Štrajk lekárov 2011 (pokračovanie) – časť 9.

Pozri sa, nech by ktokolvek naplanoval svoj odchod takto organizovane, narobi spolocnosti obrovske problemy. Tato situacia este nie nehovori o tom, ako su jedine lekari najvac nenahraditelni zo vsetkych. 
Nech by 50% ludi, ktori robia hoci vo fabrikach pri pase dali vypovede – co by sa stalo? No mozno prve tri dni nic, ale neskor tiez katastrofa. Odisli by od nas vsetci investori, zbalili by tie fabriky prec a potom by som bol zvedavy, odkial by sa nasli peniaze pre lekarov. 
Myslite ze ludi pri pase by bolo kym nahradit? Ano, je u nas kopec nezamestnanych, ale vacsina z nich su negramotni Romovia z osad. Tych by ne uvolnene miesta urcite nezobrali, to by radsej zavreli fabriku. Nahradit sa da 100 zamestnancov, ale nie tisicky zo dna na den. 
Lekari iba vyuzili to, ze su (paradoxne) prave ze dobre financne zabezpeceni a vedeli, ze bez prijmu vydrzia aj niekolko mesiacov. Preto si dovolili spravit to, co spravili. Ludia od vyrobneho pasu ziju z ruky do ust a este maju vianocne darceky na splatky, iba z tohto dovodu si nemozu dovolit spravit to, co lekari. 
A keby to aj spravili, celu situaciu (pre seba aj pre spolocnost) by iba zhorsili. 
Ja by som samozrejme riesil vec trocha inak ako vlada, zacal by som predovsetkym maivny nabor lekarov v zahranici. Jednoducho raz vlada bude musiet akceptovat fakt, ze v 21. stor pracovna sile bezne migruje, neda sa ignorovat taky ocividny fakt. Ked nasi migruju na zapad, musi sem prist niekto z vychodu.
Este som zabudol pripisat – aby som vas neuviedol do omylu, nie som komunista, laviciar aby som do neba vyzdvihoval dolezitost pracujucej triedy, ale naopak zamestnavatel. Teda ja zamestnavam ludi, no napriek tomu pisem, ze aj tito ludia su za „za splnenia urcitych podmienok“ nenahraditelni, hoci z dlhodobeho hladiska sa nahradit daju (napriklad imigraciou). Teda plati to o kazdej jednej profesii, toto co sa nam snazili teraz lekari dokazat o nicom nehovori.

***

…baby, nehádajte sa…ja som bola na Hajdukovej, tam mi ešte aj dali podpísať, že som oboznámená s tým, že neberú úplatky…v Bojniciach berú všade,gynda najviac, bol tam jeden taký hudec,ten ani nekukol na ženu bez päťstovky,protekčné dávali do tisícok,PE- tam žiadne vyšetrenie bez, dokonca sestrám tiež, lekár kludne povie-dnes som mal 20 pacientov-stačí mi…
…svetlo v tuneli bolo v Handlovej, kde mi sestričky robili kávu 2x denne, ma po troch dňoch, keď som kúpila kávu a niesla im ju, skoro poslali domov od jedu,ale v tom čase najlepšia nemocnica tuším dnes už nefunguje…

***

No, len pre par ludi tu, co si myslia opak. Citacie lekarov -pre pani Dr.„Aj preto by som sa spolu s ďalšími štrajkujúcimi už v stredu rád vrátil na svoje pracovisko.“
takze lekari to sami nazyvaju strajkom- svoje PN-ky!!
http://korzar.sme.sk/c/6168552/navrat-presovskych-lekarov-je-stale-neisty.html
Pre moju spolurodacku-BIZAL 
Tu mas tych uzasnych lekarov, ktori sedia doma na riti, kym ini za ich robia 72 hodinove sluzby- su proste uzasni.!!
Ja mozem menovat, ked ty nie- vysoko si vazim primarku na anest.odd- MUDr. Romanovu, je to clovek.akych je malo. dala vypoved, spolu s kolegami, no sama tahala tie dlhe sluzby, kym ini „marodili“ lebo pacient jej bol viac, ako jej prachy! je to uzasny clovek.

***

Marianovi K. by mali zlomiť ruku, nohu a poslať do nemocnice kde odišlo najviac lekárov – a navyše pre danú službu stiahnúť aj českých lekárov!

***

Alaya1 ja zasa nechápem tvoje príspevky typu „všetci vedia, že berú úplatky, že spia v službe“ alebo „ty máš asi len 30 rokov“ . Ja viem, že každý máme inú skúsenosť, ale to, že máš negatívnu skúsenosť ty, neznamená, že ju majú všetci a všade. Ja mám 36 rokov, dve deti 7 a 1 ročné. Ani jedno dieťa som neodrodila so sestričkou, odrodil ma lekár, pri druhej dcérke lekárka, počas pôrodu ma chodili lekári pravidelne kontrolovať, samozrejme aj sestričky, ktoré boli veľmi milé a príjemné. A to som rodila v dvoch rôznych nemocniciach. Za pôrod som nikomu neplatila a už vôbec nik odo mňa nič nepýtal.
Moji rodičia majú už cez 70 rokov, a teda lekárov potrebujú pravidelne. Moja mamina pred dvoma rokmi absolvovala dosť náročnú gynekologickú operáciu. A bez úplatku. Nemajú za celé roky skúsenosť, že by niektorí lekár si nadrzo zapýtal peniaze a ani oni nijakému lekárovi nikdy peniaze „nestrkali“. Svokrovci majú cez 60, obidvaja po operáciách srdca v Bratislave. Starká tam stále chodí pravidelne každý rok na kontroly a čuduj sa svet, bez úplatkov! Sama mi vravela, že keď tam pred 10 rokmi ležala po operácii, tak spolupacienti sa zaujímali, koľko zaplatila lekárovi za operáciu. Nik jej neveril, že nič, a ani nik od nej peniaze nepýtal. Takže toľko moje skúsenosti, ktorých je mimochodom oveľa viac aj z veľkého okruhu mojich priateľov. A to som z úplne obyčajnej rodiny, nemáme žiadne „známosti“, moja mamina a svokra nemajú ani 300,- Eur dôchodok. To píšem, len aby ma niekto neobvinil, že som nejakej „protekčnej bohatej rodiny“.
A nechcem tým povedať, že ty a aj iní nemajú inú skúsenosť a natrafili na lekárov, ktorí ten úplatok pýtali. Ale ja nepíšem štýlom ako ty „všetci vedia….“.
Musím ešte podotknúť, že u nás v rodine snáď ani nikoho nenapadlo, dávať niekomu úplatok. Myslím si, že ľudia si sami naučili lekárov na branie úplatkov. A bolo to tak aj za komunistov.
Dúfam, že ma teraz neukameňujete:)

***

http://www.changenet.sk/?section=forum&x=632198
Citujem z tohoto článku… a dám pár mojich myšlienok, nemusíte so mnou súhlasiť,píšem za seba…

Strata profesorky Radičovej ako akej-takej alternatívy nie je pre občanov Slovenska dobrá správa, ale o mnoho rádov horšia je, že krízový stav v slovenskom zdravotníctve dnes už žiadna dohoda vlády s odbormi nevyrieši….a kde sú poisťovne?..nie sú v tejto hre nijako zainteresované ani dôležité?..

Aj keby dnes vláda lekárom sľúbila a dala aj modré z neba, exodus kvalifikovaných slovenských lekárov do zahraničia nič nezastaví. Lekári boli doteraz ochotní robiť svoju vysokokvalifikovanú , zodpovednú a superstresujúcu prácu za almužnu – ale žiadny hrdý profesionál nezabudne na to, čo sa stalo.
…predčasom bojovali ich českí kolegovia a nebolo počuť, žeby sa naši vysokopostavení špecialisti hnali k susedom, ani na výpomoc,nieto ešte za prácou…ani nepíšem, prečo/ tam by museli robiť a nebolo by tolko keš, tu majú predsa už svoju sieť…

Podľa prieskumov viac ako 60% verejnosti stratilo v uplynulých mesiacoch základný pud sebazáchovy a podľahlo vládou a veľkou časťou novinárov masírovanému pudu závisti. Namiesto toho, aby lekárov verejnosť podporila – napríklad generálnym štrajkom, čo je presne to, čo by urobili takí Francúzi – v lepšom prípade mlčala, v tom horšom sa pustila do nebývalého kydania na lekárov. Niežeby nebolo čo kritizovať – časť lekárov berie úplatky, mnohí sú k pacientom nevľúdni (čo je mimochodom aj dôsledok chronickej únavy) a pacienti občas bohužiaľ umierajú, čo úzko súvisí s tým, že lekári nie sú bohovia, aj keď by si to chorí a príbuzní strašne želali. …no a práve tu je pes zakopaný-preto národ s nimi nesúhlasí…Nikto nevie o ľudskej bezmocnosti lepšie ako práve lekári….nie sú bohovia napriek tomu, že majú v rukách ľudské životy, tak prečo sa tak tvária?.. 

Vládnym a mediálnym pogromom a spusteným tsunami ľudskej závisti sfanatizovaná verejnosť podľahla pokušeniu hrýzť ruky, ktoré zachraňujú životy…..tak toto sa mi zvlášť páči!…škoda, že pacient najprv musí vidieť vrecko a až potom oči lekára…

Domnievam sa, že odpoveď mnohých lekárov bude veľmi prostá: odchod zo Slovenska. Môj odhad je, že bez ohľadu na to, aké zmluvy nakoniec lekári s vládou uzavrú, emigračná vlna sa rozbehne bez veľkých fanfár hneď po Novom roku a ako sa bude hospodárska kríza zhoršovať, bude odchádzať rastúci prúd lekárov. Predovšetkým tých najkvalifikovanejších, s atestáciami a dlhými rokmi praxe….toto znie ako vyhrážanie…alebo zastrašovanie…Masy chorých ľudí a ich príbuzných z nenávisti voči lekárom rýchlo vytriezvejú, spoločenská pozícia tých čo zostanú bude neporovnateľne silnejšia. Dá sa predpokladať, že odíde proporčne viac lekárov, ktorí nikdy úplatky nebrali…presne, ako hovorím…ľudia, bojte sa!!! Relatívny počet tých druhých stúpne, ale štát nebude mať žiadnu možnosť ani vôľu čokoľvek s úplatkami robiť. Už vie, že na buzerácie lekárov nemá dostatočnú silu ani keby chuť bola. Lekárov bude málo, chudobní budú zomierať mladší a bez dostatočnej liečby chronických chorôb žiť horšie….nikde som nečítala, žeby sa aspoň jeden vyjadril-ľudia, verte nám, nebudeme vás oberať, nebudeme brať úplatky, ale budeme statočne liečiť, ak nám vláda pridá, predsa sme prisahali…

Mnoho ľudí vrátane vladárov a novinárov si myslelo a možno stále myslí, že lekári z hrozbou odchodu do zahraničia blufovali. Poviem to natvrdo, ale problém je v tomto: veľká väčšina slovenských politikov aj novinárov môže päť kilometrov za hranicami Slovenska robiť obrazne povedané umývačov riadu. Na rozdiel od vykecávania v parlamente a písania často úplne povrchných článkov je medicína mimoriadne náročná univerzálna veda. Špičkový chirurg, anestéziologička či internistka v Banskej Bystrici je špičkovým chirurgom, internistkou či anestéziologičkou aj v Osle, Kodani, Berlíne, Londýne, Paríži či Toronte….no áno, to je a bol by, ale len ak ho tamtí pustia ku stolu, to je jedna vec a druhá, síce za iné peniaze, ale bude musieť aj inak robiť… A keby bol problém jazyk – ten sa ale dá doučiť, spomeňme si že lekári sú zväčša ľudia s veľmi dobrou pamäťou – samozrejme je tu Brno, Olomouc, Praha, Plzeň a desiatky ďalších českých miest. Stovky a stovky slovenských lekárov môžu odísť z tejto skorumpovanej gubernie neskutočne ľahko:…videli sme, kolkí odišli do Čiech… ten zďaleka najväčší problém je urobiť rozhodnutie. Myslím, že vďaka pogromu ho mnohí už urobili a ďalší budú nasledovať keď prvá vlna prešľape cestičky….však to!!!…a budú šíriť slovenský spôsob liečenia vo svete!..

Iná hlboko mylná predstava ktorej verejnosť naletela je, že by vzbúreným lekárom malo nejak príliš záležať na ich popularite. …nezáleží…lebo im nezáleží na človeku ako takom, nehovorím už o pacientoch…Zdá sa, že sú naši ľudia tak zblbnutí hlasovaniami o tancujúcich celebritách v rozličných superstároch a akoby reality shows a sledovaním volebných preferencií, že im úplne uniklo, že lekári žiadnu popularitu nepotrebujú. Je príjemné byť populárni – ale dnes na to lekári zvysoka kašlú. Ani keby mali podporu len 1 % verejnosti, nič by to nezmenilo…nie, pretože oni sú lekári…a kto je viac?.. Veď len skúšajte meditovať o popularite lekárov keď máte žlčovú koliku, vaše dieťa horí v horúčke alebo vás zodratý bedrový kĺb drží na vozíčku. Par don: pražský klasik by povedal „ To je ale hluboké nedorozumění…“…prečo hra na city pacienta?..

Kauza vojny proti lekárom je pre občanov Slovenska pochmúrnou prognózou. ..áno, to je…možno si viac uvedomíme, že sú to tiež ľudia a prestaneme dávať úplatky, dozvedeli sme sa, ako sú na tom finančne a čo si vážia… 28.11. tento štát po druhý krát nedokázal predať štátne dlhopisy,…no nedokázal, hlavne pre nenažranosť , aj keď teda nejdem presne písať, prečo ešte, a skutočne si myslím, že táto lekárska fraška bola dopredu naplánovaná… keď sa to ešte pár krát zopakuje, bez pomoci Európy štát zhruba v polovici roku 2012 – dúfajme, že nie skôr – zbankrotuje pre neschopnosť refinancovať dlhy, do ktorých SDKÚ a Smer krajinu priviedli. Dôsledkom bankrotu bude vyhrotená a dlhá sociálna kríza, prepúšťanie ľudí, rýchly vzostup napätia v spoločnosti. Kríza, do ktorej Slovensko neodvratne smeruje by bola zlá vysoko nad rámec predstáv väčšiny ľudí aj s kompetentnými ľuďmi vo vláde. Budúcnosť s diletantskou a do špiku kosti skorumpovanou vládou to bude omnoho horšie. Po tom, čo profesorka Radičová s budovateľom tunelov Figeľom zdevastovali jeden zo základných systémov reziliencie – systémovej odolnosti – spoločnosti, môže byť pre mnohých náhle schudobnených a bezmocných ľudí tragická. Tento závisťou zaslepený národ bude ešte veľmi vďačný všetkým lekárom, čo zostanú. A nepotrvá to dlho….áno, vyvrcholenie celej drámy nakoniec prognóza do budúcnosti… aj čo slabší duchom, pochopia, že národ je treba zastrašiť, nech si náhodou nezmyslí niečo pre seba vydupať v štýle – keď im, aj nám…

***

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *