Je ohrozená existencia polikliniky?!

Budova našej polikliniky je zateplená a má novú fasádu. Navonok vyzerá pekne, ale v skutočnosti má mnoho dôležitých častí v havarijnom, alebo kritickom stave. Mnohé z týchto závad ohrozujú na zdraví, či živote zamestnancov a pacientov. Iné zasa svojim charakterom poškodzujú aj to čo je dobré a môžu poškodiť aj to čo už je opravené. Štatutár mesta Dubnice nad Váhom, primátor Mgr. et Mgr. Wolf tieto problémy už viac rokov ignoruje. Napriek tomu že budova je majetok mesta a ako jeho štatutár má zo zákona povinnosť sa oň starať. Napriek tomu že vedenie polikliniky už viac rokov volá po náprave…

Keďže so svojimi žiadosťami na vedenie mesta neuspelo a situáciu je nutné riešiť, začalo o probléme informovať prostredníctvom bannerov vo vestibule polikliniky. Bol som si ich pofotiť a tu je prepis zverejneného textu a kópie fotografií:

Kto sme:

Spoločnosť uni-POLIKLINIKA Dubnica and Váhom, a.s., so sídlom Pod hájom 1288/116, 018 41 Dubnica nad Váhom, zapísaná dňa 17.2.2017 do Obchodného registra Okresného súdu Trenčín. Jej akcionármi sú:

– 60% ZDRAVÝ ŽIVOT, s.r.o.
– 40% mesto Dubnica and Váhom

ZDRAVÝ ŽIVOT, s.r.o. je vlastníkom a prevádzkovateľom uni-KLINIKY kardinála Korca v Prievidzi. Má dlhoročné skúsenosti s prevádzkou troch súkromných nemocníc a to: Nemocnica Košice–Šaca, a.s. 1. súkromná nemocnica, Nemocnica Handlová – 2. súkromná nemocnica, s.r.o. a nemocnica Bánovce, s.r.o. Úspešnosť prevádzkovania týchto nemocníc dokazujú nielen priaznivé výsledky v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ale aj opakované štvornásobné získanie ceny SLOVAK GOLD EXCLUSIVE udelenej Nemocnici Košice–Šaca v rokoch 2006 – 2014, ako aj Cena mesta Handlová, ktorú sme obdržali v roku 2006 za rozvoj zdravotníctva v regióne.

Odkiaľ sme prišli:

  • december 2015 – prvá návšteva polikliniky na žiadosť vedenia mesta Dubnica nad Váhom
  • január 2016 – február 2017 – audit polikliniky pod správou mesta Dubnica nad Váhom
  • marec 2016 – schválenie Memoranda o spolupráci na mestskom zastupiteľstve
  • február 2017 – založenie akciovej spoločnosti uni-POLIKLINIKA Dubnica nad Váhom, a.s.
  • júl 2017 – získanie povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia
  • 1. 9. 2017 – začiatok poskytovania zdravotnej starostlivosti uni-POLIKLINKY Dubnica nad Váhom, a.s.

Čo je naším cieľom:

  • revitalizácia a reštrukturalizácia polikliniky, investície do prístrojového vybavenia,
  • obsadzovanie voľných ambulancií v poliklinike, optimálne lekármi v pracovnom pomere s akciovou spoločnosťou,
  • zabezpečenie špecialistov a odborností, ktoré v poliklinike absentujú,
  • zabezpečenie kvalitnej a komplexnej zdravotnej starostlivosti v súlade s platnou legislatívou a potrebami mesta Dubnica nad Váhom,
  • zabezpečenie stabilizácie a odborného rastu zdravotníckeho personálu polikliniky,
  • zabezpečenie ekonomickej prosperity polikliniky s vylúčením rizík vyplývajúcich z možného zadlžovania polikliniky,
  • zabezpečenie finančných prostriedkov na investovanie do prístrojového vybavenia ambulancií, a tým zvýšenia kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Čo sme dokázali:

  • Zavedením overených riadiacich a kontrolných prvkov sme zvrátili personálny rozklad polikliniky, stabilizovali polikliniku ako celok a začali poskytovať nové, efektívnejšie liečebné metódy.
  • Zabezpečili sme špecializácie, ktoré absentovali a požadovali ich občania mesta Dubnica nad Váhom, čím sme zabezpečili aj obsadenosť voľných priestorov.
  • Zrealizovali sme množstvo investícií, ako výmena a doplnenie IT techniky, nový poliklinický informačný systém, doplnenie nového a moderného prístrojového vybavenia, novú web stránku.
  • Zabezpečili sme z vlastných zdrojov uni-POLIKLINIKE Dubnica nad Váhom, a.s. finančné prostriedky, takmer 300 000 €, na prevádzkové a prístrojové vybavenie, aby nebol zaťažený rozpočet mesta Dubnica nad Váhom.
  • Pri žiadosti o eurofondy, po zamietavom stanovisku, ktoré obdržalo mesto Dubnica nad Váhom, vedenie spoločnosti ZDRAVÝ ŽIVOT, s.r.o. rokovaním s Ministerstvom zdravotníctva SR, zabezpečilo úspešný výsledok: nenávratný príspevok vo výške 773 000 €. Tieto prostriedky boli použité na nový výťah, výmenu okien v budove, nové RTG prístroje, nový sonograf, vybavenie rehabilitácie.

Kde sa nachádzame:

  • Vedeli ste, že poliklinika, ktorá má slúžiť občanom mesta Dubnica nad Váhom a pacientom z okolia, je v havarijnom stave?
  • Spoločnosť uni-POLIKLINIKA Dubnica nad Váhom, a.s. pôsobí od 1.9.2017 ako nájomca v priestoroch zdravotníckeho zariadenia patriaceho mestu Dubnica and Váhom.
  • V záujme zachovania bezpečnosti a ochrany zdravia našich pacientov, podnájomníkov i zamestnancov, sme realizovali odborné obhliadky elektroinštalácie, rozvodov vody a kanalizácie, ako i stavebnej konštrukcie celej budovy.
  • Výsledok – havarijný stav časti budovy, ktorú máme v prenájme od mesta Dubnica nad Váhom vyžadujúci si okamžitý odborný zásah a opravu.
  • Vedenie uni-POLIKLINIKY Dubnica nad Váhom, a.s. niekoľkokrát, písomne a opakovane počas rokov 2019 – 2022, vyzvalo primátora mesta Dubnica nad Váhom, Mgr. Petra Wolfa na odstránenie všetkých havarijných nedostatkov budovy. Primátor do dnešného dňa nezabezpečil nápravu havarijného stavu, a týmto svojím konaním ohrozuje nielen poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale aj bezpečnosť pacientov a návštevníkov.
  • Opravy dodnes neboli realizované a preto považujeme za nevyhnutné informovať Vás, našich pacientov, o tejto situácii.
« z 2 »

Toľko k popisu situácie a dovolím si pripojiť aj svoj komentár a zistenia tak ako som ich pochopil. Pátral som v rozpočte, aké prostriedky má vyčlenené naše mesto na údržbu jednej z najdôležitejších častí svojho majetku.

Poslednou sumou v rozpočte mesta Dubnica nad Váhom pre budovu polikliniky je 199 177 eur z roku 2019!

Ide teda o peniaze, ktoré do rozpočtu schválilo ešte staré mestské zastupiteľstvo pod vedením primátora Ing. Jozefa Gašparíka v 2018 roku. Odvtedy nové, progresívne zastupiteľstvo, plné odborníkov a plánov pre Dubnicu, skrátka team Wolf – nevyčlenilo na údržbu nič. Ani euro! A taký je aj plán pre roky 2023 a 2024.

Viem že príjmoch uni-Polikliniky Dubnica nad Váhom a.s. (ktorej mesto je spoluvlastníkom) je aj položka z prenájmu privátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti – teda takých, ktorí nie sú jej zamestnancami. Suma z tejto položky by sa mohla na opravy, údržbu a celkové skvalitnenie služieb v zdravotnej sfére pre Dubničanov použiť. Toto náš primátor odmieta, situáciu vyhrocuje a odmieta konsenzus. Atmosféra je už naozaj vypätá a hrozí odchod lekárov z polikliniky. To by znamenalo zásadné zhoršenie a dostupnosť zdravotnej starostlivosti…

Dubnica nad Váhom sa stala progresívnym mestom. Máme síce šesť nových tartanových dráh, super smart vecičky, ale po DOČASNE odvrátenom kolapse sociálnej starostlivosti v Dubine teraz reálne hrozí, že nebudeme mať „zdravotné stredisko“

Keď som pred pár dňami prechádzal okolo budovy polikliniky, videl som ako sa pred lekárňou osádzajú k jednej starej tri nové vitríny. Nechápal som načo. V našom meste je predsa vyhlásený boj proti vizuálnemu a reklamnému smogu! Doplo mi to ale a teraz už chápem prečo tie vitríny! Mgr. et Mgr. nejde riešiť problém, ale bojovať proti informovaniu verejnosti. Svojim vlastným spôsobom, na princípoch ktorého je postavené v súčasnosti asi všetko čo sa deje v našom meste… Marketingovou kampaňou, tentokrát vo vitrínach.

z.J.

Jeden názor na “Je ohrozená existencia polikliniky?!

  1. Jarmila

    Pán Zermegh. Tie tartanové dráhy sú dôležité a potrebujeme ich ešte viac. To aby sme mali kde trénovať, keď bude treba behať s deckom za lekárom do Ilavy, či do Trenčína!

    Vaša fanúšička Jarmila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *