37.časť Lieky a lekárne (pokračovanie)

37.časť Lieky a lekárne (pokračovanie)

 

      V rozpore s článkom č.40 Ústavy SR sú aj doplatky za lieky, ktoré zaťažujú pacientov každý rok vyššími sumami. Na príčine je jednak vyradenie konkrétneho lieku z kategorizácie a tiež zvyšovanie cien liekov samotnými výrobcami.

Ceny liekov prudko rastú už niekoľko rokov a v raste budú pokračovať. Spoločnosť Shield tento rok očakáva nárast o 12 percent, čo je podstatne viac než rast miezd azda vo všetkých krajinách sveta. Lieky si tak bude môcť dovoliť čoraz menej ľudí, čo ďalej otvára nožnice príjmovej nerovnosti. Tentoraz sa však príjmová nerovnosť netýka rozdielnej možnosti ľudí kúpiť si napríklad auto, ale priamo ich zdravia.

Cenovú politiku farmaceutických firiem sa rozhodla preskúmať aj Európska komisia. Vôbec prvým takýmto prípadom je oficiálne otvorenie konania proti firme Aspen. Tá mala zvýšiť cenu piatich liekov proti rakovine „o niekoľko sto percent“. Tieto lieky už pritom boli bez patentovej ochrany a firma ich kúpila od spoločnosti GlaxoSmithKline. Firmou Aspen sa zaoberali už aj talianske úrady a uložili jej pokutu päť miliónov eur za zneužívanie postavenia na trhu zvýšením cien „nenahraditeľných liekov“ o 1500 percent.

Každý rok zaplatíme na doplatkoch za lieky na recept približne o 4 až 5 miliónov viac. Najviac to cítia dlhodobo chorí. Tí presne vedia, koľko platili v lekárni pred tromi mesiacmi a koľko je to dnes.

„Každá nová kategorizácia je pre dlhodobých pacientov neistotou. Ako nám opäť zdvihnú doplatok a ako prežijeme,“ hovorí Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacientov. „Exminister zdravotníctva Tomáš Dru­cker vyhlásil, že máme propacientsky orientované zdravotníctvo, že sa zlepší dostupnosť liečby pacientov, inovatívna liečba nebude na výnimky, doplatky neporastú a podobne. To sa nestalo,“ hovorí.

   Aký dopad majú na pacientov s nízkymi príjmami vysoké ceny liekov a nezaradenie lieku do kategorizácie, vidno kruto, ale pravdivo na príbehu dôchodcu, ktorý ochorel na rakovinu. Pomoci sa nedočkal od svojej zdravotnej poisťovne (VšZP), ani od poslancov NR SR, ani Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ani prezident republiky necíti žiadnu účasť či súcit. Cynizmus príznačný pre slovenský štátny aparát…Ani apel jeho ošetrujúceho lekára na zdravotnú poisťovňu nepriniesol nijaký efekt. 

   Nielen vysoké doplatky za lieky, ruinujúce najmä pacientov s nízkymi príjmami, ale aj nedostatok účinných liekov alebo terapeutických postupov na určité diagnózy, trápia pacientov na Slovensku. Z celkového počtu 400 tisíc diabetikov na Slovensku je okolo osem tisíc s diabetickou nohou, z toho polovici musela byť noha alebo jej časť amputovaná. Príčinou je to, že Slovensko je jednou z mála krajín, ktorá nemá špecializované podiatrické ambulancie, ktoré by sa o ťažkých diabetických pacientov postarali. Pacienti tak musia pendlovať medzi diabetológmi, chirurgmi, angiológmi a kožnými lekármi.

V Českej republike majú viac než tridsať odborných podiatrických ambulancií, ktoré poskytnú diabetikom komplexný servis. Tých, ktorí majú len vysoké riziko diabetickej nohy, zaradia do dispenzára a sledujú každé tri mesiace aj častejšie. Jedna správna topánka môže odložiť vážne komplikácie aj amputáciu. Osemdesiat percent defektov na diabetickej nohe totiž pochádza zo zlých topánok. Pacientom, ktorí už majú reálny problém s nehojacimi sa ranami, poskytujú v ambulanciách a na oddeleniach špeciálnu liečbu, ako je larválna terapia alebo liečba podtlakom, ktorá pomôže rýchlejšie zahojiť ranu.

   Diabetická noha sa dá liečiť aj kmeňovými bunkami, čo je na Slovensku experimentálna liečba. Z Kuby, poslednej bašty zatracovaného socializmu, bol dovezený na Slovensko liek Heberprot, ktorý podporuje hojenie tkanív. Doteraz sa ale liečbe diabetickej nohy nevenovala náležitá pozornosť a tisíce pacientov tak zbytočne prišli o končatinu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *