaplatené hodiny si požadujú ešte lepšie zaplatiť. Nuž čo, spánok je drahý.

ekopo založil tému, a plne súhlasim s jeho názorom…nebudem sa vyjadrovať k dielčim názorom v komentároch, jedno je isté, že medicína bola je a bude prestížna škola, dostať sa na ňu nebolo, nie a nebude jednoduché. Každý kto sa rozhoduje pre budúce povolanie, by mal predovšetkým zvažovať, čo to obnáša.
Neviem presne v ktorom komentári odznelo, že my pacienti navyšujem lekárom nemalé čiastky, ktoré si nezdanené priložia k svojim oficiálnym úbohým, ako sa prezentujú-platom.
Myslím, že by nebolo od veci pripomenúť si ich majetkové pomery s pred 20-tich rokov a porovnať ich s dnešnými. ..že by ten majetok mohol niekto nadobudnúť z toho úbohého platu?
Je logické, že každý by chcel viac, sama som odpracovala poctivých 45 rokov, a tiež som študovala, no môj dôchodok nepredstavuje ani čiastku, o ktorú budú mať lekári navýšenie ich platu.
Mnohé komentáre tu odzneli na obhajobu lekárov, no možno mnohí nepostrehli, že naši lekári sú a môžu pôsobiť nielen v nemocnici, ale majú „fušky“ v súkromných zariadeniach, že by mal ich deň viac ako 24 hodín? Hm….!? a jedno je isté, že mnohí, nehádžem všetkých do jedného vreca, nemajú záujem o pacienta ako o človeka, ktorý potrebuje ich pomoc, ale pacient je pre nich vidina nabodovaných peňazí a zisku. Ako by sa inak mohlo stať, že jeden pacient dostane kontraindikované lieky od lekára..je normálne, že predpisujú také množstvo liekov jednemu pacientovi, pacient absolvuje duplicitné vyšetrenia…no škoda sa ďalej o tom vyjadrovať.
Celkom by ma zaujímala reakcia lekára, ktorému v súkromí plyn, elektriku, neobslúžia tak ako si pán doktor predstavuje v servise a pod…okrem tej hostesky sotva niekto u koho čerpajú svoje služby má viac od nich už toho času 🙂

***

tu nie je spor o to ci pridat lekarom ide o to kedy,ktorym a kolko-parkrat som sa pytal na falosu sudrznost lekarov v pripadoch ked ich kolegovia vazne poskodili pacienta kvoli zanedbaniu svojich povinosti, preco lekari vytrvalo kryju cierne ovce medzi sebou, potom aj samy prispievaju k tomu ze nemaju taku vaznost v spolocnosti-ale aby som nekrivdil lekarom, to iste robia sudcovia, policajti, prokuratori, politici aj iny.
tiez nechceme aby lekari nemali riadne zaplatene priplatky,alebo zeby brali menej ako je priemerna mzda-lenze to trebalo tlacit na vedenie nemocnic,oni su zamestnavatelia a nie pacienti, lekari si mozu dovolit sa postavitvedeniu a pozadovat efektivne hospodarenie ako aj spravodlive odmenovanie a priplatky-napr.predavacky v hypermarketoch to nemozu urobit, lebo by ich vymenili-polnohospodari tiez sa nemozu na vsetko vykaslat, lebo by skrachovali a prisli by iny a tym by si nepomohli. Preco prave pacient ma na vsetko doplacat, ten nema v rukach nastroje ani moznosti rozhodovat o odmenovani lekarov. Preco tieto poziadavky neprisli v obdobi silneho ekonomickeho rastu, preco 300 eur nie je dost pre zaciatok ako start rastu miezd do buducnosti, preco neprijat kompromis, preco vladu cez pacientov tlacit k muru?
Apropo zdravotne poistovne/inak su ticho ako vos pod chrastou,akoby sa ich to ani netykalo/-ako pacient ma vediet ako a kolko nakupili zdravotnu starostlivost,ak vyzadujeme informacie, jednoducho povedia chodte tam a tam mame z nimi zmluvu, ak by chcel pacient vydiet tie zmluvy, tak sa vyhovoria na obchodne tajomstvo alebo ochranu udajov a podobne, svoju anabazu s poistovnou som si uzil-alebo budu argumentovat ze oni iba sprostredkuju zdravotnu starostlivost a tu si ma pacient vyzadovat od zmluvnych zdravotnickych zariadeni.
Ak si chceli lekari naklonit sympatie a podporu verejnosti,mali naformulovat take poziadavky ktore by verejnost mohla podporit, ono je podpora aj na raste platov, ale nie vo vyske ake navrhuje LOZ,obcania by podporili kontrolu financnych tokov,boj proti zneuzivaniu systemu,obmedzenie vplyvu financnych zralokov, zavedenie liekovych kniziek a mnohe dalsie ktore tu uz boli spominane-vazime si kazdeho jedneho lekara ktory svedomito, zodpovedne a odborne a ludsky pristupuje k pacientom,ktory lieci podla efektivnej a primeranej moznosti v zmysle diagnostiky a nie podla tlaku dealera, doprajeme takym lekarom odmenu primeranu moznostiam zdrojov a ekonomiky a v zmysle primeranych platovych rozdielov ktore zohladnuju kvalitu a odbornu prax-ak je priemer EU 1,7 nasobok priemernej mzdy,tak nech sa u nas dopracujeme k takej proporcionalite-len to zdravotnictvo treba dat do poriadku a potom moze nasledovat dalsi rast platov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *