Protest 17.10.2020 v Bratislave

Konečne som včera v noci dorobil obrázky z protestu proti chaotickým opatreniam „COVID-19“ bez hlavy a päty. Konal sa 17.10.2020 na Námestí slobody v Bratislave. Fotografií je naozaj veľa – až 220 (pod článkom), ale snažil som sa o čo najvernejší obraz, ktorý sa dá vidieť. Nebudem nikomu nič vnucovať, zhrniem bodovo len svoj názor a to čo som videl + plus pár reakcií na „fakty“, ktoré kolujú po internete a v médiách. Bez snahy o  zaujaté, či akoukoľvek ideológiou a demagógiou skreslené fakty. Všetci čo majú otvorenú myseľ si spravia, či opravia svoj názor sami.

FOTOGRAFIE POD ČLÁNKOM!

1 – Počet zúčastnených odhadujem na minimálne 2.000 ľudí. Nejde len o najpočetnejšiu skupinu, ktorá sa zhromaždila pred bránou úradu vlády, ale aj o veľké či menšie skupiny ľudí, ktorí stáli po celom námestí, len sa z celkom pochopiteľných dôvodov čiastočne separovali . Dvetisíc považujem za mnou akceptovateľné minimum, uvádzané počty pod túto hodnotu už považujem za demagógiu (už aj preto že som na niektorých fotkách v plnom rozlíšení počítal hlavičky, aby som mal lepšiu predstavu o veľkosti davu). Za úplne normálnu hodnotu odhadu považujem 2.500 a za hornú hranicu asi 3.000 ľudí. Množstvá zúčastnených nad 3.000 už považujem za skreslené.

2 – Bohužiaľ bol protest bez akejkoľvek organizácie na mieste, so všetkými negatívami. Za najväčšie považujem nejasné formulácie myšlienok a požiadaviek, absenciu akéhokoľvek výstupu, ultimáta a požiadaviek. Jedinou myšlienkou, ktorá veľmi často zaznievala v dave bola tá, že nabudúce v Trnave pred Matovičovcami…

3 – K negatívnym stránkam (za to protest ale nemôže) radím aj to, že iné „veľké skupiny“ sa nepripojili k protestu tak ako mohli. Športovci a umelci „kľakli“ vo vidine chiméry (pár dní predtým im vláda sľúbila peniaze). Nuž, činy ukazujú charakter a najmä umelci nás o tom svojom neustále presviedčajú. Odborári sa ani nevyjadrili. Iste, pertraktujú názor „nepolitikárčenia“. To im ale iba berie vietor z plachiet a myslím si že (aj) bez tvrdého politického boja nič dobré pre pracujúcich nedosiahnu. Realita mi dáva za pravdu. Ich postoj iba nadháňa argumenty názorovému prúdu že odborárskym bossom iba ide o vlastné koryto a jeho bezpečnosť… Tém ktorých sa mohli zhostiť im aj súčasné „sociálne“ plány p. Krajniaka a poťažmo vlády SR dávajú nepreberné množstvo!

4 – Určite sú negatívom a odsudzujem činy za hranou normálnosti, ako sú lietajúce kusy dlažby či vulgárne prejavy maloletých v asistencií dospelých jedincov. Vždy a všade sa nájde nejaký blázon. Za to zhromaždenie nemôže a je veľmi smiešne keď sa demagógovia, manipulátori a zadubení jedinci snažia poukazovaním na týchto úbožiakov zároveň dehonestovať celý protest a jeho význam!

5 – Pozitívom protestu je že národ konečne znova pochopil a ukázal kde je jeho sila. Ako sa má a môže brániť a ako môže modulovať veci verejné.

6 – Davom rezonovalo viacero tém a pre poriadok spomeniem tie najvypuklejšie:

– Často chaotické a nezmyselné opatrenia COVID-19, neraz devastujúco zasahujúce do života ľudí a žiadosť o zdravý rozum vlády a Igora Matoviča pri celej COVID-19 agende a opatreniach.
– Veľký rozdiel medzi rečami vládnych politikov a realitou čo sa týka štátnej pomoci aj v súvislosti na zavedené reštrikcie.
– Neschopnosť vlády, urážanie bežného občana, najmä jej predsedom Igorom Matovičom.
– Odstúpenie Igora Matoviča ako neschopného politika, poškodzujúceho a zosmiešňujúceho celé Slovensko a jeho občanov.

7 – Polícia SR kontrolu protestu absolútne (ne)zvládla (pokiaľ to nebol zámer, ktorý bol naordinovaný odborníkmi so skúsenosťami. Ale poporiadku)…

8 – Veľmi som sa čudoval že polícia, mestská polícia, stovky ťažkoodencov , desiatky tajných v civile (používajú už dávno prekonaný a zastaraný manuál a schému infiltrácie), množstvo technických a monitorovacích prostriedkov, psy, kone a podobne) hneď v úvode neeliminovala niekoľko jedincov, ktorý prekračovali akékoľvek akceptovateľné hranice. Sama polícia sa usvedčila vlastnými videami, na ktorých na otvorenom priestranstve, osamotene a uprostred námestia pár jedincov devastovalo dlažbu a „pripravovalo si betónovú muníciu“ … V rámci prevencie a v ukážke rozhodnosti mohli úplne jednoduchým a triviálnym zásahom tieto individuá (v tom momente poškodzujúce verejný majetok) eliminovať a predísť tak neskorším problémom. Rovnako bolo veľmi jednoduché odchytiť tých čo páchali neprístojnosti a snažili sa „otvoriť“, či preliezť bránu úradu SR. Ešte dlhé minútu po tom sa dali úplne jednoducho „vytiahnuť z čela davu“ skôr ako zasiahlo vodné delo a prišiel na rad slzotvorný plyn so streľbou gumenými projektilmi. Nachádzali sa v dosahu nastúpeného kordónu ťažkoodencov a pod priamou kontrolou kamier a „fešákov v civile“ pre ktorých nebolo problémom „označiť“ inkriminované osoby. Čo myslíte, z akej vzdialenosti dokáže bežný človek (aj keď v dobrej kondícií) hodiť 5, či 8 kilový kus betónu? 😉 V tomto prípade v rámci logiky existujú len dve možnosti – buď polícia SR nechcela, alebo nevedela spraviť operatívne takýto zásah! V tomto prípade nastupuje oprávnená otázka či nešlo o úmyselnú provokáciu, či minimálne očakávanie, kalkul a využitie situácie na demonštráciu sily!

9 – Veľmi zarážajúcim faktom bolo, že ťažkoodenci na prvý kontakt s demonštrantami mali odstránené identifikačné čísla. Možno sa mýlim, ale som v tom že povinnosťou polície je nosiť tieto identifikátory. Ak došlo k ich hromadnému odstráneniu, určite to bolo s vedomím velenia a teda ak došlo k porušeniu zákona, mali by byť vyvodené patričné konzekvencie a mali by padať hlavy! Zároveň to svedčí o nie príliš férových zámeroch polície! Našťastie sa nejako zvlášť neprejavili v radách zasahujúcich primitívne pudy, ale môžete si nájsť v celom fotoreporte fotografiu ako policajt bez dôvodu sprejuje slzákom jedného kameramana a fotografa, ktorí si tiež prišli na protest iba plniť povinnosti! (aj mne sa ušlo, našťastie nie priamo z fľaše, zasiahol ma iba šíriaci sa mrak aerosolu). V prípade keby sa chceli dotknutí aj na základe záznamu sťažovať a dať prešetriť oprávnenosť použitia donucovacieho prostriedku, nemali by šancu uspieť práve kvôli „nemožnosti identifikovať“ …

10 – Všetky tieto skutočnosti mi dávajú za pravdu myslieť si, že nezakročenie vo vhodný čas a neskorší zásah polície voči protestujúcemu davu mal mať „preventívny charakter“. Nie ale ako prevencia páchania neprístojností, ale ako prevencia pred ďalším pokusom o podobnú akciu. Šlo o sprostú demonštráciu sily, o snahu zastrašiť a vyslať jasný signál netolerancie protestov proti vláde. Úplne zbytočne sa opakujúce „sprchovanie“ vodným delom a streľba gumenými projektilmi sú toho dôkazom…

« z 19 »

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *